Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šílený jídelníček Jindřicha VIII.: Obézní milovník masového pudingu po smrti explodoval
Zdroj: commons.wikimedia, Public Domail, https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Henry_VIII_of_England#/media/File:Kopie_naar_Joos_van_Cleve_-_Hendrik_VIII_-_Hever_Castle_8-05-2017_12-08-10.JPG

Anglického a irského krále Jindřicha VIII. Tudora známe z dějepisu hlavně pro jeho spory s církví a také několik sňatků, které se snažil nechat rozvést nebo je prohlásit za neplatné, a když to nešlo, nechal manželku jednoduše popravit. Kromě toho také nebyl tím nejlepším hospodářem, ale co se mu nedalo upřít, to byla jeho záliba v jídle. Podle dochovaných zpráv miloval především puding, který se ale s tím, co si pod slovem puding představujeme my, nedá vůbec srovnávat...

Jindřich VIII. miloval puding ve střívku

Zajímavý je už jen původ slova puding (anglicky pudding), který sahá až do francouzštiny, kde "boudin" znamená jelito nebo párek, a ještě hlouběji do latiny k základu botullus, tedy klobása. Puding byl oblíbenou pochoutkou Jindřicha VIII., ale co to anglický král vlastně tolik miloval? Sladkou hmotu s marmeládou a piškoty, kterou si asi právě teď představujete, rozhodně ne. Když Jindřichovi VIII. a jeho hostům přinesli na stůl puding, šlo o pokrm vzdáleně podobný naší dnešní jitrnici nebo klobáse. Polotuhá masová směs ve střívku, buď s krví jako tmavý puding nebo bez krve jako puding světlý. Když si ale Jindřich mohl vybrat - a on si jistě vybírat mohl - dával přednost pudingu tmavému. O jeho náplni bychom s trochou nadsázky mohli mluvit jako o krvavém prejtu. Takový masový puding může být vařený, dušený i pečený.

Ujedl se až k smrti

Že šlo o tučné a nepříliš zdravé jídlo, zvlášť, když jej král konzumoval často? Asi ano, ale když se podíváme blíže na panovníkův jídleníček, je jasné, že puding nebyl tím největším problémem. Deseti i vícechodové hostiny byly u Jinřichova dvora velmi běžné, a tak se není čemu divit, že Jindřich VIII. doslova kynul manželkám i služebnictvu před očima a ke konci života se jeho hmotnost pohybovala kolem 180 kilogramů. To ostatně přispělo i k jeho problémům s pohybem a zdravím obecně. Ono ani několik litrů vína, které si prý dokonce doslazoval takovým pokladem, jakým byl v té době "obyčejný" cukr, jistě nepůsobilo na jeho tělo nejlépe. Podle některých zpráv bylo jeho tělo v den smrti tak těžké, že s ním šlo jen velmi těžko manipulovat. Než došlo na důkladnou přípravu těla k pohřbu, posmrtné procesy v urozené mrtvole a vznik plynů dokonce měly způsobit explozi, která královy vnitřnosti vyvrhla roztrženým břichem ven.

Ženy Jindřicha VIII.

Zdá se, že měl Jindřich VIII. celkem jasno ve výběru jídla. Co se ale týká vztahů, neměl některé kroky tak docela rozmyšlené, případně se mu do manželství připlétaly překážky, které jako panovník nemohl nechat bez povšimnutí. S první manželkou Kateřinou Aragonskou se chtěl nechat rozvést, protože mu nedala syna. To by bylo z pohledu vladaře pochopitelné. Církev ale byla půdovně proti a král se ještě za platnosti původního sňatku tajně oženil se svojí milenkou Annou Boleynovou, která napřela všechny svoje síly, aby spojení s králem dosáhla. Zneplatnění manželství s Kateřinou a oficiální uznání dalšího sňatku se Jindřich VIII. dočkal až několik měsíců po své druhé svatbě.

Ani Anna ale nebyla jeho poslední manželkou. Pro svoji vzpurnou povahu se Jindřichovi znelíbila natolik, že ji pod záminkou cizoložství zavrhl a nechal popravit. Hned další den se oženil s dvorní dámou Jane Seymourová. Ta mu konečně dala vytouženého syna, ale sama na následky těžkého porodu zemřela. Další manželkou Jindřicha VIII. byla Anna Klevská, kterou si vzal na doporučení rádců a po osobním setkání s nehezkou šlechtičnou svého rozhodnutí hořce litoval. Manželka jej vůbec nepřitahovala. Anna byla ale moudrá žena a sama ustoupila, čímž si pravděpodobně zachránila život a sňatek byl zrušen. Ještě téhož roku se oženil s mladinkou Kateřinou Howardovou, ale i tu nechal pouhé dva roky po svatbě za cizoložství popravit. Poslední Jindřichovou paní pak byla bohatá vdova Kateřina Paarová, které se jako jediné podařilo přežít královy nálady a podezírání a zemřela až rok po panovníkovi.