Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlevnější zdroj vitamínů vyroste i v zavařovačce. Dopřejte si klíčky a buďte fit!
Zdroj: Milada Vigerová, Unsplash.com

Zavařovací sklenice je nejen výborným „sarkofágem” pro zavařeniny, ale také mini skleníkem pro klíčky. Klíčky jsou mladé rostlinky dva dny až dva týdny staré. Báječně chutnají, lze je připravit na mnoho způsobů, obsahují enormní množství živin, detoxikují organismus, a vyklíčit je můžete nechat právě v obyčejné zavařovací sklenici. Je to velmi jednoduchý, zábavný, levný a spolehlivý způsob, jak si vypěstovat vlastní „bankomat” živin.

Postup nakličování je velmi jednoduchý

Vybraná semínka vložte do sklenice a na osm hodin zalijte vodou. Po osmi hodinách začnou semínka bobnat a probouzet se k životu. Vylijte vodu a semínka ve sklenici nechejte odpočívat. Dvakrát denně je proplachujte, aby byla neustále vlhká. Časté proplachování také zabraňuje vzniku plísní. Už druhý den z některých druhů semen začnou vylézat klíčky, které můžete ihned sklízet a konzumovat. 

Jak si nakličování ulehčit?

Nakličovacími miskami! Jsou to speciálně navržené misky, mohou být i několikapatrové, se kterými je nakličování jednodušší. Přebytečná voda odkapává do odkapávací nádoby a tím předchází vzniku plísní. V takových miskách můžete vypěstovat několik druhů semínek. Nabízejí také možnost klíčit semínka v různou dobu a mít tak neustálý přísun čerstvých klíčků.

Jaká semena jsou vhodná ke klíčení?

Nabídka semen vhodných ke klíčení je bohatá: 

  • obiloviny
  • zelenina
  • luštěniny
  • olejniny
  • byliny

Vždy si ale ověřte, jestli jsou vámi vybraná semínka vhodná ke klíčení. Některé totiž ve svém raném období obsahují toxiny, které jsou zdraví škodlivé. Také si zjistěte, jak dlouho semínka klíčí — některá jsou připravena ke sběru druhý den, jiná klíčí až dva týdny. 

Kdy klíčky sbírat? Záleží jen na vás. Mohou se jíst sotva vykouknou ze semínka nebo až jako několikacentimetrové rostlinky s lístečky. V každé růstové fázi mají různou chuť. Výhonky jsou skvělé v salátu, rostlinky pak chutnají na pečivu.

Sklizené klíčky vydrží čerstvé dva dny v ledničce, pokud jsou v uzavřené nádobě. Jsou výborné do salátů, pomazánek, polévek, smoothie, zeleninových šťáv, omáček, na brambory či maso z grilu, do sandwichů, na jednohubky, tacos, slaných kaší, dipů… Některé jsou sladké, jiné jsou pikantní, křupavé nebo měkké jako nudle do polévky. Klíčky jsou zkrátka báječnou ingrediencí pro všechny chody v menu, všechny kuchyně, všechny jídelníčky.

Jedna hrst klíčků dvakrát týdně, a tělo to ocení

Další benefit, ten nejpřínosnější, který klíčky nabízejí, je porce živin. Mladé rostlinky jsou extrémně bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty, proteiny a enzymy. Pokud klíčky zařadíte do svého jídelníčku jako běžnou potravinu, pocítíte změny. V prvé řadě vám zesílí nehty, zlepší se pokožka a vlasy. Zrychlí se metabolismus a upraví trávení. Únava ustoupí, posílí se obranyschopnost a celkově se budete cítit lépe. Nejdříve po stránce tělesné, pak duševní, protože „ve zdravém těle zdravý duch”.

Dnešní svět staví zdraví do cesty různé nástrahy — volné radikály, stres, málo pohybu na čerstvém vzduchu, nekvalitní potraviny. Ale také jednoduché a levné cesty, jak negativa vykompenzovat. A nakličování je jedním z nich. Vyzkoušejte snadný a zábavný způsob, jak svůj běžný jídelníček vylepšit o nové chutě a hlavně živiny.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více