 
		
Míchání prášku do pečiva s jedlou sodou
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ hazel, před 7 hodinami
„Přání a gratulace“ Nadja, 29. 10. 2025 16:36
„Co vaříte dnes k obědu?“ tara23, 28. 10. 2025 12:16
Poslední příspěvky
„Dobry vecer, u nas pizza kupovana, smoothie z cervene…“ hazel, před 7 hodinami
„Dobrý večer 😊, dnes jsme dojedli kuře a udělala jsem domácí…“ MarcelaPa, před 14 hodinami
„Julia Oskerova: tak mi zítra řekneš, jsem na tenhle film…“ tara23, před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
	
			 
		
	
			 
		
 
	 
					
11. 4. 2013 09:19
Takže předpokládám, že to míchání prášku se sodou přispívá k tomu, aby těsto nabývalo na objemu po delší dobu - díky sodě okamžitě a díky prášku po zahřátí.
11. 4. 2013 07:11
Jak jedlá soda (bicarbona), používaná při pečení, tak prášek do pečiva jsou kypřicí prostředky přidávané do těsta před vlastním pečením. Při něm pak vytvářejí oxid uhličitý, který v těstě tvoří vzduchové kapsičky a tím ho nakypřuje. Prášek do pečiva obsahuje určité množství jedlé sody, ale tyto prostředky se používají poněkud odlišně. Jedlá soda je čistý hydrogenuhličitan sodný. V okamžiku, kdy se spojí s vlhkými či kyselými látkami (jogurt, čokoláda, podmáslí), dojde k chemické reakci, při níž vznikají bublinky oxidu uhličitého okamžitě po smíchání přísad. Z toho důvodu musíte těsta, kypřená jedlou sodou, péct hned, jinak takzvaně spadnou. Prášek do pečiva, jak bylo řečeno, už sodu obsahuje, ale kromě ní i další „okyselovadlo“, například vinný kámen, a také dehydrující látku, obvykle škrob. Díky této kompozici se kypřicí plynné látky (oxid uhličitý) začnou uvolňovat až ve chvíli, kdy se teplota těsta pečením zvýší.
11. 4. 2013 03:20
10. 4. 2013 22:44
Četla jsem to již v několika receptech, ale smysl mi uniká.