Míchání prášku do pečiva s jedlou sodou
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ tara23, před 2 hodinami
„Mleté maso “ Veruncicka, před 23 hodinami
„Přání a gratulace“ mika59, 4. 9. 2025 19:35
Poslední příspěvky
„Jajajajaapaja: já nechci nic, chci zachovat chut hrušek.…“ tara23, před 2 hodinami
„Dobry vecer, ted jsem dodelala mexicke guacamole a vecer…“ hazel, před 2 hodinami
„tara23: já do nich přidávám badyán, skořici, hřebíček ,…“ Jajajajaapaja, před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
11. 4. 2013 10:19
Takže předpokládám, že to míchání prášku se sodou přispívá k tomu, aby těsto nabývalo na objemu po delší dobu - díky sodě okamžitě a díky prášku po zahřátí.
11. 4. 2013 08:11
Jak jedlá soda (bicarbona), používaná při pečení, tak prášek do pečiva jsou kypřicí prostředky přidávané do těsta před vlastním pečením. Při něm pak vytvářejí oxid uhličitý, který v těstě tvoří vzduchové kapsičky a tím ho nakypřuje. Prášek do pečiva obsahuje určité množství jedlé sody, ale tyto prostředky se používají poněkud odlišně. Jedlá soda je čistý hydrogenuhličitan sodný. V okamžiku, kdy se spojí s vlhkými či kyselými látkami (jogurt, čokoláda, podmáslí), dojde k chemické reakci, při níž vznikají bublinky oxidu uhličitého okamžitě po smíchání přísad. Z toho důvodu musíte těsta, kypřená jedlou sodou, péct hned, jinak takzvaně spadnou. Prášek do pečiva, jak bylo řečeno, už sodu obsahuje, ale kromě ní i další „okyselovadlo“, například vinný kámen, a také dehydrující látku, obvykle škrob. Díky této kompozici se kypřicí plynné látky (oxid uhličitý) začnou uvolňovat až ve chvíli, kdy se teplota těsta pečením zvýší.
11. 4. 2013 04:20
10. 4. 2013 23:44
Četla jsem to již v několika receptech, ale smysl mi uniká.