Vaječný koňak neodmyslitelně patří k Vánocům: Vyrobit si ho doma je hračka a stojí to jen pár korun
30. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Ke svátkům patří neodmyslitelně i některé alkoholické nápoje. Kromě piva, punče a grogu je to určitě i vaječný koňak. Nejen, že je jemnější než ostatní tvrdý alkohol, tedy se hodí i pro ženy, ale také si ho lze vyrobit doma. Tím se stává ještě populárnějším.
Původně teplý nápoj
Vaječný koňak, někdy nazývaný též jako likér, známý v anglicky mluvících zemích také jako eggnog, je tradiční vánoční nápoj, pocházející z Evropy. Jeho historie sahá až do středověké Anglie, kde byl původně známý jako „posset“, což byl teplý sladký nápoj z mléka, vajec a sherry.
V průběhu času se recept na vaječný koňak vyvíjel a k jeho výrobě se používaly různé druhy alkoholu, jako jsou rum, brandy, whisky nebo bourbon. V minulosti byl „vaječňák“ někdy používán jako léčivý nápoj pro osoby s chřipkou nebo nachlazením.
Mohlo by vás zajímat
Recept amerického prezidenta
Populárním se stal již v koloniální Americe, kde byly farmy a mlékárny hojně rozšířené a poskytovaly dostatek čerstvých vajec a mléka. Rum byl zase dostupný za skvělou cenu díky obchodním cestám do Karibiku. Říká se, že George Washington, první prezident Spojených států, měl vlastní oblíbený recept na vaječný koňak, který byl známý svou silnou alkoholovou složkou, obsahující rum, sherry a brandy.
Zahraniční variace
Různé země mají své vlastní verze nápoje podobného vaječnému koňaku. Například v Mexiku je populární „rompope“ a ve Venezuele se během vánočních svátků pije „ponche crema“. Pro ty, kteří se vyhýbají alkoholu, existují recepty na nealkoholický vaječný koňak, kde je alkohol nahrazen mléčnými výrobky nebo nealkoholickými extrakty, které zachovávají bohatou chuť.
Našinci jsou ovšem zvyklí na „vaječňák“, ve kterém je dostatečně cítit rum. Jeho příprava je velmi jednoduchá.
Vaječný likér
Na přípravu skvělého nápoje, který na vánoční stůl jednoznačně patří, budete potřebovat: 3 žloutky, 300 ml rumu, 400 g kondenzovaného mléka a 8 g vanilkového cukru.
Jak na to?
- Žloutky dejte do mísy a přidejte vanilkový cukr. Obojí ušlehejte do pěny.
- Do pěny vmíchejte kondenzované mléko.
- Důkladně promíchejte, dokud nebude hladká, ale už nešlehejte.
- Pomalu přilijte rum a vše opět lehce promíchejte.
- Hotový likér přelijte do sklenice, kterou umístěte do lednice a nechte chladit.
- Nechte likér vychladnout dostatečně dlouho, aby se chutě dobře spojily.
Zdroje informací:
time.com - A Brief History of Eggnog
thespruceeats.com - The Origins of Eggnog: A Favorite Christmas Cocktail
Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu vyrobit několik druhů vaječného koňaku:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Vaječný koňak popíjeli angličtí mniši už ve 13. století. Připravoval se z mléka s rumem a přidávaly se do něj fíky
Nejčastější mýty o mléce lidi stále straší: Obsah škodlivých hormonů, přidaný cukr ani zabraňování hubnutí se přitom nekoná
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 3 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 4 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 14 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoční trhy v Praze 2023: Guláš za 55 Kč, pánský štrúdl za 90 Kč a kilo cukroví za baťovských 999 Kč
V akci: Rum o 70 korun levnější láká k výrobě perfektního cukroví. Nabízí se skvělé vosí úly nebo lahodné rumové kuličky
Holka u plotny radí: Jak na šlehačkové cukroví? To z pařížské šlehačky voní kakaem a doslova se rozplývá na jazyku