Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

ZVLÁŠTNÍ KOMBINACE

vybusna - tak to tvůj muž určitě zná bráchu!!:-D - lono přijel ze služebky a kromě jiných "bĺbin" (pravila švagrová) přivezl ovčí i kozí sýr ve 3 litrové lahvi s medem a vlašáky. Byli tam i bylinky. A musím říct, že mněto strrraaaššššné chutnalo :-*:-p;-), jenže jsem byla v rodině jediná, takže ty sýry skončily u mě ;-):-D:-D:yes:. Snažím se alespoň chuťově tomu přiblížit se sýry, které koupím tady - a zdá se, že jsem na dobré cestě ;-);-)

magdalenka...mojmu muzovi niekde v belgicku ponukli ako uzasnu miestnu delikatesu kozi syr s vlaskymi orechami, ktore boli nakladane vo flasi s medom a ked ich polozili na ten nakrajany syr, tak ten med husto stekal po tom syre...nie je tvoj dedo skryty belgican;-)

Tak jsem myslel, že tohle fórum uslo. Ale on se vždy někdo zase rozpomene, nebo jak víse listuje zpátky, jako já dnes, když jsem nemohl spát a dříve jako důchodce vstal. A taky jsem dostal chuť na naše rodinné jídlo (část). Je to sladká hrachoc¨vá kaše (takové pyré) se škvarkama a jíme to s vařeným uzeným masem, bramborovým knedlíkem a vařeným kysaným zelím. // Hrách se den dopředu namočí, pak vaří,kdž je měký tak se zčásti rozmačká s přidáním sádla se škvarkama, přisolí se a osladí. // Když to ochutnali přátelé, tak jste měli vidět ty ksichty,- jinak ty obličeje nelze popsat. I moje manželka, když se přivdala, tak poprvé jí prý bylo nanic. Dnes bez sladké hrachové kaše s uzeným nemůže taky být a dříve si i do závodky nosila pitlíček cukru, aby prý to byl hrách jedlý. Ale zase jí i mě vadí v hrachu majoránka a ostatní to chválí.

Magdalenka

25. 3. 2009 19:39

Náš dedo mal rád ovčí syr s medom...

Svetlana, tiež mám Péťu Vařiča doma a musím potvrdiť, že je to výborná knižka:-D:yes:

Papričko, sushi robím doma sama, je výborné. A surovej ryby sa neboj, údený losos je výborný. Klobáska je tiež iba údená, a jeme ju v pohode;-)Vyskúšaj, je to dobrota http://www.toprecepty.cz/recept/2556-sushi---maki/

Světlano, knížku Péťa vařič mám doma a občas si v ní listuju. Jednou jí chválila i Jiřina Bohdalová. Ano, do míchaných vajec lžíci rybízové marmelády, ale ta lžíce marmelády je boží i do hmoty z jitrnic opékaných na pánvičce!

Janko, vím o čem píšeš, moje maminka si to dělala občas jen pro sebe, my s taťkou jsme to nechtěli jíst, ale nenutila nám to :-8 Byla na tohle zvyklá z domu a myslím že tomuto jídlu říkala Stírka. Ona si udělala z mouky a asi teda nejspíš toho vajíčka takovou drobenku a tu zavařila v mléce. Nahoru nevím co pak dávala, ale asi máslo, cukr a nevím co ještě. A jinak moc tě zdravím:-)

Ještě jsem si vzpoměla na jídlo - zátěrky s mlékem -to jsme doma měli před 50 lety, ale to bylo dílo : mouka,mléko - zaděláno na "šišky" a dávalo se to s polétém vařícím mlékem a to tedy byla "šlichta" to sníst. Nevím přesný recept, ale mohu skočit za mamkou a zeptat se ;-( raději ne, to bylo jídlo - asi chudých, a tenkrát naši asi neměli na teplou večeři pro 3 děti. Ale mohu Vám říci, že si to opravdu pamatuji tolik roků, protože na tom mléku byl "škraloup" a to já nenávidím do dneška.:-((

...a teď jsem si vzpoměla...neznáte někdo knížku "Péťa vařič"?...vyšlo to před mnoha lety v edici Mladý svět a bylo tam spousta vychytávek a v ní je recept na míchaná vajíčka, do kterých se v závěru přidá lžíce rybízové marmelády...tak to jsem neměla odvahu, ale hodně to tam chválili:-D

A já miluju nudle s fazolema. Když vařím fazolovou poblívku, dělám do ní domácí nudle - širší - ty mám v míse omaštěné sádlem (dietka :-)), a tyto na talíři smíchat s vařenými fazolemi. Plný talíř nudlí a fazolí, osolit, k tomu okurek a já jsem po obědě. :-). Jinak naše babička k fazolové, gulášové a držkovce jedině vánočku.

Náš soused měl strašně rád polévku-hustou-zeleninovou a k tomu musel mít sladkou buchtu a baštil to až do 80 let :-!:-//:yes: Není nad chutě všech "člověků", každý asi má rád něco a jinako udělané :-O:-/

Suši jsem ochutnala ma jednom rautu a moc mi chutnalo. Jen si dej pozor na wasabi pastu - je strašně pálivá, náš český křen je proti tomu čajíček. Já si dala jeden "bobánek" celý do pusy a myslela jsem, že mi shoří pusa :-8 Ráda bych zašla někdy do suši baru, ale bohužel nemám s kým ;-( Manža to moc nemusí.

Gabino - jsi můj člověk, chléb se sýrem a s marmeládou. Mňam!!! A po čtení této debaty mi došlo, že manžel si v závodce nemohl vynachválit dršťkovou polévku a k tomu přikusoval sladké koblihové šišky. Pro mně něco nepředstavitelného. btw - jedl už někdo z vás sushi nebo sashimi??? Já jsem na to hrozně zvědavá, ale namám odvahu. Taky se bojím, aby to bylo čerstvé, přeci jen syrová ryba...

Jani . Už jsem to psal. To jsou ty naše budějcké vejšplechty a hantýrka. HOLKA co já si už vyslech kritiky, to se nedá ani vyjádřit. A se mnou to nehne a nehne. To víš starej strom neohneš. A ještě něco. V Humpolci vyrábějí v mlékárnách sýr typu " Istambul" = takový jako slaný tvrdší tvaroh jako Šopský z Bulharska. Jezdil tam šejk s harémem a tam ho kupoval ve velkém. Říkalo se, že tam je jeho jedna linka. Ten ho (ověřeně)chutnal tak že si na něj mazal různé džemy a marmelády. I já to vyzkoušel. Je to dobré . Od té doby,když dělám chuťovky dávám na kousky sejra kompotové ovoce a to na aidam, ementál i tak zvaný istambul. A i hostů chutná a jen se po nich zapráší.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Marie

Nejnovější recepty Více