Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ magdalenka, před 1 hodinou
„Co vaříte dnes k obědu?“ Severinka, 4. 11. 2025 08:50
„Přání a gratulace“ Nadja, 29. 10. 2025 16:36
Poslední příspěvky
„Dobré ráno, dnes varím kulajdu - ešte z vlaňajších húb z…“ magdalenka, před 1 hodinou
„Dobry vecer, zase takovy uplakany den, tak poctive varim. …“ hazel, před 10 hodinami
„Hezký den, u nás dnes krémové rizoto a kyselá okurka 😋 …“ tara23, před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
23. 3. 2010 10:24
23. 3. 2010 10:07
23. 3. 2010 09:58
S levnými olivovými oleji mám já osobně problém. Nevím jestli psychický nebo jiný, ale vím, že je to tak "třeťák" až "čtvrťák" a jak píše Výbušná, v tom případě je lepší chutnější a kvalitnější slunečnicový olej. A cenově to bude možná ještě levnější.
Jinak olej s máslovou chutí taky neznám. Výbušná, to kupuješ v Německu nebo se to dá sehnat i v ČR?
23. 3. 2010 09:49
Výbušná olej s máslovou chutí neznám
Stejně tak se musím podívat po tom ořechovém, ten by nám chutnal určitě
23. 3. 2010 09:47
23. 3. 2010 08:59
23. 3. 2010 08:21
23. 3. 2010 08:13
A např. do polévek dávám často oliv.olej s máslem dohromady.
23. 3. 2010 07:58
Jinak jsem vyzkoušela i lacinější olivový z Tesca - nechutnal mi a pak jsem jiistila, že je vyrobený z nějakých pokrutin, teda ze zbytků, ale teda
23. 3. 2010 07:51
ten drahsi do salatov...boze ten je absolutne uzasny...mne prave ta jeho vona nevadi...cim vonavejsi tym si myslim, ze je lepsi...si pamatam ked raz varil u oliviera nejaky talian, tak ten olivovy olej skusal tak, ze si ho nakvapkal na ruky, posuchal a tak ho ovoniaval. Ale zase je pravda, ze do knedlikov a buchiet a pod. olivovy nedavam, davam repkovy lisovany za studena. no a tam kde ma ist maslo, tak davam repkovy z maslovou chutou. ten pouzivam fakt, ako rozpustene maslo a nikto si nestazuje. Ja mam vlastne doma taky samostatny kos, kde mam vyslovene len flasky s olejom...a vsetky intenzivne pouzivam. Moja mamka ta tiez pouziva to o com si mysli, ze je olej..to co spominala bibi...nejdem jej vytlct z hlavy, ze to uz kvalitny slnecnicovy je tisic raz lepsi a zdravsi...a co som sa jej nanosila kvalitnych olivovych...nie ..ona to pouzivat nebude, pretoze jej *smrdi* . fakt je to vec zvyku. a este...ako pouzivam vyhradne kvalitne oleje, muzovi klesol cholesterol a ja aj ked som *nadcent*
23. 3. 2010 06:57
Od té doby, co jsem ho začala používat při vaření místo sádla a ostatních olejů, tak manželovi klesnul krevní tlak. Nemohu tvrdit, že je to jenom tím, ale myslím, že je to jedna část úspěchu.
btw. ... mně nepřijde hořký. On má typicky olivovou chuť. Myslím, že komu chutnají olivy, tomu chutná olivový olej.
23. 3. 2010 06:43
22. 3. 2010 20:11
Jak radí žížala, nejlepší je zvykat si postupně
22. 3. 2010 18:26
22. 3. 2010 12:20
Defektní chutě:
Octová - způsobená špatným skladováním oliv, kdy dochází ke vzniku kyseliny octové, octanu ethylnatého a ethanolu.
Plesnivá - chuť oleje získaného z plodů napadených houbami a kvasinkami, příčinou je dlouhé skladování ve vlhku.
Kovová - typická pro oleje, které byly během výroby v příliš dlouhém kontaktu s kovovým povrchem strojů.
Zatuchlá - příznačná pro oleje vyrobené z oliv, které byly dlouho skladovány a u nichž se vyskytly projevy fermentace.
Žluklá - typická pro všechny tuky, které při dlouhém pobytu na vzduchu začínají oxidovat.
Ostrá - pálivá chuť typická pro oleje vyrobené na začátku sklizně.
Vodová - následek dlouhého kontaktu oleje s vodou
Předchozí 1 2 3 4 5 Další