Snadné pěstování chilli papriček
11. 10. 2012 Historie a zajímavosti
Chilli papričky, někdy také známé pod názvem kajenský pepř, ve své chuti nezapřou vášnivý temperament a exotiku jižních zemí. Pokud jste i vy milovníky ostrých a pálivých jídel, vyzkoušejte si sami vypěstovat keřík plný rozmanitě zbarvených a různorodě tvarovaných plodů.
Chilli papričky, někdy také známé pod názvem kajenský pepř, ve své chuti nezapřou vášnivý temperament a exotiku jižních zemí. Pokud jste i vy milovníky ostrých a pálivých jídel, vyzkoušejte si sami vypěstovat keřík plný rozmanitě zbarvených a různorodě tvarovaných plodů.
Nezaměnitelná chuť není jediným důvodem, proč byste právě nyní, v chladnějším období roku, měli chilli zařadit do svého jídelníčku. Chilli papričky jsou plné vitamínů (mají vysoký obsah především vitamínu C a karotenu B), působí antibakteriálně a desinfekčně. Pravidelná konzumace pokrmů s chilli má blahodárný vliv na zažívání a funguje jako prevence střevních potíží. Chilli papričky jsou dále známy nejen tím, že podporují chuť k jídlu, ale především svým pozitivním vlivem na sexuální apetit, díky kterému jsou řazeny mezi nejvýznamnější afrodiziaka. Ačkoli prvotním účelem pěstování chilli papriček je jejich využití při přípravě gurmánských pokrmů, keřík obsypaný plody vyvolávající atmosféru vzdálených krajů skvěle plní i funkci okrasné rostliny – a i takový svazek sklizených papriček se určitě stane krásnou dekorací vaší kuchyně.
Ačkoli se chilli papričkám nejlépe daří v tropech a subtropech, lze je pěstovat i v našich chladnějších podmínkách. Jelikož naše domovy poskytují teplo a světlo po celý rok, můžete s jejich pěstováním začít doslova kdykoli.
Vše začíná u výběru semínek. V dnešní době si můžete užívat opravdu velkého množství variant papriček, ale pokud chcete mít jistotu, že vaše pěstování bude úspěšné a nechcete dlouho čekat na první plody, je pravděpodobně nejlepší volbou Capsicum Anuum. Semena papriček seženete v každém větším zahradnictví nebo supermarketu.
Hlavními požadavky pro správné vyklíčení papriček jsou teplo, světlo, vlhko a kyslík. Semena vysejte do kvalitního substrátu. Ideálně je rozsejte na povrch zeminy a následně pokryjte další tenkou vrstvou zeminy tak, aby se klíčící semena snadno prodrala na povrch. V první fázi klíčení je nejdůležitější teplo a vlhko – květináč můžete zakrýt papírem, aby se vytvořilo potřebné mikroklima. Papír průběžně vlhčete a dostatek vláhy zajistěte i vznikajícím kořenům, a proto v misce, ve které stojí květináč, udržujte neustále nízkou hladinu vody.
V závislosti na zvolené odrůdě semena vyklíčí v rámci několika dnů až týdnů. V době, kdy semena začnou klíčit, je nejdůležitější dopřát rostlince dostatek světla, proto z květináče sejměte papír a umístěte ho ideálně na okenní parapet. Nadále udržujte dostatek vláhy tak, aby substrát nebyl mokrý, ale vlhký. V této fázi je vznikající keřík velmi citlivý, proto na něj nesahejte.
Jakmile se objeví první zelené lístky, přesaďte rostlinu do většího květináče, aby pro budoucí růst měla dostatek místa. Ideální zeminou je speciální substrát pro pěstování plodové zeleniny. Po celou dobu chilli papričkám poskytujte dostatek světla, vláhy a přiměřené teplo (v teplém období se jim bude dařit i v polostínu na balkoně či na zahradě; v zimním období zvládnou teploty nižší, a to okolo 15°C). Keřík chraňte především před výkyvem teplot, průvanem, suchem a ostrým slunečním zářením. Rostlinu také pravidelně přihnojujte. Při správné péči by vám chilli papričky měly krásně kvést a plodit po celý rok – důležité je také včasné sklízení zralých plodů.
S keříkem obsypaným papričkami budete mít při vaření jedno z nejlepších koření světa stále po ruce.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat jahody, aby byly chutné i po sezóně
Jahody jsou choulostivé ovoce. Důležité je správně je skladovat a zpracovat, aby nedocházelo k zbytečným ztrátám. Ať už máte jahody z vlastní sklizně… Číst více
Ze švestek kromě koláčů a knedlíků můžeme vyrobit skvělá povidla nebo je usušit
Švestky, pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky, mirabelky - to vše patří do skupiny slivoní. Obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní kyseliny, z… Číst více
Jak zpracovat cukety. Jsou vhodné k masu i nasladko
Sezona cuket (cukín) trvá poměrně dlouho, v našich podmínkách na zahrádkách je sklízíme od července přibližně do poloviny září. Pěstujeme nebo… Číst více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma třešně. Jak je zpracovat a využít
Jak uchovat čerstvé třešně? Co udělat z třešní? Jak vypeckovat třešně? Jak se zbavit červů v třešních? (Jak odčervit třešně?) Jak naložit… Číst více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma višně. Jak je zpracovat a využít
Jak uchovat čerstvé višně? Co udělat z višní? Jak vypeckovat višně na marmeládu? Jak se zbavit červů ve višních? (Jak odčervit višně?) Jak… Číst více
Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na… Číst více
Jak používat a zpracovat červenou řepu. Je velmi zdravá a chutná
Význam červené řepy ve stravě stoupá už několik let k našemu prospěchu. Výživoví poradci doporučují jíst ročně asi 3 kg červené řepy. Lze ji velmi… Číst více
Jak snadno uchovat dětské příkrmy na více dnů. Jednoduchý postup nám ušetří čas i peníze
Příkrmy nejlépe připravíme uvařením kvalitní zeleniny či ovoce v páře a následným umixováním. Zejména pokud dítě teprve s příkrmy začíná, mixujeme je… Číst více
7 nejlepších jídel z jednoho pekáčku. Hodí se především během dnů, kdy máme málo času na vaření
Jídla z jednoho pekáčku jsou ideální na dny, kdy se nám nechce nebo nemáme čas či možnost vařit klasicky. Postup je jednoduchý. Vše najednou… Číst více
Jak otevřít šroubovací víčko. Zavařovací sklenice s marmeládou či kompotem nebývá vždy snadné otevřít. Pomůže několik rad
Jakmile začne dozrávat ovoce a narůstat zelenina, přijde na řadu zavařování. Sklenice se šroubovacími víčky nám tuto činnost velmi usnadní, odpadne… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (9)
papričky pro snadné pěstvání naleznete tady: www.seminka-chilli.cz
Měj se fajn a bohatou úrodu!
CH.
Takhle jen budu opravovat omyly.
Tak především, chilli není cayenský (kajanský pepř), ten vznikne teprve až se cayan chile usuší a jemně umele.
Chilli paprička je úplná blbost. Slovo chile (s jedním L!) je z jazyka Nahua a znamená prostě papriku. Takže psát chilli paprička je jako psát knedlík knedlíček a tak dál.
No a pokud byste se chtěli někdo dozvědět víc, tady je mnohem delší a fundovanější článek.http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=...