Slaný hrnkový koláč s treskou

Suroviny

Těsto:
2 hrnky hladké mouky
1/2 hrnku horké vody
1/3 - 1/2 hrnku oleje
špetka soli
Náplň:
pórek
rozmarýn
kečup
treska (do jedné formy 3 filety)
sůl
mletý kmín
tvrdý sýr
petržel nať
olej a hladká mouka na vymazání a vysypání formy

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme vodu, olej, mouku a sůl. Vymícháme hladké těsto, které necháme aspoň hodinu odpočívat.

  2. Pórek nakrájíme na půlkolečka, tvrdý sýr nastrouháme a smícháme s nakrájenou petrželkovou natí. Tresku zbavíme kůže a nakrájíme na kousky. V misce posolíme a posypeme mletým kmínem, pořádně promícháme.

  3. Koláčovou formu vymažeme a vysypeme. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

  4. Těsto natlačíme do formy tak, aby byly zvýšené okraje.

  5. Posypeme rozmarýnem a nakrájeným pórkem. Pokapeme kečupem. Osolené a okmínované kousky tresky poklademe do formy a dáme péct do trouby vyhřáté na cca 180 stupňů.

  6. Pečeme cca 20-30 minut, v polovině pečení zkusíme, jak moc je těsto upečené. Potom koláč posypeme sýrem s petrželkou, troubu ztlumíme na 150 a dáme dopéci na cca 10-15 minut.

  7. Když je většina sýru rozpečená, podáváme.

Poznámka od kuchařky

Poměry surovin na těsto jsem našla na recepty.vareni.cz, zbytek jsem si dotvořila. Těsto je obyčejné základní, bez výrazné chuti, proto je třeba dát chuťově výraznější náplň.

Originální recept uvádí 1/2 hrnku oleje, ale po upečení a vyzkoušení bych dala trochu míň, koláč je trošku mastnější. Pokud by chyběla tekutina na těsto, tak pak doplnit vodou.

Délku pečení si přizpůsobíme troubě a těstu, treska je upečená za chvíli, ale těstu to bude trvat déle. Případně se dá forma zakrýt alobalem, aby treska nebyla moc opečená (před posypáním sýrem).

Když bude forma vymazaná a vysypaná, koláč půjde krásně od krajů a krásně půjde z formy.

Komentáře k receptu Slaný hrnkový koláč s treskou

Tématické fráze: recepty na hrnkové koláče hrnkový koláč slaný koláč bez kvasnic slaný cuketovy kolac s filetem slaný koláč jednoduchý hrnkový slaný koláč