Pařížský dort pro Davču

Suroviny

Korpus:
3 vejce
140 g cukru
30 g kakaa
4 pl vlažné vody
70 g hrubé mouky
1/2 kl prášku do pečiva
Krém:
150 g másla
100 g moučkového cukru
1 žloutek
40 g kakaa
Bešamel:
30 g másla
30 g hladké mouky
200 ml mléka
300 ml šlehačky
ztužovač

Postup přípravy receptu

  1. Na korpus si ušleháme žloutky s cukrem do pěny, vmícháme vodu a přimícháme mouku, prášek a kakao a přidáme vyšlehané bílky, vymícháme dohladka.

  2. Nalijeme do dortové formy, vyložené pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C asi 15 minut. Korpus vyjmeme z formy, sundáme papír a necháme na mřížce vychladnout.

  3. Uvaříme si bešamel. Ve vodní lázni rozpustíme máslo, sundáme z ohně a přimícháme mouku, zalijeme mlékem, pořádně rozmícháme, dáme na vařič a na mírném ohni uvaříme.

  4. Bešamel za občasného míchání, necháme vychladnout. Do misky si dáme suroviny na krém a vyšleháme, po částech přidáváme studený bešamel a šleháme. Trvá to cca 20 minut, krém se musí lesknout.

  5. Korpus vrátíme do formy, naneseme krém a rozetřeme. Dáme aspoň na 3 hodiny do lednice, já nechávám do druhého dne. Do dvou misek si rozdělíme šlehačku a do jedné přidáme 3-4 kávové lžičky kakaa, vyšleháme a ozdobíme jí dort.

Poznámka od kuchařky

Jen rada, na tento doporučuji používat jen kvalitní kakao ;-).

Recept mám od mojí maminky.

kl - kávová lžička

pl - polévková lžíce

Komentáře k receptu Pařížský dort pro Davču

  • migro migro

    výborný dort :yes::yes::yes: který se mi vždy povede už jsem ho dělala potřetí přidala jsem foto posledního který jsem pekla na manželovi narozeniny <3

    Odpovědět

  • Jasasim Jasasim

    Vypadá báječně, chystám se na něj :) jenom bych se zeptala, autorka mluví o kvalitním kakau ... dá se za něj považovat třeba běžné holandské kakao od dr Oetkera? Nebo je lepší investovat do nějakého dražšího? :)

    Odpovědět

  • Petulina95 Petulina95

    Vynikající dort <3 děkuji a dovolila jsem si přidat foto..

    Odpovědět

  • Koristkova Koristkova

    Výborný dort. Došlo mi kakao, tak jsem dala do těsta poloviční množství a byl i tak výborný. Asi zařadím do pravidelného repertoáru.

    Odpovědět

  • Manavalu Manavalu

    Babičce k narozeninám. Dávám fotku (nemá čtyřicet šest ale je narozená:-D). Výborný doporučuji.:yes:

    Odpovědět

  • svetlanapotapova@seznam.cz svetlanapotapova@seznam.cz

    Daniela: Asi přicházím s křížkem po funuse, ale ano ! Pekla a peču zhruba od roku 1989. Přesně podle tohoto receptu- ze školy- hodiny vaření. Je mi jedno, jak se jmenuje- my jsme ho přejmenovali na dort "Myší ocásky" :D (Protože po upečení a rozkrájení zůstaly odřezky :D A od té doby je to rodinný recept a kdybych ho neupekla jakémukoli členu rodiny, nastala by kalamita! :D
    Rok 2020- období Corona-19

    Odpovědět

  • katyvypl katyvypl

    Skvělý recept! <3 Vypadá docela složitě a přitom je jednoduchý a hlavně vynikající. :yes: Krém s kaší jsem dělala úplně poprvé a je super. Ráda ho zařadím mezi naše oblíbené dorty. :-K

    Odpovědět

  • goldina goldina

    Výborný,sklidil velkou pochvalu,jen se po něm zaprášilo,dík za suoer recept;-):-K

    Odpovědět

  • casino casino

    muricek: "Bešamel je smažené maslo s múkou, zaliate miekom a potom uvarené."
    Jj, máte recht:yes: ale přečtěte si, čemu autorka v postupu říká bešamel (na lázni:-! ROZPUŠTĚNÉ máslo+mouka+mléko) Tady se tedy nastavuje moučnou kaší:-) Kaši dělám stejně (bez másla a žloutku), nanejvýš v ní roztopím čokoládu a následně vychladlou kaši vmíchám do vyšlehaného másla:-K

    Odpovědět

  • muricek muricek

    casino: Bešamel je smažené maslo s múkou, zaliate miekom a potom uvarené. Recept na bešamel sa nedá zmeniť, ale ak to chcete pre seba, nič proti tomu, len to už nebude bešamel.

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Krém je vynikající, jen já jsem místo kakaa použila bílou čokoládu, protože můj chlap nechce moc kakaové krémy. To byla bomba jak má být, neuvědomila jsem si, že čokoláda je sladká, tak příště nedám cukr!!:-D

    Odpovědět

  • soninakol soninakol

    Úplná bomba tenhle recept. Rodina mě má za dortovou královnu.:-)) Už ho budu dělat po několikáté, dělala jsem ho už i bez té šlehačky potažený marcipánem a také byl výborný. Díky:-K

    Odpovědět

  • nikča nikča(neregistrovaná)

    zizala: děkuji za doplnění a podporu :-)
    Jinak nic proti uvedenému receptu, jsou skvělé oba dorty!:-K:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    nofrona: Nic se neřeší. Jen jsem poopravila nikči názor na to, jak vypadá pařížský dort.

    Odpovědět

  • nofrona nofrona (autorka receptu)

    zizala:tak přejnenovávat už ho po 4 letech určitě nebudu;-)
    A jsem ráda, že se tu neustále "řeší":-D:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5

Tématické fráze: pařížský dort recept pařížský dort pařížský dort na plech nejlepší pařížský dort recept na pařížský dort na plechu bešamelový krém pařížský krém do dortů korpus na pařížský dort recept na pařížský dort paříšský dort dort pařiž pařížák nejlepší dorty od markéty pařížský krém na dort pařížský dort s pařížskou šlehačkou paříšký dort nejlepší recept na dort harlekýn na plech bešamelový krém recept recept pařížský dort krásné dorty od markéty