Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pařížský dort pro Davču

Hodnocení receptu je 5,0 (71×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

nofrona

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 105 min Doba tepelné úpravy: 15 min + minimálně 3 hodiny tuhnutí

120 min (105 min příprava + 15 min tepelná úprava, + minimálně 3 hodiny tuhnutí)

Pařížský dort je klasika, kterou každá cukrárna dělá trochu jinak. Chcete i vy znát triky, díky kterým bude korpus nadýchaný, šlehačka pevná a všichni budou škemrat o přídavek? Připravili jsme postup krok za krokem.

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 011 kJ /
4 305 kcal
Bílkoviny68,03 g
Tuky283,51 g
Vláknina18,40 g
Cholesterol 1,76 g
Sodík 514 mg
Sůl1,32 g
Sacharidy361,09 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na korpus ušleháme žloutky s cukrem do pěny, vmícháme vodu, přimícháme mouku, kypřicí prášek, kakao a přidáme vyšlehané bílky, vymícháme dohladka. Krok 2: Nalijeme do dortové formy, vyložené pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 15 minut. Korpus vyjmeme z formy, sundáme papír a necháme na mřížce vychladnout. Krok 3: Uvaříme bešamel. Ve vodní lázni rozpustíme máslo, sundáme z ohně a přimícháme mouku, zalijeme mlékem, pořádně rozmícháme, dáme na vařič a na mírném ohni uvaříme. Krok 4: Bešamel za občasného míchání necháme vychladnout. Do misky vložíme suroviny na krém a vyšleháme, po částech přidáváme studený bešamel a šleháme. Trvá to cca 20 minut, krém se musí lesknout. Krok 5: Korpus vrátíme do formy, naneseme na něj krém a rozetřeme. Uložíme nejméně na 3 hodiny do lednice, raději do druhého dne. Do dvou misek rozdělíme smetanu, do jedné přidáme 3–4 kávové lžičky kakaa, vyšleháme a ozdobíme jí dort.

Jak jednoduše vyšlehat šlehačku

Zveřejněno 2. 9. 2012 14:12

Poznámka autorky nofrona

Jen rada, na tento doporučuji používat jen kvalitní kakao ;-).

Recept mám od mojí maminky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pařížský dort pro Davču

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WoOE

Podobné recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pařížský dort pro Davču

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WoOE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (73)

Úžasný dort,který všichni v rodině i přátelé milují:yes::-K

výborný dort :yes::yes::yes: který se mi vždy povede už jsem ho dělala potřetí přidala jsem foto posledního který jsem pekla na manželovi narozeniny <3

Vypadá báječně, chystám se na něj :) jenom bych se zeptala, autorka mluví o kvalitním kakau ... dá se za něj považovat třeba běžné holandské kakao od dr Oetkera? Nebo je lepší investovat do nějakého dražšího? :)

Vynikající dort <3 děkuji a dovolila jsem si přidat foto..

Výborný dort. Došlo mi kakao, tak jsem dala do těsta poloviční množství a byl i tak výborný. Asi zařadím do pravidelného repertoáru.

Babičce k narozeninám. Dávám fotku (nemá čtyřicet šest ale je narozená:-D). Výborný doporučuji.:yes:

Daniela: Asi přicházím s křížkem po funuse, ale ano ! Pekla a peču zhruba od roku 1989. Přesně podle tohoto receptu- ze školy- hodiny vaření. Je mi jedno, jak se jmenuje- my jsme ho přejmenovali na dort "Myší ocásky" :D (Protože po upečení a rozkrájení zůstaly odřezky :D A od té doby je to rodinný recept a kdybych ho neupekla jakémukoli členu rodiny, nastala by kalamita! :D
Rok 2020- období Corona-19

Skvělý recept! <3 Vypadá docela složitě a přitom je jednoduchý a hlavně vynikající. :yes: Krém s kaší jsem dělala úplně poprvé a je super. Ráda ho zařadím mezi naše oblíbené dorty. :-K

Výborný,sklidil velkou pochvalu,jen se po něm zaprášilo,dík za suoer recept;-):-K

Krém je vynikající, jen já jsem místo kakaa použila bílou čokoládu, protože můj chlap nechce moc kakaové krémy. To byla bomba jak má být, neuvědomila jsem si, že čokoláda je sladká, tak příště nedám cukr!!:-D

Úplná bomba tenhle recept. Rodina mě má za dortovou královnu.:-)) Už ho budu dělat po několikáté, dělala jsem ho už i bez té šlehačky potažený marcipánem a také byl výborný. Díky:-K

zizala: děkuji za doplnění a podporu :-)
Jinak nic proti uvedenému receptu, jsou skvělé oba dorty!:-K:yes:

nofrona: Nic se neřeší. Jen jsem poopravila nikči názor na to, jak vypadá pařížský dort.

zizala:tak přejnenovávat už ho po 4 letech určitě nebudu;-)
A jsem ráda, že se tu neustále "řeší":-D:-D

nikča: Pařížský dort je kakaový kopus, pařížská šlehačka stejně vysoká vrstva jako korpus a celé přelité čokoládovou polevou. Navrch se může ozdobit "pusinkou" z bílé ušlehané šlehačky. Bez marmelády. Ale jinak máte pravdu, tohle je recept na Harlekýn :yes:

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
pařížský dort recept, pařížský dort, pařížský dort na plech, nejlepší pařížský dort, recept na pařížský dort na plechu, bešamelový krém, pařížský krém do dortů, korpus na pařížský dort, recept na pařížský dort, paříšský dort, dort pařiž, pařížák, nejlepší dorty od markéty, pařížský krém na dort, pařížský dort s pařížskou šlehačkou, paříšký dort, nejlepší recept na dort harlekýn na plech, bešamelový krém recept, recept pařížský dort, krásné dorty od markéty

Suroviny:
vejce, cukr, kakao, voda, mouka hrubá, prášek do pečiva, máslo, cukr moučkový, žloutek, kakao, máslo, mouka hladká, mléko, smetana ke šlehání, ztužovač

Přidat fotografie receptu