Hezký přispěvek k tématu vhodných jídel za přijatelnou cenu. Po součtu loňských výdajů za potraviny (2022), i při využití hromadných nákupů za výhodnou cenu na delší dobu, vychází mi cena 3 jídel pro 1 dospělého přibližně 52 Kč na den. Na měsíc to vychází 1.550 Kč. Přitom jsem z obav o zdraví změnil druhy potravin a jídel. Vycházel jsem při hledání zejména ze starých receptů a vyzkoušel jsem i několik druhů jídel uvařit jenom podle popisu. Poměrně blízko mám k indickým jídlům chudých lidí, podobně jako se stravovali chudí lidé zde do r. 1950. I lékařka závidí postavu. Přitom k lékařům s ničím nechodím.
Hezká připomínka dřívějšího stravování. Možná by neuškodilo uvést také zažívací účinky. Stejné dnes, jako dřív. Přeci jen vláknina, zejména z hub (téměř nestravitelné) není vždy nejvhodnější. Jídlo samo vstoupilo do umění u Cimrmanů - "kuba staví". Podobné výsledky může mít i pojídání otrub (odpad z loupání zrn pšenice). Škoda, že recepty neobsahují také tuto část zkušeností. Raději se držím názoru lékařů "nejvhodnější je kašovitá strava", nebo staletých zkušeností "kaše strava naše". Jako čtení to ujde, období hledání vhodných receptů jsem již ukončil. Z krup mám raději ptisání, pulmentum, puls nebo porridge.
Velmi inspirující recept pro výživnou a chutnou snídani. Jediné, co mu chybí, je nutnost opražení vloček na sucho. Také je velmi vhodné vynechat kravské mléko. Osobně jsem jedl pouze namočené vločky a výsledkem byly střevní křeče. Obilí bez tepelné úpravy v kombinaci s laktózou je pro lidské trávení nepřijatelné. Recept má prostě zásadní chybu.
Juraj Horak: Jelikož autorka mlčí, zkusím napsat za ni pár názvů. Pro vaření jde dohledat i na internetu. Nejjednodušší je matlafous, jícha, panádlová polévka, žebrácká polévka, šoulet (kočičí svarba), krupicová (sladká) kaše, jáhlová kaše, spálenec, pučálka, bramborové placky, halušky (hanušky, sejkory, bramboráky, cmunda), brambory na loupačku (koropteu třílená motykou). Další jednoduché recepty je možné vidět i na ytb z Valašska, Slovácka z vesnic. Ve městech na to byli o něco málo líp, ale ne o tolik.
tejaja: A co dvojí využití času? Namísto postávání u pečení, můžu ráno snadno při vaření kaše cvičit. Navíc, vyšší podíl vody snadno splňuje lepší doplňování tekutin během dne, kdy i větší množství z kaše je uvolňované do těla pozvolna, ve srovnání s vypitím stejného množství samotné vody. Nepotřebuju nic tak vlhkého brát s sebou, to raději tuhé placky, nebo koupené suchary. Jak je vzít s sebou, to bych rád viděl na fotce. Napodobovat jihoamerický styl zabalit něco do placky mě nepřitahuje - cizí stravovací zvyk. A potom, vařenou kaši jím příborem, takže na ni už víc nesahám. To je už 3 výhoda po dvou předchozích. Jinak jako změna pro vyzkoušení to ušlo, ale čas raději použiju jinak. V kuchyni nestojím zbytečně.
Dobré palačinky alias placky. Povedené na poprvé. Jen jemné vločky a +10% vody pro rozmixování. Byly s povidly na sladko pro změnu. Pro spotřebu plynu je výhodnější kaše. Na vyzkoušení jednou za čas pro změnu velmi výborné.
tejaja:
Pro mne jednoduchý způsob určení množství vody.
1,2 = 120 g / 100 g jáhel (prosa)
160 ml = 100 g přepočet objem = hmotnost
1,55 - podíl objemu vody a jáhel (prosa). Skoro 3/2.
Množství vody je potom 1,2 x 160ml x 1,55 = 298 ml. Pro vaření 300 ml.
Pořadí násobení není důležité. Raději počítám, podle toho, kolik vařím. Na kaši mám jiný součinitel.
Mám čísla objemu i pro jiné potraviny.
Pro mne jednoduchý způsob určení množství vody.
1,2 = 120 g / 100 g jáhel (prosa)
160 ml = 100 g přepočet objem = hmotnost
1,55 - podíl objemu vody a jáhel (prosa). Skoro 3/2.
Množství vody je potom 1,2 x 160ml x 1,55 = 298 ml. Pro vaření 300 ml.
Pořadí násobení není důležité. Raději počítám, podle toho, kolik vařím. Na kaši mám jiný součinitel.
Mám čísla objemu i pro jiné potraviny.
1 2 Další