Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mexické líbánky (jáhly s kukuřicí, cizrnou), základní

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

CstavaDobreta

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min Celková doba 1 3/4 hod.

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava, Celková doba 1 3/4 hod.)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 112 kJ /
744 kcal
Bílkoviny30,30 g
Tuky8,70 g
Vláknina37,60 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,22 g
Sůl8,03 g
Sacharidy117,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cizrnu namočenou na 5-12 hod vařit mírným plamenem z nové studené vody, osolené po začátku varu, 20 minut. Pěnu při varu sbírat.
Pro velmi sladkou chuť je lepší cizrnu loupat, je to velmi pracné. 80 g může trvat kolem 35 minut. Krok 2: Jáhly vyprat ve studené vodě 2x ve sklenici se šroubovacím víčkem. Jako v pračce - otáčet a potřásat (6x). Slít vodu přes sítko.
Ohřát postupně klesajícím plamenem k varu, následně osolit. Po začátku nového varu na slabém plameni vařit 13-14 min, do vsáknutí vody do jáhel. Zjistit poslechem konec vsakování-bez bublání.
Poté nechat vsakovat zbytkovou vodu a chladnout asi 25-30 minut.
Vysráženou vodu na pokličce vyklepat mimo hrnec.
"Načechrat" jáhly vidličkou.
Jáhly skoro nelepí - podle značky dodavatele. Někdy lepí a jsou vhodnější na jáhlovou kaši. Krok 3: Smíchat s cizrnou v nádobě obsahu nejméně 1,2 l.

Zveřejněno 4. 12. 2020

Poznámka autora CstavaDobreta

Jáhly není potřeba spařit, ani vyprat v horké vodě. Je to zbytečně. Pro minimální množství prachu na uvařených jáhlách lze vyprat 3x.

Lze uvařit také s 80 g nixtamalizované kukuřice (v suchém stavu).

Vaření kukuřice:. https://www.toprecepty.cz/recept/62392-varena-kuk...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mexické líbánky (jáhly s kukuřicí, cizrnou), základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rzMp

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mexické líbánky (jáhly s kukuřicí, cizrnou), základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rzMp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

CstavaDobreta: Ďakujem za vysvetlenie. ;-) Ja to zalievam podľa oka, za roky, čo varím pšeno (jáhly) už to viem. ;-)

tejaja:
Pro mne jednoduchý způsob určení množství vody.
1,2 = 120 g / 100 g jáhel (prosa)
160 ml = 100 g přepočet objem = hmotnost
1,55 - podíl objemu vody a jáhel (prosa). Skoro 3/2.
Množství vody je potom 1,2 x 160ml x 1,55 = 298 ml. Pro vaření 300 ml.
Pořadí násobení není důležité. Raději počítám, podle toho, kolik vařím. Na kaši mám jiný součinitel.
Mám čísla objemu i pro jiné potraviny.

Môžem sa opýtať, čo znamenajú tie čísla v zátvorke pri vode?

Suroviny:
jáhly, cizrna, voda, sůl

Přidat fotografie receptu