Vyjít v dnešní době s penězi jako osoba obývající domácnost sama není jednoduché ani s průměrným platem, natož s důchodem nebo nejistým výdělkem. Některé výdaje ovlivnit nelze, ale plánování nákupů potravin, které by pokryly nutriční potřebu a zároveň nebyly velkým zásahem do rozpočtu, je v silách každého.
Levně, ale zdravě
Potřeba energetického příjmu se liší dle pohlaví, věku, hmotnosti i životního stylu, podle Státního zdravotního ústavu je však poměr základních živin pro každého stejný. V každodenním jídelníčku zdravého dospělého člověka by měly být bílkoviny zastoupeny 18 – 20 %, tuky 30 – 35 % a sacharidy přibližně 55 %. Strava by měla obsahovat také hodně zeleniny, která dodá potřebné vitamíny a minerální látky. S těmito potřebami je třeba počítat i v případě nutnosti uspořit za potraviny, neboť zdraví máme jen jedno.
Článek z magazínu
Máte po prázdninách tak trochu průvan v peněžence, ale uvařit pro rodinu musíte? S našimi tipy nakrmíte sebe i své blízké chutně i výživně a ještě přitom moc neutratíte! Stačí jen dobře plánovat a…
Měsíční výdaje za potraviny do 4000 korun
Rozhodnete-li se začít s plánováním jídelníčku a nákupů, zkuste si zpočátku vytvořit plán na týden, který počítá s nákupy všech potravin do 1000 korun. Inspirovat se můžete naším tipem na plnohodnotný jídelníček, při kterém se počítá s přípravou jídel doma, a s další úsporou v podobě některých základních potravin, které vám zbydou do dalších týdnů. Počítáme v něm i s variantou, že ne každý je stavěný na to jíst 2 – 3 dny stejné jídlo, což by ovšem přineslo další úsporu z rozsahu a na energiích spotřebovaných při vaření.
Pozn.: Vycházíme z aktuálních cen supermarketů (mimo výhodné akce) z ledna 2023. Do ingrediencí nepočítáme základní suroviny, kterých se spotřebuje minimální množství (sůl, cukr, olej, ocet a koření).
Bílkoviny
|
Tuky
|
Sacharidy
|
Zelenina a ovoce
|
|
Cena
|
|
Cena
|
|
Cena
|
|
Cena
|
1 menší kuře
|
110
|
máslo 250 g
|
60
|
rýže 500 g
|
40
|
jablko 3 ks
|
15
|
uzená makrela
|
60
|
slunečnicová semínka 100 g
|
13
|
brambory typu B 750 g
|
13
|
banán 2 ks
|
16
|
mleté maso 400 g
|
75
|
majonéza 250 ml
|
30
|
brambory typu C 500 g
|
9
|
mrkev 500 g
|
11
|
mléko 1 l
|
23
|
|
|
chléb ½
|
20
|
petržel 1 ks
|
10
|
bílý jogurt 500 g
|
28
|
|
|
kuskus 500 g
|
35
|
celer 1 malý
|
25
|
tvrdý sýr 100 g
|
24
|
|
|
těstoviny 500 g
|
23
|
cibule 600 g
|
13
|
tvaroh 250 g
|
30
|
|
|
hladká mouka 1 kg
|
22
|
česnek 1 palice
|
10
|
smetana 12 % 200 ml
|
25
|
|
|
ovesné sušenky 60 g
|
18
|
kapie 1 ks
|
15
|
vejce 10 ks
|
60
|
|
|
ovesné vločky 500 g
|
25
|
kysané zelí 500 g
|
22
|
červená čočka 500 g
|
35
|
|
|
|
|
mražený hrášek 350 g
|
35
|
|
|
|
|
|
|
červená řepa 500 g
|
12
|
|
|
|
|
|
|
pórek 1 ks
|
22
|
|
|
|
|
|
|
rozinky 100 g
|
12
|
Celková částka za nákup: 996 korun
Inspirace na úsporný jídelníček na týden
V příkladu jídelníčku níže zjistíte, co se z výše uvedeného nákupu dá připravit. Na pozdější využití vám z nákupu po týdnu zůstane:
300 g červené čočky
350 g rýže
340 g kuskusu
250 g těstovin
700 g hladké mouky
300 g ovesných vloček
1 kuřecí prso
většina másla
slunečnicová semínka
rozinky
Celé kuře naporcujte na 2 prsa, 2 stehna a skelet, který využijete na vývar. Z vývaru bude kuřecí polévka, ze které přebytek můžete zmrazit, část vývaru (asi 400 ml) si ponechte na další polévky.
Článek z magazínu
Levná jídla neznamená špatná jídla a vůbec nemusí být obyčejná. Jen pár fíglů dokáže z několika surovin vytvořit výborný pokrm a takové nás vlastně baví nejvíc.
Příklad jídelníčku na týden:
Snídaně
1. den: bílý jogurt s banánem (150 g bílého jogurtu, 1 banán, rozinky)
2. den: palačinky se sýrem (200 g hladké mouky, 1 vejce, 500 ml mléka, špetka soli, 50 g tvrdého sýra) – zbylé palačinky použijete do kuřecí polévky na večeři
3. den: ovesná kaše s jablkem (60 g ovesných vloček, 1 jablko, 200 ml mléka, slunečnicová semínka)
4. den: míchaná vejce s chlebem (2 vejce, ½ cibule, sůl, pepř, olej, máslo, krajíc chleba)
5. den: bílý jogurt s ovesnými vločkami (150 g bílého jogurtu, 40 g ovesných vloček, rozinky)
6.den: chléb s tvarohovou pomazánkou (krajíc chleba, ½ tvarohu, 1 vejce natvrdo, sůl, pepř)
7. den: ovesná kaše s banánem (60 g ovesných vloček, 1 banán, 200 ml mléka, slunečnicová semínka)
Obědy
1. den: kuřecí směs se zeleninou a kuskusem (1 kuřecí prso – druhé uložte do mrazáku na později, 100 g kuskusu, ½ kapie, 1 mrkev, ½ pórku, sůl, pepř, olej)
2. den: pečené kuřecí stehno s rýží (2 kuřecí stehna – 1 se použije na těstovinový salát, 150 g rýže, máslo, sůl, koření)
3. den: bramborové placky se zelím (250 g brambor typu C, 125 g kysaného zelí, 100 g hladké mouky, sůl)
4. den: karbanátky s bramborovou kaší (250 g mletého masa, 200 g brambor typu C, 1 vejce, ½ cibule, česnek, ovesné vločky na spojení, sůl, pepř, majoránka, kmín, olej)
5. den: těstoviny s mletým masem a sýrem (150 g mletého masa, 1 cibule, česnek, sůl, 50 g tvrdého sýra, 150 g těstovin)
6. den: červená čočka nakyselo s volským okem (100 g červené čočky, 1 cibule, česnek, ocet, sůl, cukr, 1 vejce, olej, krajíc chleba)
7. den: uzená makrela zapečená s bramborami (1 uzená makrela, 250 g brambor typu B, 1 cibule, 100 ml smetany, máslo, sůl, pepř): Brambory nakrájené na plátky osolte, opepřete, vyskládejte do pekáče vymazaného máslem, na brambory rozprostřete nahrubo nakrájenou cibuli, na kterou přijdou opět brambory. Zalijte smetanou, povrch poklaďte tenkými plátky másla a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C na 30 minut. Na brambory položte celou makrelu a pečte dalších 15 minut.
Článek z magazínu
Co jíst v lednu, abychom ušetřili, dobře si pochutnali a zároveň tělo nepřipravili o důležité živiny? Sázkou na jistotu jsou luštěniny! Čočka, fazole nebo hrách se dají připravit v kuchyni na mnoho…
Svačiny
1. den: chléb s pomazánkou z červené řepy (1 červená řepa, 50 g bílého jogurtu, 1 lžíce majonézy, česnek, sůl, pepř, krajíc chleba)
2. den: celerový salát (¾ celeru, 1 mrkev, 1 jablko, 1 lžíce majonézy, sůl, pepř, cukr, ocet)
3. den: kuskus nasladko (60 g kuskusu, 1 jablko, hrst rozinek, skořice, cukr)
4. den: zelný salát (150 g kysaného zelí, 1 mrkev, ½ cibule, sůl, pepř, cukr, olej)
5. den: pečená červená řepa (400 g červené řepy, česnek, sůl, pepř, slunečnicová semínka)
6. den: chléb ve vajíčku (krajíc chleba, 1 vejce, sůl, pepř, olej)
7. den: ovesné sušenky
Večeře
1. den: chléb s pórkovou pomazánkou (¼ pórku, ½ tvarohu, 1 lžíce majonézy, 1 lžíce bílého jogurtu, sůl, pepř, krajíc chleba)
2. den: kuřecí vývar s celestýnskými nudlemi (1 kuřecí skelet, 2 mrkve, 1 petržel, ¼ celeru, 1 cibule, nové koření, bobkový list, celý pepř, sůl, zbylé palačinky nakrájené na proužky)
3. den: těstovinový salát s pečeným kuřetem (100 g těstovin, 1 pečené kuřecí stehno, 1 lžíce majonézy, ½ kapie, 1 hrst hrášku, sůl, pepř)
4. den: omeleta s hráškem (1 uvařená brambora typu B, 2 vejce, 1 hrst hrášku, sůl, pepř, olej)
5. den: bramboráky (300 g brambor typu B, 1 vejce, ½ cibule, hladká mouka, majoránka, kmín, sůl, pepř, olej)
6. den: polévka z červené čočky (100 g červené čočky, ¼ pórku, 200 ml kuřecího vývaru, česnek, sůl, pepř, majoránka)
7. den: hráškový krém s krutony (250 g hrášku, 200 ml kuřecího vývaru, 1 cibule, 100 ml smetany, česnek, sůl, pepř, máslo, zbylý chléb na krutony)
Zdroje informací:
szu.cz
albertdomuzdarma.cz
kosik.cz
rohlik.cz
autorka kuchařek pro děti
Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Komentáře
9. 1. 2023 21:48
9. 1. 2023 14:58
9. 1. 2023 14:55
9. 1. 2023 14:55
9. 1. 2023 11:15
9. 1. 2023 10:34