Svatební hostina Elišky Přemyslovny: Podávala se paštika ve tvaru středověkého hradu, sladká kaše i zvláštně vařená slepice
25. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Manželství Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského v roce 1310 začalo bohatou a velkolepou svatbou. O hostině, která trvala několik dní, se ještě dlouho po svatbě mluvilo. Výjimečná svatba ale královskému páru štěstí nepřinesla.
Když se vdává princezna z rodu Přemyslovců
Připomeňme si, že Eliška Přemyslovna byla dcerou krále Václava II. a sestrou posledního Přemyslovce na našem trůně, Václava III. Zjednodušeně řečeno se stala důležitou figurkou v mocenské v šachové partii a ve svých osmnácti letech byla provdána za teprve čtrnáctiletého Jana Lucemburského.
Svatba budoucích rodičů Karla VI. se uskutečnila 1. září 1310 v německém Špýru a následovala již zmíněná typicky bohatá středověká hostina, jaká byla v královských a šlechtických kruzích zvykem.
A protože ženich byl synem římského krále, bylo žádoucí, aby svatební hostina byla doslova nejlepší z nejlepších. To se povedlo. Tehdejší kronikář a autor Zbraslavské kroniky Petr Žitavský, který se svatby zúčastnil, v kronice zaznamenal, že hostina byla „....bohatá a okázalá, jakou od dávných dob na dvoře římských králů nebylo vidět“.
Mohlo by vás zajímat
Pečeně a nápadité paštiky
A co svatebčané a jejich hosté mohli ochutnat? Výběr menu byl ovlivněn původem ženicha – po otci lucemburským a po matce francouzským. Samozřejmě se podávaly především různé masové pečeně a pokrmy z ryb. Nechyběly ani huspeniny a paštiky, ty se aranžovaly do různých tvarů, například vypadaly jako středověký hrad.
Kuchaři si dali záležet i kaších, a to nejen chuťově, ale i vizuálně. Přidáním například šípků nebo lesních plodů měly různé barvy. Pro chuť se doplňovaly jablky, hruškami švestkami, třešněmi, ořechy a rozinkami. Jak bylo zvykem ve Francii, nechyběl dostatek čerstvé zeleniny a ovoce.
Mohlo by vás zajímat
Jídlo na plodnost a „pro oči“
Novomanželé ochutnali také pokrmy, které tradičně připravovaly údajně na podporu plodnosti. Šlo například o kaši z krupice slazenou medem. Zrnka krupice měla symbolizovat hojnost dětí a med se zase ve středověku považoval za afrodisiakum.
Součástí svatební tabule byly také tzv. „šauesen“, tedy jídla „pro oči“, nápadité dekorace na stůl. Ty se totiž různě malovaly a zdobily, a to i zlatem. A tak na stole „seděl“ pečený páv i s korunkou a ozdobným ocasem.
Zajímavé je, že před pečením se ocas a hlava dobře obalily plátnem a pomazaly řídkým těstíčkem, aby se tyto části nepoškodily žárem. Pak jen stačilo plátno s připečeným těstíčkem odstranit.
Mohlo by vás zajímat
Slepice neměla chybět
Další variantou byla slepice, která se stáhla z kůže a ta se vyplnila směsí masa, vajec, krájených mandlí, vajec a různého koření. Takto upravená slepice se vcelku uvařila v hovězí polévce, pak se nechala ztuhnout a servírovala se celá, „usazená“ do nádoby s hustou polévkou. A protože slepice se považovala také za symbol plodnosti, byla dekorací i důležitou položkou jídelníčku.
Mohlo by vás zajímat
Kdo se na přípravě hostiny podílel?
Možná stojí za to připomenout, že svatba musela být náročná i z hlediska logistiky. Vždyť bez dnešních technických a technologických vymožeností, například bez možnosti uchovávat potraviny delší dobu v chladu, musely být všechny činnosti dokonale zorganizovány. Kromě kuchařů se tak na bezchybné přípravě a servírování pokrmů podíleli i další profese.
Namátkou jmenujme „huntýry“, kteří prodávali maso, a „drobníky“, kteří pro změnu obchodovali s vnitřnostmi. Dodavatelé ovoce a zeleniny se nazývali podle toho, co dovávali. Proto byli potřeba zelníci“, „cibuláři“, „melouníci“ nebo „dýňaři“. Pečivo pekli „caletníci“ a perník „pernáři“.
A jak už bylo řečeno, velkolepá svatba nebyla zárukou šťastného života. Ačkoli formálně spolu manželé byli dvacet let, do Eliščiny smrti, ve skutečnosti jejich dlouhodobé spory přerostly v hlubokou nenávist. Posledních pět let Eliščina života se už zřejmě nesetkali.
Náš tip: Pikantní grilovaná krkovička podle našeho videoreceptu by neudělala ostudu ani na středověké královské svatební hostině.
Zdroje informací:
Zbraslavská kronika Chronicon aulae regiae, Praha 1976
vyzivaspol.cz: Svatební hostina Elišky Přemyslovny
cnb.cz: 700. výročí sňatku Jana Lucemburského s Eliškou Přemyslovnou
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Originální mlsání ve formě sýrových chipsů si zamilujete. Jak na ně? Mrkněte na videonávod
Ať už jste dostali na něco chuť, nebo očekáváte návštěvu a nemáte jim co nabídnout, sýrové chipsy jsou rychlou a chutnou pochutinou, která okouzlí… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Paštika ze zeleniny a hub podle Viléma Vrabce: Lehce vyškvařená slanina ji navoní, vařená rýže zahustí a smetana zjemní
Anežka Česká: „Princezna chudých“ žila skromně, jedla většinou jen placky nebo chleba s cibulí a zemřela hladem
Královské chutě: Český král Jan Lucemburský miloval francouzskou kuchyni, ale dopřával si i vařeného bobra se sladkou omáčkou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banana split
Přidáno před 3 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 17 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 17 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 18 hodinami
Sýrové bulky
Přidáno 27. 4. 2024 11:39
Rychlá pizza z tortill
Přidáno 27. 4. 2024 09:12
Přečtěte si Zobrazit více
Český král Václav II. miloval hostiny, ale panicky se bál otravy. Ze strachu zvracel nebo se nechával věšet hlavou dolů
Královské chutě: Karel IV. měl rád dušené veverky a kaše s medem. Jídlo si nabíral speciálním způsobem
Jak vykuchat slepici. Provedeme vás postupem krok za krokem