Svatební hostina Elišky Přemyslovny: Podávala se paštika ve tvaru středověkého hradu, sladká kaše i zvláštně vařená slepice
25. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Manželství Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského v roce 1310 začalo bohatou a velkolepou svatbou. O hostině, která trvala několik dní, se ještě dlouho po svatbě mluvilo. Výjimečná svatba ale královskému páru štěstí nepřinesla.
Když se vdává princezna z rodu Přemyslovců
Připomeňme si, že Eliška Přemyslovna byla dcerou krále Václava II. a sestrou posledního Přemyslovce na našem trůně, Václava III. Zjednodušeně řečeno se stala důležitou figurkou v mocenské v šachové partii a ve svých osmnácti letech byla provdána za teprve čtrnáctiletého Jana Lucemburského.
Svatba budoucích rodičů Karla VI. se uskutečnila 1. září 1310 v německém Špýru a následovala již zmíněná typicky bohatá středověká hostina, jaká byla v královských a šlechtických kruzích zvykem.
A protože ženich byl synem římského krále, bylo žádoucí, aby svatební hostina byla doslova nejlepší z nejlepších. To se povedlo. Tehdejší kronikář a autor Zbraslavské kroniky Petr Žitavský, který se svatby zúčastnil, v kronice zaznamenal, že hostina byla „....bohatá a okázalá, jakou od dávných dob na dvoře římských králů nebylo vidět“.
Mohlo by vás zajímat
Pečeně a nápadité paštiky
A co svatebčané a jejich hosté mohli ochutnat? Výběr menu byl ovlivněn původem ženicha – po otci lucemburským a po matce francouzským. Samozřejmě se podávaly především různé masové pečeně a pokrmy z ryb. Nechyběly ani huspeniny a paštiky, ty se aranžovaly do různých tvarů, například vypadaly jako středověký hrad.
Kuchaři si dali záležet i kaších, a to nejen chuťově, ale i vizuálně. Přidáním například šípků nebo lesních plodů měly různé barvy. Pro chuť se doplňovaly jablky, hruškami švestkami, třešněmi, ořechy a rozinkami. Jak bylo zvykem ve Francii, nechyběl dostatek čerstvé zeleniny a ovoce.
Mohlo by vás zajímat
Jídlo na plodnost a „pro oči“
Novomanželé ochutnali také pokrmy, které tradičně připravovaly údajně na podporu plodnosti. Šlo například o kaši z krupice slazenou medem. Zrnka krupice měla symbolizovat hojnost dětí a med se zase ve středověku považoval za afrodisiakum.
Součástí svatební tabule byly také tzv. „šauesen“, tedy jídla „pro oči“, nápadité dekorace na stůl. Ty se totiž různě malovaly a zdobily, a to i zlatem. A tak na stole „seděl“ pečený páv i s korunkou a ozdobným ocasem.
Zajímavé je, že před pečením se ocas a hlava dobře obalily plátnem a pomazaly řídkým těstíčkem, aby se tyto části nepoškodily žárem. Pak jen stačilo plátno s připečeným těstíčkem odstranit.
Mohlo by vás zajímat
Slepice neměla chybět
Další variantou byla slepice, která se stáhla z kůže a ta se vyplnila směsí masa, vajec, krájených mandlí, vajec a různého koření. Takto upravená slepice se vcelku uvařila v hovězí polévce, pak se nechala ztuhnout a servírovala se celá, „usazená“ do nádoby s hustou polévkou. A protože slepice se považovala také za symbol plodnosti, byla dekorací i důležitou položkou jídelníčku.
Mohlo by vás zajímat
Kdo se na přípravě hostiny podílel?
Možná stojí za to připomenout, že svatba musela být náročná i z hlediska logistiky. Vždyť bez dnešních technických a technologických vymožeností, například bez možnosti uchovávat potraviny delší dobu v chladu, musely být všechny činnosti dokonale zorganizovány. Kromě kuchařů se tak na bezchybné přípravě a servírování pokrmů podíleli i další profese.
Namátkou jmenujme „huntýry“, kteří prodávali maso, a „drobníky“, kteří pro změnu obchodovali s vnitřnostmi. Dodavatelé ovoce a zeleniny se nazývali podle toho, co dovávali. Proto byli potřeba zelníci“, „cibuláři“, „melouníci“ nebo „dýňaři“. Pečivo pekli „caletníci“ a perník „pernáři“.
A jak už bylo řečeno, velkolepá svatba nebyla zárukou šťastného života. Ačkoli formálně spolu manželé byli dvacet let, do Eliščiny smrti, ve skutečnosti jejich dlouhodobé spory přerostly v hlubokou nenávist. Posledních pět let Eliščina života se už zřejmě nesetkali.
Náš tip: Pikantní grilovaná krkovička podle našeho videoreceptu by neudělala ostudu ani na středověké královské svatební hostině.
Zdroje informací:
Zbraslavská kronika Chronicon aulae regiae, Praha 1976
vyzivaspol.cz: Svatební hostina Elišky Přemyslovny
cnb.cz: 700. výročí sňatku Jana Lucemburského s Eliškou Přemyslovnou
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Český král Václav II. miloval hostiny, ale panicky se bál otravy. Ze strachu zvracel nebo se nechával věšet hlavou dolů
Anežka Česká: „Princezna chudých“ žila skromně, jedla většinou jen placky nebo chleba s cibulí a zemřela hladem
Paštika ze zeleniny a hub podle Viléma Vrabce: Lehce vyškvařená slanina ji navoní, vařená rýže zahustí a smetana zjemní
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Český král Jan Lucemburský miloval francouzskou kuchyni, ale dopřával si i vařeného bobra se sladkou omáčkou
Jak vykuchat slepici. Provedeme vás postupem krok za krokem
Královské chutě: Karel IV. měl rád dušené veverky a kaše s medem. Jídlo si nabíral speciálním způsobem