Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Komentáře uživatele vnok9082

Je mi líto, ale aktuální přispěvatelé zřejmě toho moc neví o skutečném životě v poválečných letech. Je mi 82 a jsem z města, tak pro osvěžení stravovacích vzpomínek přidávám své.
Začneme snídaní - nejčastěji káva "žitovka" s nadrobeným chlebem (někdy s houskou).
Svačina - krajíc chleba s povidly, pokud strávník odmítl, počkal na něj odložený na kredenci.
Oběd - ten byl vydatný. Obvykle panáglová polévka nebo krupicová, hrachová a další podobného typu (mimochodem zkusili jste někdy chlebovou, nejenom, že je dobrá, ale využije se i starší chleba). Masový vývar byl často pouze v neděli (sobota byl všední den protože se pracovalo - pracovalo se i na Štědrý den). Maso bylo tak dvakrát do týdne, samozřejmě bohatě dotované zeleninou (což by bylo užitečné a zdravé i dnes).
Večeře - nejčastěji to co zbylo od oběda. Pro děti byla i krupicová kaše. Jinak na doražení oblíbená "žitovka".
Přídělový systém se dotýkal ve stravování hlavně měst. Dnes to může působit úsměvně, ale jedna z mých největších pochoutek byla, když mi tetička někdy namazala krajíc chleba a obložila ho na plátky nakrájeným buřtem. Tím se ovšem připravila o podstatnou část přídělu másla a masa. Do mlékárny jsem chodil pro přídělové mléko a krájené stolní máslo, ale i pro můj lékařem předepsaný mimořádný denní příděl 1/8l. mléka.