Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oslavte tradiční svátek Dušičky jako za starých časů. Upečte kosti, dušičky nebo kruchovky
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Snad odevšad na nás vyskakují připomínky Halloweenu, vyřezáváme dýně a děti se oblékají jako strašidla, na naše svátky ale trochu zapomínáme. Mnozí sice chodí poctivě o Dušičkách na hřbitov zapálit svíčku, v minulost se ale dušičky slavily mnohem víc a dokonce i speciálními pokrmy.

Místo Halloweenu se držte našich tradic

Dušičky a Halloween si v poslední době tak trochu spojujeme do jednoho svátku a spíš se řídíme tradicemi Halloweenu, který k nám přicestoval jako mnoho jiných „moderních“ svátků z Ameriky. Halloween ovšem připadá na poslední říjnový den a Dušičky až na 2. listopadu. Takže, když budete chtít, můžete klidně oslavit oba dva svátky se vším, co k nim patří. Dušičky, které jsou známé také pod oficiálními názvy Vzpomínka na všechny věrné zesnulé, Památka všech věrných zemřelých, Svátek zesnulých nebo Památka zesnulých jsou úzce spojené se svátkem Všech svatých, který připadá na 1. listopad a slaví se v katolickém i pravoslavném náboženství.

Prosba za duše zemřelých

Svátek Všech svatých i Dušičky jsou svátky, které připomínají zemřelé. Během těchto dnů lidé vzpomínají na všechny, co je již opustili, a proto chodí na hřbitov zdobit hroby a zapalovat svíčky za spásu jejich duší. Svátek Všech svatých se pojí s těmi, kteří již dosáhli věčné blaženosti, o Dušičkách se vzpomínalo na duše v očistci. V tento večer prý z něj duše vystupovaly, aby si odpočinuly od muk, které tam musely snášet jako trest za své hříchy. Lidé proto dávali do lamp máslo, aby si mohly duše ošetřit spáleniny z očistce, a studené mléko, aby je zchladilo. Navíc si chtěli zemřelé naklonit, proto jim nechávali zbytky od večeře. Jídlo, hlavně speciální dušičkové pečivo, se nosilo i na hroby, neboť se věřilo, že dary mohou duše vykoupit z očistce. I u nás se na svátek Všech svatých chodilo na koledu. Jen děti tehdy nenosily kostýmy a nepřipomínaly strašidýlka. Nedostávaly ani pytle bonbonů a jiných sladkostí, ale již zmiňované pečivo. Velkou výhodou bylo, že měli naději na úspěch, neboť lidé doufali, že čím víc koledníků obdarují, tím lepší budou mít další rok úrodu. Navíc se snažili těmito dary dosáhnout toho, aby se do našeho světa již duše zemřelých nevracely.

Tradiční dušičkové pečivo

Právě na Dušičky nebo na svátek Všech svatých se peklo speciální pečivo, které se týkalo kultu mrtvých. Nejoblíbenější byly tzv. dušičky nebo kosti. Šlo o pečivo z kynutého těsta podobného tomu na vánočku nebo z chlebového těsta, které mělo tvar kostí, překřížených kostí, různých bochánků, pletenců a rohlíků. Rohlíčky se často plnily povidly, tvarohem nebo mákem a měly různé velikosti. Kromě toho se dělaly i kosti svatých z nekynutého těsta. Těmito druhy pečiva se obdarovávali nejen koledníci, ale i potulní pocestní nebo žebráci u kostela a nosilo se i na hroby. Koledníci dostávali rohlíky, které se dělaly hodně velké, aby každé dítě dostalo jeden. Rohlíky se pekly speciální z žitné mouky a říkalo se jim kruchovky. Pokud máte rádi žitné pečivo, určitě je vyzkoušejte. Připravte si 1 kg žitné mouky, 2 dkg droždí, 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, ¼ lžičky kmínu, 2 lžíce octa, ½ l vlažného mléka, ¼ l vlažné vody, 1 lžíci sádla, ¼ l mléka na zvlhčení rohlíků, nemletý mák a hrubá sůl na posypání rohlíků a sádlo na vymazání plechu. Z mouky, mléka a droždí nejprve zadělejte kvásek. Do mísy prosijte mouku, osolte ji a přidejte kmín, žloutek, kvásek, mléko a sádlo a vše dobře promíchejte. Vyklopte na pomoučený vál a vypracujte hladké těsto. Nechte je na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části a každou vyválejte na větší placku. Z placky vykrajujte trojúhelníky a stáčejte je do tvaru rohlíků. Posolte je, pokmínujte nebo posypte nemletým mákem, položte je na sádlem vymazaný plech a pečte dozlatova. Během pečení rohlíky potírejte mlékem, upečené pak ještě vodou.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více