

Broskvový koláč se smetanovou zálivkou
Suroviny
- Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 120 g másla
- 3 lžíce ledové vody
- špetka soli
- asi 6 broskví
- Smetanová zálivka:
- 150 ml smetany
- 2 žloutky
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce škrobu (Solamylu)
- 150 g cukru (dala jsem půl bílého a půl hnědého)
- Posypka:
- 50 g másla
- 100 g hrubé mouky
- 2 lžičky kakaa
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička skořice
Postup přípravy receptu
Z mouky, másla, soli a ledové vody uhněteme hladké těsto. Těsto vyválíme, vyložíme jím kulatou koláčovou formu a propícháme ho vidličkou.
Broskve pokud možno oloupeme (chuť koláče je pak jemnější), nakrájíme na měsíčky a vyskládáme je na těsto.
V misce prošleháme všechny suroviny na zálivku do hladkého řídkého krému a tím zalijeme broskve na koláči.
Dáme asi na 20 minut do předehřáté trouby (na 180 st.).
Zatím si připravíme posypku, tak, že smícháme všechny suroviny a promneme do drobenky.
Po 20 minutách koláč vyndáme, posypeme drobenkou a ještě asi na 20 minut vrátíme do trouby dopéct dozlatova.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Broskvový koláč se smetanovou zálivkou
-
Včera jsem pekla tento koláč na doporučení Mirky75. Myslím, že jsem ho tam měla nechat chvilku déle, protože ho nám zespodu dost světlý. Chuťově je výborný, ale bohužel klukům nejede
- "Proč si tam dala maminko ty broskve???" Bez nich by to bylo dobré. No ... to jsou moji chlapci. Chtěla jsem to ovoce do nich nějak zamaskovaně nacpat, ale nepovedlo se. Tak pozvu kamarádku na kafe a dáme si do nosu, protože je to prý takový "holčičí koláč".
Tobě Angel666 patří určitě +Přidávám fotku
-
Koláč je výbornýýý!!! S přítelem se po něm můžeme ujíst!
Peču ho velice často a pokaždé je hned pryč! Moc děkuji za recept! Dávám bodík
-
Angel666
.V úterý jsem opět pekla tuhle dobrůtku-pro mamku,měla babský "slet" s kamarádkama
-a tentokrát jsem použila hrušky
.Koláč byl moc chválem
a já bych ráda přidala další boďku,ale to bohužel nejde
a tak alespoň posílám za ženské velké díky
.
-
Mirčo, jsem ráda, že chutnalo
. Já většinou taky všude ubírám cukr
-
Angel
tak fotečka je tam
.Koláč je výborný a šťavnatý
.Jen se mi zdá-pro mě
-ta zálivka trochu víc sladká a tak při příštím pečení uberu trošku cukru.A že budu péct znovu,je víc než jisté
.Ale pro tentokrát zkusím dát místo broskví hrušky-tak nějak se mi tam při jídle vybavovala jejich chuť
.Boďku jsem dala už minule a tak už přidávám jen díky za výborný recept
.
-
Angel
Tak už to peču a krásně to tu voní na celý byt
.Těsto je úžasné,krásně se zpracovává,vůbec nelepí,netrhá se
.Dělám z kompot. broskví,ale měla jsem cukání udělat kousek i s jablky(myslíš že by to šlo?),no zkusím příště
.Jen-když peču na 180°C tak mám za 20min.upečený celý koláč
.Ale asi to bude tou mou troubou
.Posílám boďku č.11 a jestli nevadí,pak přidám i fotečku
.Díky za receptík a budu opakovat.
-
Angel
tenhle rept mě opravdu zaujal-vypadá to na propojení více zajímavých chutí
-a to si rozhodně nenechám ujít
.U nás už je sice po broskvích,ale protože si je zavařuji do křupava,tak zkusím z kompotovaných
.Uloženo a pak písnu jak jsme si pochutnali
-
Velmi efektní.
+
-
Jéé,děkuju za bodíky
-
Angel, móóc pěkný a protože máme svoje broskve, tak ho určitě udělám a dám vědět. No nad bodíkem nemusím nijak přemýšlet, už běží
-
To taky vypadá velice jedle!!!
-
Moc hezké
.Ukládám a dávám bodík 3.
-
Angel - moc hezké - je to bodík
-
-
Moc hezké, vypadá to úžasně, fakt. Proč mi to jen děláte