Bramboráky v Česku: Odkud pochází cmunda a kde si pochutnáte na vošouchu?

27. 1. 2021 14:06

Ostatní Tomáš Knap

Zdroj: Jana Dorazinova, toprecepty.cz Zdroj: Jana Dorazinova, toprecepty.cz
Jiný kraj, jiný mrav - a mnohdy i jiné jméno. Asi každý už se setkal s různými variantami názvů oblíbených českých jídel, ze kterých jde hlava kolem; párek v rohlíku prodávaný jako pikador, erteple k řízkům místo brambor... Výjimkou není ani oblíbený bramborák, smažená bramborová placka připravená na mnoho způsobů. Jak jim říkáte u vás doma?

Bramborák z braniborských brambor

Bramborák je slovo z kuchyňského prostředí; jak již jeho název napovídá, jedná se o pokrm připravovaný z brambor. Konkrétně jde o smažené placky, do kterých se přidává cibule a česnek. Slovník spisovné češtiny jej popisuje takto: bramborák, smažená nebo pečená placka ze strouhaných syrových brambor. Bramboráky jsou jídlo do takové míry zlidovělé, že pro ně vznikl místní název snad v každém kraji. Ve druhé polovině 17. století, tedy po Sedmileté válce, se u nás prudce rozvinulo sázení brambor, což je i doba, do které vznik slova bramborák datujeme. A když už jsme v tom, i název brambor naznačuje, odkud k nám přišly – z německého Braniborska.

Máte rádi smažené brambůrky? Ve viktoriánské éře platily za zdravou stravu!

Máte rádi smažené brambůrky? Ve viktoriánské éře platily za zdravou stravu!

Běžně se podávají ve světě jako svačina, příloha nebo předkrm. Klasické chipsy jsou smažené a…

Na východní Moravě a v oblasti Slezska se pojem "bramborák" dokonce vůbec nevyskytuje, což Valdemar Vokálek v práci Slovo bramborák a jeho regionální obměny přisuzuje užívání místních nářečí, která mají v těchto oblastech v hovorové řeči silnější zastoupení, než je tomu v krajích v Čechách. Pojmy využívané v těchto krajích jsou především "křapáč", "placek" a "křápanec". Ani jeden z těchto výrazů však evidentně není používán dostatečně na to, aby k němu Český národní korpus, portál pro systematické mapování češtiny, poskytoval potřebná data. Avšak v mnoha webových článcích a na diskuzních fórech jsou tato slova využívána jako synonymum pro bramborák s jasným odkazem na východ naší republiky.

Recepty z českých filmů: Ovar a zabijačkový guláš podle paní pivovarníkové z Postřižin

Recepty z českých filmů: Ovar a zabijačkový guláš podle paní pivovarníkové z Postřižin

České filmy jsou plné různých dobrot. A kdo říká, že byste si nějakou takovou lahůdku známou ze…

Jihočeská cmunda

Ano, stále se bavíme o bramborácích. Tentokrát však o těch z jižních Čech. Slovo cmunda je jihočeskou variantou bramboráku. I na našem webu naleznete hned několik skvělých receptů na cmundu po kaplicku, což je reference na jihočeské pohraniční město Kaplice. Jedná se o padesát let starý recept, který vymyslel kuchař Oto Kořínek a bramborák doplňuje ingrediencemi jako uzené maso a zelí. Jazykovědně se jedná téměř výhradně o jihočeský pojem, který se, i když velmi zřídka, využívá i na Vysočině.

Vošouchy

Slovo vošouch je dominantním pojmenováním pro bramboráky v plzeňském regionu. Jeho původ bychom mohli nalézt ve slově "osúch", které pochází z obce Merklín u Přeštic a je označením pro pečenou placku. Jako nejpravděpodobnější varianta vzniku slova vošouch se tedy jeví pro Plzeňsko typické využití proteze, konkrétně takzvaného "protetického V". Proteze se dá popsat jako krok při tvorbě slova, kdy před slovo samotné přidáme hlásku, aniž by se změnil jeho význam. A právě na Plzeňsku jsou zkomoleniny jako "vokno" nebo "voběd" velmi často užívané. Vokálek ve své práci uvádí, že slovo vošouch vzniklo vložením protetického v před slovo ocúch a následným zkomolením této kombinace.

Jestli chcete opravdu poctivou šunku, sáhněte po vyzkoušené metodě našich babiček

Jestli chcete opravdu poctivou šunku, sáhněte po vyzkoušené metodě našich babiček

Šunku mají rády děti a pochutnají si na ní i dospělí. Jak ale vybrat tu nejlepší, která bude chutná…

Být pevný jako v kramflecích

Pod pojmem "kramfleky" si jistě představíme hlavně zastaralé synonymum pro slovo podpatek, případně celé rčení "Být pevný v kramflecích". Nicméně, jak se z různých zdrojů dozvídáme, slovo "kramflek" je dalším synonymem našeho oblíbeného bramboráku. Například internetové stránky obce Bílý Újezd, kterou bychom nalezli v podhůří Orlických hor, nabízí rubriku Strava našich předků, kde jsou kramfleky zmíněny v článku o přípravě placek z brambor a vajec - tedy bramboráků. To ostatně potvrzují i oficiální stránky Královehradeckého kraje, kde se dočteme, že na kramflecích si pochutnáme hlavně v oblasti Náchodska. Dokonce i jeden z nejznámějších českých spisovatelů Alois Jirásek popisuje kramfleky jako "jídlo z rozstrouhaných, syrových brambor". A jak bramborákům říkáte u vás doma?

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recepty k tomuto článku

    • JosefZeravicky JosefZeravicky

      JIŽ JEN TVOJE ADRESA HOVOŘÍ o výbrku, který jsi zde vylepil.
      Čeká tě doktor Chocholoušek a potom drátěná postýlka, jinak si asi brzy ublížíš nejen na těle, ale i na duši.
      ,,toš tak,,

      Odpovědět

    • jebuholkykluky jebuholkykluky

      ten Vokálek bude nějakej buzerant a pokálenec

      Odpovědět

    Přidat komentář

    Další články

    Lexikon vajec: Už jste ochutnali obří pštrosí, delikátní křepelčí nebo zakázané kachní?

    Lexikon vajec: Už jste ochutnali obří pštrosí, delikátní křepelčí nebo zakázané kachní?

    Vejce odjakživa patří mezi základní potraviny. Používáme je při vaření, pečení, doplňujeme jimi…
    Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi

    Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi

    Rajská omáčka s plněnými paprikami nebo plátkem hovězího patří ke klasikám české kuchyně. Ačkoliv…
    Retro okénko: Kdo vymyslel mouřenína z obalu legendární Kofily?

    Retro okénko: Kdo vymyslel mouřenína z obalu legendární Kofily?

    Také patříte mezi milovníky mléčné čokoládové tyčinky s kávovou náplní? A víte, že se od svého…
    Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek

    Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek

    Ke kávě jste je dostali už asi víckrát, možná je mlsáte jen tak nebo jste dokonce už i ochutnali…
    Půlroční poděkování autorům receptů: Bez vás by to nechutnalo!

    Půlroční poděkování autorům receptů: Bez vás by to nechutnalo!

    Uteklo to rychle! Rok 2021 už je v polovině, která byla plná skvělých chutí a vůni i díky vám,…
    Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí

    Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí

    Hořká, mléčná, bílá… Pořád žádná velká síla? Jestli rádi experimentujete a tradičních druhů čokolád…
    Vyznejte se v rýži: Víte, proč se basmati přezdívá indické šampaňské?

    Vyznejte se v rýži: Víte, proč se basmati přezdívá indické šampaňské?

    Rýže je celosvětově velice populární plodinou, kterou máme rádi i u nás. Zatímco v Česku slouží…
    Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

    Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

    Kdo by neznal slavného českého spisovatele a novináře Karla Čapka! Ale znáte také kromě jeho…