Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

duben
19

Den česneku


Den česneku
Zdroj: Pixabay

Národní den

Mnoho lidí si vaření bez česneku nedovede představit. Jde o nepostradatelnou ingredienci s pestrou škálou využití v kuchyni. Ať už jde o přípravu těstoviny či kuřecího kari, přidání česneku lze pozvednout chuť pokrmů na vyšší úroveň. Den této oblíbené zeleniny připadá každoročně na 19. dubna.

Česnek se používá při vaření už tisíce let. Má štiplavou chuť, která se však během tepelného zpracování zjemní. Stačí vzít stroužek této zeleniny, oloupat jej, nakrájet nebo rozdrtit a přidat do pokrmu. Lze jej použít na začátku vaření, čímž se jeho chuť promítne plně do připravovaného jídla, či až v samém závěru, pokud chceme, aby měl výsledek výraznou česnekovou chuť. 

Jak využít česnek v kuchyni

Česnek lze použít v široké škále jídel, od polévek a dušených pokrmů až po smaženice a marinády. Je vynikající k těstovinám, rybám i kuřecímu masu. Hodí se skvěle do bramborových pokrmů, zapékaných jídel i gulášů. Zcela zásadní roli hraje v bramborácích, které si bez česneku snad ani nejde představit. 

Jde o nezbytnou surovinu v každé kuchyni, je znám i pro své zdravotní přínosy. Česnek pochází ze střední Asie, odkud se postupně rozšířil do oblasti Středomoří.

Kdo by neměl promeškat Den česneku?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více