Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty z českých filmů: Ovar a zabijačkový guláš podle paní pivovarníkové z Postřižin
Zdroj: foto z filmu Postřižiny (1980), Filmové studio Barrandov

České filmy jsou plné různých dobrot. A kdo říká, že byste si nějakou takovou lahůdku známou ze stříbrného plátna nemohli připravit i doma? Právě prožíváme období masopustu, a k tomu patří samozřejmě i zabijačka. Poradíme vám, jak připravit nejlepší ovar nebo skvělý zabijačkový guláš, za který by se nestyděla ani paní pivovarníková ze snímku Postřižiny.

Ovar paní pivovarníkové

Kdo zná komedii Postřižiny režiséra Jiřího Menzela, ten ví, že ve chvíli, kdy správce pivovaru Francina trápí kontrola správní rady, jeho půvabná žena Maryška zrovna na zahradě s pomocí čeledínů poráží pašíka a chystá nejrůznější zabijačkové dobroty, které rázem provoní celý pivovar. Když se pak krásná paní pivovarníková zjeví s talířem plným masa, obměkční to i ty nejpřísnější radní. 

A protože se zrovna nacházíme v období masopustu, k němuž patří nejen veselení, ale i hodování – a především pak zabijačky – poradíme vám, jak si udělat tak dobrý ovar, za který by se ani filmová Maryška nestyděla!

Co budeme potřebovat:

  • 1 kilogram vepřového masa (nejlépe přední kolínko, ale poslouží i ramínko)
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • sůl a pepř

Postup: Připravit si vynikající ovar je opravdu jednoduché. Stačí jen maso vložit do hrnce, zalít jej vodou tak, aby bylo ponořené, poté přidat koření a vařit pod pokličkou asi 2 či 2,5 hodiny. Tip: V papiňáku to trvá jen zhruba hodinu. Hotové maso vyndáme z vody, necháme trochu vychladnout a následně krájíme na plátky. Ty pak na talíři dochucujeme solí a pepřem a podáváme s hořčicí, čerstvým křenem a chlebem.

Zabijačkový guláš

Pokud se cítíte na náročnější recept, zkuste zabijačkový guláš. Když se dobře uvaří, je to opravdu dokonalé pohoštění!

Co budeme potřebovat:

  • 500 gramů vepřového plecka
  • 500 gramů vepřových vnitřností (srdce, játra…)
  • 70 gramů másla nebo ještě lépe vepřového sádla
  • 80 gramů hladké mouky
  • 2 střední cibule
  • 2 lžičky sladké papriky
  • ½ lžičky pálivé papriky
  • 3 stroužky česneku
  • špetku kmínu
  • špetku majoránky
  • sůl

Postup: Ve větším hrnci rozehřejme sádlo a na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidáme na kostky nakrájené maso a krátce orestujeme. Zasypeme ho sladkou i pálivou paprikou. Promícháme a zalijeme vodou. Počkáme, dokud se maso nezačne vařit, a pak do hrnce přidáme pokrájené vnitřnosti. Posypeme kmínem, přiklopíme pokličkou a vaříme nejméně dvě hodiny, protože dobrý guláš potřebuje čas. Opět platí, že v papiňáku vaření bude trvat kratší dobu.

Když se blíží konec doby vaření, připravíme si tmavou jíšku na zahuštění guláše. Ta se dělá podobně jako světlá jíška, jen mouku nedáváme do vlažného másla, ale přímo do rozpáleného. Jíšku pak restujeme 2 až 5 minut podle síly plamene a po jeho vypnutí ještě asi minutu mícháme. Tip: Guláš je možné zahustit také na malé kousky natrhaným žitným chlebem, je ale potřeba počítat s tím, že chléb omáčce dodá sladší chuť.

Když máme maso měkké a guláš zahuštěný, dochutíme jej solí, majoránkou a utřeným česnekem. Podáváme s chlebem nebo s domácím knedlíkem.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Marie