Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Zdroj: Wikimedia Commons, Ludek – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0

Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem oplatek, že lidé jejich jménem označují všechny sušenky slepované oříškovou náplní a po stranách přelité čokoládou. Ty původní, které se po skončení druhé světové války začaly vyrábět v Opavě, jsou ale jenom jedny. A vypadaly docela jinak, než jak je známe dnes.

Tatranky z Opavy

Opavská pekárna rodiny Fiedorových dala (nejen) Čechům už za první republiky dodnes oblíbené Fidorky; malé, kulaté oplatky s náplní a zalité čokoládou. Cukrovinky od Fiedorů se staly hitem, a tak, když v roce 1945 byla rodina Fiedorových kvůli svému německému původu odsunuta za hranice a jejich rodinný podnik byl znárodněn, nové vedení potřebovalo rychle navázat na fungující praktiky, aby prosperující firma běžela dál. Jedním z nástrojů bylo uvést na trh zbrusu novou dobrotu, kterou si lidé oblíbí stejně jako Fidorky. A tak se zrodily Tatranky.

Opavská továrná tehdy spolu s mnoha dalšími výrobnami podobného typu spadala pod státní podnik Čokoládovny a potřebovala se něčím prosadit, aby přežila. Naštěstí jeden chytrý zaměstnanec, Vilém Škvarlo, přišel s nápadem slepované oplatky s oříškovou náplní vykrajovat do tvaru trojúhelníků a místo toho, aby se celé obalovaly v čokoládě, je zkusil do polevy namočit jen po stranách. A protože mu tvar jeho vynálezu připomínal štíty slovenských Tater, nazval tyto sušenky Tatrankami. Na trh byly uvedeny hned v roce 1946 a světe, div se, opravdu šly skvěle na odbyt.

To jim ale paradoxně ubralo na jejich výjimečnosti. První Tatranky se vyráběly ručně, ale jak rostla poptávka, bylo nutné přejít na sériovou výrobu. A při té už bylo naročné správně aplikovat polevu na trojúhelníky. Ještě těžší bylo obrovské množství hotových výrobků balit. Proto se tvar Tatranek proměnil na praktičtější obdélník, který známe dnes. Původní název nicméně oplatkám zůstal.

V této podobě pak Tatranky žily vlastním životem většinu druhé poloviny 20. století a pomalu se stávaly stálicemi mezi tuzemskými sladkostmi. Po roce 1989 se kromě Tatranek s lískooříškovou náplní začaly vyrábět i sušenky s čokoládovým a arašídovým krémem uvnitř. Sametová revoluce ale Tatranky v něčem i malinko "ošidila"; původně se sladkost skládala ze šesti vrstev oplatek, dnes už je to jenom pět. A i vrstva čokolády na okrajích je o něco chudší, než bývala v počátcích.

Přesto si ale Tatranky zachovávají svou typickou chuť, pro kterou je máme rádi. Jsou nám tak vlastní, že názvem "tatranka" označujeme i sušenku, která se původnímu opavskému výmyslu jen podobá a ve skutečnosti ji vyprodukovala úplně jiná firma. Konkurencí Tatranek jsou snad jedině Horalky, které ale obsahují o něco více cukru, a tak i trochu jinak chutnají. Opravdoví srdcaři dobře vědí, že nad Tatranku, navíc vychlazenou z lednice, prostě není.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

xaver.ypsilon

27. 11. 2023 20:13

Není se co divit, pokud je v podnikání imigrant Babiš alias Bureš, tak potraviny z jeho Agrofertu jsou jen nechutné a odporné náhražky. Soudruh Babiš by měl vrátit do svého původního bydliště a neotravovat a netrávit tento národ!

Lukas82

17. 2. 2021 22:47

Kdysi dávno bývaly Tatranky opravdu sladkou pochoutkou, na kterou rád vzpomínám. Jako malý kluk jsem je dostával od babi. Ještě nějakou dobu po revoluci byly dobré, bývaly i čokotatranky - celé polité čokoládovou polevou, a ty bývaly ještě také dobré. Od jisté doby se jejich chuť a kvalita zcela změnila. Tím okamžikem byla skutečnost, kdy Opavii koupil Mondeléz. Tato společnost dělá jeden hnus za druhým. Ať už to jsou Opavia piškoty, které najednou stály za starou bačkoru, nebo tatranky, které se absolutně nedají jíst (obdivuji autora článku, pokud mu současné tatranky pořád chutnají). V televizi proběhla i reportáž, proč arašídové tatranky byly kdysi s arašídovou náplní a proč najednou mají arašídovou příchuť (= chemickou náhražku). A mluvčí Mondeléz odpověděl, že arašídy jsou alergen, a proto byly nahrazeny příchutí. Takový blábol. Pokud mám alergii na arašídy, tak si pro Pána Boha snad arašídovou nekoupím, ne? Totálně zpatlali, co se dalo. Je k smíchu, když vidím, jak někteří kupují Tatranky v akci za 4,90 po desítkách kusů. Hnus fialovej. Od jisté doby pečlivě kontroluji, co je od Mondelézu a co ne, a produktům této společnosti, která nám cpe hnus za hnusem se obloukem vyhýbám. Ale zpět k tatrankovým sušenkám. Jak zde píší lidé, o 1000% jsou lepší SEDITA Horalky, které arašídy skutečně obsahují a chutnají! Jinak pokud některá firma uvede důvod změny receptury to, že si to český zákazník žádá (Nutella s méně oříšky než v Německu apod.), pak se ptám - kdo z nás ty s*ačky opravdu chce??? Koho se ptali??? Pokud půjdeme jenom po nízké ceně, nikdy se dobrého a kvalitního zboží nedočkáme a chemičtí paraziti na nás budou neustále vydělávat.

Dusan63

17. 2. 2021 19:30

Opavia pro mne skončila. Ošizená váha , ošizená kvalita. Když už část výroby převedli do Polska tak ať si tam ty přeslazený chemický pokusy nechají. Tatranky už dávno nejsou populárním oplatkem. Pouze šmejdem tak jako mnohé jiné.

Svatin

17. 2. 2021 13:27

bures.pbch: Naše "zlaté dědictví" játrový krém Májka, je tak šizený "játrový výrobek", že nesmí z důvodu nedostatečného množství játry ani používat název "paštika" ;-( Je to smutné, jak samotné "české" firmy šidí české zákazníky. Český výrobek dneska je už pro mne synonymem výrobku předraženého a šizeného na kvalitě. Opravdu smutné. ;-(

Waketai

17. 2. 2021 13:26

Nezbývá než nám vzpomínat. Nechápu - když je daná letitá ověřená receptura tak proč se nedodržuje ?A to je u všeho. Bonbóny, čokoláda, mléčné výrobky. Tradiční výrobek by měl mít tradiční recepturu. Opavia to totálně zmrvila - všechno. Když jsme u Tatranek, někdo je u nás vyrábí asi i mimo Opavii. Už jsem měl Tatranky s tím prvním obalem a nebyly od Opavie a byly super.

Svatin

17. 2. 2021 13:17

Tatranky už delší dobu nekupuji. Jako většina "českých značkových" potravin, jsou předražené a šizené. Když už mám koupit něco šizeného, tak ať je to levnější. Nebo lépe, když už je to předražené, tak ať je to alespoň kvalitní. Z tohoto důvodu rovněž nesouhlasím se zákonem o povinném podílu "českých" předražených a šizených potravin v obchodní síti.: :-//

Jirka Benesovsky

16. 2. 2021 23:09

Nechápu proč jsme zase prodali jednu fungující továrnu totálním nýmandům patlalům kteří výrobu totálně zkurvili. Od mala jsem měl rád esíčka ta dobrá česká esíčka k čaji. Pak fabriku koupí takovádle vydřidušská pakáž a všechno začnou nahrazovat chemií. Od Opavie nekupuji už vůbec nic nic se nedá jíst. Hrůza.

Rejpal77

16. 2. 2021 20:35

jaroslavh: přesně tak, přestal jsem je kupovat:-//

Jarda1

16. 2. 2021 16:23

Taky ještě pamatuji původní tatranky a s dnešními se to nedá srovnat. Cukru snad dvakrát tolik a o to méně chuti oříšku a čokolády za mne :no: bohužel.

prirodomilka

16. 2. 2021 15:43

SEDITA 100x <3 lepší jako nějaká "Horalka" v současné době, už ze zásady nekupuji, poslední jsem ani nemohla dojíst a vyplivla a vyhodila - umělá chuť a hnus......a to se v oplatcích jako žena vyznám :-D :-D....prostě Horalka už na hory nepatří, zprzněná.....:-//

bures.pbch

16. 2. 2021 15:39

Výrobky Opavia absolutně nepoživatelné, vůbec nekupuji, tuny cukru ( levného ), žádná jiná chuť, maximálně chemie, hledat třeba oříšky ryzí naivita, pokud někdo nechce utrpět hyperglykemický šok, pak je lepší Sedita, není tak extrémně přeslazená a najde se i chuť, když kupuji sušenky tak sáhnu jedině po Sedita, jiné značky v marketech téměř nejsou, eventuálně opět šizené až na půdu, pokud jsem měl možnost ochutnat podobné výrobky třeba německé či francouzské, tedy naprosto nesrovnatelné, ale třeba náhoda. Mnohé výrobky dnešní Opavia znám ještě z doby před 1989, s dnešním hnojem absolutně nesrovnatelné, bohužel neplatí jen pro Opavia, asi " Zlaté dědictví"?

jaroslavh

16. 2. 2021 15:05

Opravdoví srdcaři především ví,zě ta šmakuláda z Mondelez-Opavia má s původní Tatrankou společnou akorát oplatku!! Oproti původní Tatrance je mnohem vyšší obsah cukru, tuk je nahrazen palmovým olejem,místo mletých oříšků jsou používána syntetická aromata. Nejbližší původní tatrance jsou ty ze slovenské Sedity i když už i oni pod tlakem konkurence přešli na palmový olej a zmenšili velikost z 50g na 30g.:-//:-((;-(

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více