Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
16. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem oplatek, že lidé jejich jménem označují všechny sušenky slepované oříškovou náplní a po stranách přelité čokoládou. Ty původní, které se po skončení druhé světové války začaly vyrábět v Opavě, jsou ale jenom jedny. A vypadaly docela jinak, než jak je známe dnes.
Tatranky z Opavy
Opavská pekárna rodiny Fiedorových dala (nejen) Čechům už za první republiky dodnes oblíbené Fidorky; malé, kulaté oplatky s náplní a zalité čokoládou. Cukrovinky od Fiedorů se staly hitem, a tak, když v roce 1945 byla rodina Fiedorových kvůli svému německému původu odsunuta za hranice a jejich rodinný podnik byl znárodněn, nové vedení potřebovalo rychle navázat na fungující praktiky, aby prosperující firma běžela dál. Jedním z nástrojů bylo uvést na trh zbrusu novou dobrotu, kterou si lidé oblíbí stejně jako Fidorky. A tak se zrodily Tatranky.
Mohlo by vás zajímat
Opavská továrná tehdy spolu s mnoha dalšími výrobnami podobného typu spadala pod státní podnik Čokoládovny a potřebovala se něčím prosadit, aby přežila. Naštěstí jeden chytrý zaměstnanec, Vilém Škvarlo, přišel s nápadem slepované oplatky s oříškovou náplní vykrajovat do tvaru trojúhelníků a místo toho, aby se celé obalovaly v čokoládě, je zkusil do polevy namočit jen po stranách. A protože mu tvar jeho vynálezu připomínal štíty slovenských Tater, nazval tyto sušenky Tatrankami. Na trh byly uvedeny hned v roce 1946 a světe, div se, opravdu šly skvěle na odbyt.
To jim ale paradoxně ubralo na jejich výjimečnosti. První Tatranky se vyráběly ručně, ale jak rostla poptávka, bylo nutné přejít na sériovou výrobu. A při té už bylo naročné správně aplikovat polevu na trojúhelníky. Ještě těžší bylo obrovské množství hotových výrobků balit. Proto se tvar Tatranek proměnil na praktičtější obdélník, který známe dnes. Původní název nicméně oplatkám zůstal.
Mohlo by vás zajímat
V této podobě pak Tatranky žily vlastním životem většinu druhé poloviny 20. století a pomalu se stávaly stálicemi mezi tuzemskými sladkostmi. Po roce 1989 se kromě Tatranek s lískooříškovou náplní začaly vyrábět i sušenky s čokoládovým a arašídovým krémem uvnitř. Sametová revoluce ale Tatranky v něčem i malinko "ošidila"; původně se sladkost skládala ze šesti vrstev oplatek, dnes už je to jenom pět. A i vrstva čokolády na okrajích je o něco chudší, než bývala v počátcích.
Přesto si ale Tatranky zachovávají svou typickou chuť, pro kterou je máme rádi. Jsou nám tak vlastní, že názvem "tatranka" označujeme i sušenku, která se původnímu opavskému výmyslu jen podobá a ve skutečnosti ji vyprodukovala úplně jiná firma. Konkurencí Tatranek jsou snad jedině Horalky, které ale obsahují o něco více cukru, a tak i trochu jinak chutnají. Opravdoví srdcaři dobře vědí, že nad Tatranku, navíc vychlazenou z lednice, prostě není.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na retro zákusek pražské koule? S našimi radami zvládnete vše na výbornou
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 3 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 15 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami
Komentáře
27. 11. 2023 20:13
17. 2. 2021 22:47
17. 2. 2021 19:30
17. 2. 2021 13:27
17. 2. 2021 13:26
17. 2. 2021 13:17
16. 2. 2021 23:09
16. 2. 2021 20:35
16. 2. 2021 16:23
16. 2. 2021 15:43
16. 2. 2021 15:39
16. 2. 2021 15:05