Českem s chutí: Frgále, kyselica a dobrá slivovice? Ochutnejte Valašsko!
11. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Naposledy jsme se v seriálu "Českem s chutí" vydali do jižních Čech, kde jsme si pochutnali na kaprech a skvělé cmundě. Odtud se přesuneme na druhý konec republiky, a to konkrétně do kraje milovníků švestek a frgálů – na Valašsko.
Švestkové království
Pro Valašsko existuje hned několik označení: Švestkozemě, Valašské království nebo Bolkovo. Přezdívka Švestkozemě vzhledem k enormnímu využití švestek, zde zvaných trnky, v lokální kuchyni sedí naprosto skvěle. Není ani divu; v této oproti sousedním krajům méně úrodné oblasti se jedná o nejhojněji rostoucí ovoce. Kromě švestkových frgálů, omáček a slivovice obohatili Valaši naši národní kuchyni o báječné jehněčí recepty, poškrabky (bochánky z mouky) a polévku kyselici.
Frgály jsou tradiční pečivo s až dvousetletou historií. Původně se jako frgál označovalo nevzhledné, nepodařené pečivo, a výraz to tak byl spíše hanlivý. Hospodyňky pekly vdolky hlavně na Vánoce, Velikonoce, na hody, svatby, křtiny a velké rodinné oslavy. Na těsto se používala směs pšeničné i žitné mouky, která se smíchala s mlékem nebo vodou, těsto se rozválelo válem do tenké placky a naplnilo švestkovou, hruškovou, tvarohovou nebo jinou náplní.
Mohlo by vás zajímat
Valašský penicilin
Švestky jsou ideální i pro výrobu alkoholu. A slivovice je na Valašsku prostě všelék! Klasická domácí slivovice by měla mít okolo 51 % alkoholu a každý na její přípravu má svůj vlastní postup. Na Valašsku se zralé plody nechávají kvasit až 8 týdnů v sudech, a poté se tradičně pálí při teplotě 88°C. Destilace většinou probíhá dvakrát. Čerstvá slivovice mívá ostřejší chuť a je lepší nechat ji uležet několik měsíců až let. Přitom se první čtyři týdny ponechá bez zátky, chráněná plátnem před hmyzem a prachem. Někdy se nad nádobu zavěšují sušené švestky, ze kterých destilát skapává, aby slivovice dostala nazlátlou barvu a více voněla.
Mohlo by vás zajímat
Míso citronů kyselica
Valaši mají jídelníček plný zdravých věcí. Dalším z nich je tradiční kyselica, tedy polévka z kysaného zelí s klobásou, která se od zelňačky liší použitím smetany. Kysané zelí je zásobárnou vitamínu C a původní obyvatelé si tak tradiční kyselicí budovali imunitu ještě před tím, než do střední Evropy dorazily kyselé citrony. Recept je jednoduchý a neskutečně lahodný. Polévka se připravuje z kysaného zelí, které se povaří s bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Přidají se na kostičky pokrájené, zvlášť uvařené brambory, klobáska na kolečka a na závěr se vše zahustí smetanou.
Mohlo by vás zajímat
O Valaších se často říká, že mají pevné zdraví a tuhý kořínek. Pokud jako důkaz již zmíněné dobroty nestačí, rozhodně přesvědčí místní obliba pohanky, která se na Valašsku objevila v 17. století a patří k nejoblíbenějším jídlům; především tedy kaše z ní. Dnes si v kolibách a restauracích můžete pochutnat např. na kontrabáši (klobáska, zelí, pohanka, brambory). Oblíbené jsou dále střapačky se zelím, pokrm s původem na Slovensku. Jsou to halušky nebo nočky z bramborového těsta doplněné dušeným kyselým zelím, omaštěné nadrobno nasekanou a na sádle osmaženou cibulkou a případně i s kousky uzeného masa. A nebyli bychom v Česku, kdyby Valaši neměli také vlastní variantu bramboráků. Ty jejich se pečou na sádle nebo "nasucho" na plechu a jí se jen tak, anebo – světě, div se – potřené povidly.
Mohlo by vás zajímat
Kde se na Valašsku najíst?
Úžasnou atmosféru rozhodně navodí stylová hospoda Kyčerka, která leží v údolí Pluskovec ve Velkých Karlovicích. Hospoda se nachází hned vedle lyžařského svahu a pochutnat si můžete na kyselici nebo frgálech za zvuků tradiční valašské hudby. Pokud vás zajímá historie, rozhodně nepropásněte jedinečnou šanci podívat se do skanzenu Valašská dědina v Rožnově pod Radhoštěm. Dozvíte se, jak žili původní Valaši a k tomu můžete navštívit restauraci, která je součástí muzea. Pokud nemáte frgálů stále dost, ty nejchutnější připravené na mnoho variant ochutnáte v Cyrilově pekařství v Hrachovci.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Boží chuťovky k televizi: Užijte si MS v hokeji jako vždycky, ale z pohodlí domova!
Hoši, do toho! Mistrovství světa v hokeji… Číst více
Hranolky nemusí být jen z brambor. Jak na slavné batátové nebo zdravé mrkvové?
Ke steaku, ke smaženému sýru nebo jen tak s… Číst více
Den jídla u televize
Chuťovek k televizi je celá řada. Někdo se spokojí s oříšky, další s brambůrky (i ty si můžete sami připravit), další sáhne po něčem lehce… Číst více
Nejoblíbenější sladká jídla. Máte nejraději ovocné knedlíky, palačinky nebo kaše?
Druhy sladkých jídel Buchtičky a noky Dukátové buchtičky většina lidí miluje od dětství. Nadýchané buchtičky s lahodnou vanilkovou omáčkou si rádi… Číst více
Jak udělat falešný marcipán. Jednoduché postupy a rady na výrobu jedlé modelovací hmoty
Pravý nebo nepravý Důležitou součástí "pravého" marcipánu jsou mandle. V našem receptáři je ale mnoho receptů na tzv. "falešný" nebo nepravý… Číst více
Marcipán i falešný marcipán uplatníme při pečení dortů, zákusků, cukroví. Můžeme si vybrat z několika druhů
Jak hmotu obarvit a ochutit Potahovací hmotu můžeme obarvit gelovou potravinářskou barvou nebo práškovou rozpuštěnou v 1-2 kapkách vody. Na mísení… Číst více
Desatero rad na téma švestky: Připravíte z nich výtečná povidla, skvělý kynutý koláč nebo chutný kompot
Švestky díky jejich sladko-kyselé chuti můžete využít nejen do sladkých koláčů, ale i do omáček, které se hodí např. ke grilovanému masu. Navíc jsou,… Číst více
Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!
Pokud rádi pečete dorty, zkuste si doma udělat… Číst více
Originální bramborové přílohy za pár korun: Zkuste třeba skvělé krokety z přebytečné kaše
Brambory jsou nejen v Česku oblíbenou přílohou k… Číst více
Tradiční jahodové recepty: Osvědčené rady pro dokonalé knedlíky i perfektní letní koláč
České jahody jsou pojem a zároveň tak trochu… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Upéct buchty v peci bývalo dívčí zkouškou dospělosti. Víte, k čemu sloužil tzv. kamnovec?
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 1 hodinou
Francouzský toust
Přidáno před 7 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 8 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno 23. 4. 2024 11:41
Komentáře
11. 3. 2021 12:33
12. 2. 2021 11:01
11. 2. 2021 22:56