Co víme o květáku
29. 9. 2008 Vaření
Jistě všichni z nás jsme si oblíbili v naší kuchyni květák. Já jsem si do dnes myslela, že bílý květák usazený pěkně uprostřed zelených listů, je květ, ale až z literatury jsem se dočetla, že se nejedná o květ, nýbrž o zdužnatělé stonky a větévky se šupinovitými listy.
Název „květák“ pro tuto zeleninu dal v roce 1847 Josef Pečírka. Tento název se ujal, zatímco ostatní názvy, jako například květník, květlík, květlák se neujaly. Původně však k tomuto názvu „květák“ dal zřejmě první impuls přírodovědec Presl, který jej nazval zelím květnatým. Někdo z vás používá název karfiol. Tento název je převzatý z němčiny, avšak tam došlo k záměně hlásek ze slova kalfior na karfiol ( vzniklo z italského slova cavolfiore).
Někteří vědci zařadili květák do druhu brukev zelná a někteří zase do brukev krétská. Květák pochází z východního Středozemí, z Kypru, Kréty a Turecka. Byl znám i ve středověké Itálii a díky obchodování se v polovině 16. století dostal i do střední Evropy. Od té doby začala stoupat oblíbenost této zeleniny.
Pokud si květák pěstujete na své zahrádce, měli byste pamatovat na pravidla správného skladování. Květák se má ukládat růžicí dolů a košťálem nahoru při teplotě okolo 0°C. Při takovém to skladování prý odcházejí dusičnany z růžice do listů, v růžici přibývá sacharózy, volných aminokyselin, draslíku, sodíku, hořčíku a vápníku. Květák zároveň obohatí váš jídelníček o vitamin C (více než v pomerančích), K ( pro dobrou srážlivost krve), B1, B2, B6, kyselinu pantotenovou (pro dobrou činnost nadledvinek), cukry, bílkoviny, vlákninu, fosfor (má vliv na zdravý stav kostí, nehtů, kloubů), minerální látky atd. Květák má také diuretické schopnosti.
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zeleninový boršč se zakysanou smetanou
Přidáno před 2 hodinami
Čertovský guláš
Přidáno před 14 hodinami
Výborná domácí pizza
Přidáno před 14 hodinami
Uzený vepřový bok na cibuli a česneku
Přidáno před 16 hodinami
Těstoviny se smetanovou omáčkou s liškami
Přidáno 7. 12. 2023 09:23
Pan de coco - kokosové vdolky
Přidáno 6. 12. 2023 22:34
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Odhalte kouzlo prvorepublikové kuchyně a oslavte 28. říjen speciálním slavnostním menu
Datum 28. října si užívají hlavně děti, vždyť… Číst více
Jak se vaří z červené čočky. Můžete z ní připravit rychlá jídla pro malé děti, polévky a spoustu dalších dobrot
Červená čočka je lehce stravitelná luštěnina, plná důležitých vitamínů, minerálů a bílkovin. Můžeme si ji koupit buď celou nebo půlenou, konzumujeme… Číst více
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Jak připravit domácí vegetu Na podzim sklízíme ze zahrádek zeleninu, kterou je potřeba rychle zpracovat, aby zbytečně nevadla a neztrácela vitamíny.… Číst více
Halloweenské recepty: Vyzkoušejte strašidelné prsty nebo duchařské pusinky
Halloween. I když u nás žijeme spíš Dušičkami,… Číst více
Hrnečku, vař! 5 receptů, které zvládnete jen s hrnkem a mikrovlnkou
Známe to všichni. Nečekaná návštěva je do půl… Číst více
Strašidelné dýňové cupcakes: Chutnají tak dobře, až vás to možná trochu vyděsí!
Anglosaský lidový svátek Halloween se dávno… Číst více
Jak používat lahůdkové droždí Tebi. Rozhodně s ním nešetříme
Tebi jsou sušené neaktivní kvasnice. Můžeme je znát pod názvem lahůdkové nebo francouzské droždí. Prodávají se ve formě zlatohnědých vloček, příjemné… Číst více
Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž… Číst více
Letem luštěninovým světem: Na co se hodí hnědá čočka, na co zelená a jak se vaří beluga?
Máte k čočce od dob školní jídelny negativní… Číst více
Oslavte tradiční svátek Dušičky jako za starých časů. Upečte kosti, dušičky nebo kruchovky
Snad odevšad na nás vyskakují připomínky… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více