Co víme o květáku
29. 9. 2008 Vaření
Jistě všichni z nás jsme si oblíbili v naší kuchyni květák. Já jsem si do dnes myslela, že bílý květák usazený pěkně uprostřed zelených listů, je květ, ale až z literatury jsem se dočetla, že se nejedná o květ, nýbrž o zdužnatělé stonky a větévky se šupinovitými listy.
Název „květák“ pro tuto zeleninu dal v roce 1847 Josef Pečírka. Tento název se ujal, zatímco ostatní názvy, jako například květník, květlík, květlák se neujaly. Původně však k tomuto názvu „květák“ dal zřejmě první impuls přírodovědec Presl, který jej nazval zelím květnatým. Někdo z vás používá název karfiol. Tento název je převzatý z němčiny, avšak tam došlo k záměně hlásek ze slova kalfior na karfiol ( vzniklo z italského slova cavolfiore).
Někteří vědci zařadili květák do druhu brukev zelná a někteří zase do brukev krétská. Květák pochází z východního Středozemí, z Kypru, Kréty a Turecka. Byl znám i ve středověké Itálii a díky obchodování se v polovině 16. století dostal i do střední Evropy. Od té doby začala stoupat oblíbenost této zeleniny.
Pokud si květák pěstujete na své zahrádce, měli byste pamatovat na pravidla správného skladování. Květák se má ukládat růžicí dolů a košťálem nahoru při teplotě okolo 0°C. Při takovém to skladování prý odcházejí dusičnany z růžice do listů, v růžici přibývá sacharózy, volných aminokyselin, draslíku, sodíku, hořčíku a vápníku. Květák zároveň obohatí váš jídelníček o vitamin C (více než v pomerančích), K ( pro dobrou srážlivost krve), B1, B2, B6, kyselinu pantotenovou (pro dobrou činnost nadledvinek), cukry, bílkoviny, vlákninu, fosfor (má vliv na zdravý stav kostí, nehtů, kloubů), minerální látky atd. Květák má také diuretické schopnosti.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbené pokrmy z květáku a brokolice
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Těchto pět znamení nepouštějte ke grilu: Berani umí jen poučovat, Lvi se nesoustředí a snadno spálí všechno maso
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 15 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 16 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 17 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů