Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Potíže s hemoroidy: Jak upravit jídelníček, aby nepříjemný problém rychle zmizel?
Zdroj: Taisiia Shestopal, Unsplash.com

O hemoroidech, mezi lidmi známých spíš jako hemeroidy, se nesnadno mluví. Intimní problém přitom vzniká poměrně snadno, může postihnout každého a znepříjemňuje život až 70 % populace. Naštěstí je na něj snadná pomoc; kromě preparátů z lékárny a od doktora uleví i vhodná strava.

Obtížné hemoroidy - co je způsobuje?

Možná už jste je také měli a ani o tom nevíte. Hemeroidy, odborně hemoroidy, jsou vlastně zduřelé cévy v blízkosti řitního otvoru. Dělíme je na vnitřní a vnější hemoroidy. Vnější mají podobu uzlinek nebo kuliček o velikosti hrášku a objevují se vně řitního otvoru. Člověk je tak většinou objeví při intimní hygieně. Vnitřní hemoroidy se tvoří uvnitř konečníku a trochu dále od řitního otvoru, proto se nedají nahmatat - jejich projevem je jasně červená krev na stolici nebo na toaletním papíru, kterým se očistíte po vyprázdnění střev. Dalším projevem hemoroidů je pálení a především svědění řitního otvoru. Už z tohoto popisu je jasné, že řada lidí o hemoroidech nerada mluví. Přitom jsou hemoroidy nejčastěji způsobeny dlouhým sezením. To znamená, že vás mohou postihnout i po dlouhé cestě vlakem či autem, po dlouhé jízdě na kole anebo třeba jen v případě, že máte sedavé zaměstnání. 

Hemoroidy jsou nepříjemné, ale nejsou bolestivé proto je mnoho pacientů nechává jen tak odeznít. Pravdou nicméně je, že hemoroidy jen tak nezmizí, a tak je vhodné navštívit lékaře. Pokud to z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete udělat, existuje řada věcí, díky kterým si můžete s léčbou hemoroidů poradit sami. V lékárně najdete mnoho volně dostupných léků, které problém řeší. Na vnější hemoroidy jsou vhodnější mastičky, na vnitřní čípky. Zároveň se dají koupit doplňky stravy, jejichž hlavním cílem je posílení cévních stěn, což pomáhá předcházet vzniku hemoroidů. Pokud vás hemoroidy trápí dlouhodobě, pak byste měli změnit i jídelníček. Některé potraviny totiž s hemoroidy pomáhají a jiné je naopak mohou zhoršit...

Zásady jídelníčku při hemoroidech

Nejprve několik obecných a jednoduchých kroků pro celkovou změnu životosprávy při trápení s homoroidy. Naprosto základní je zvýšit příjem vlákniny, která zaručuje správný chod trávení a vylučování, ale stará se i o správnou konzistenci stolice. Ta by neměla být příliš tvrdá, aby řitní otvor nedráždila. Další součástí menu by se mělo stát vodnaté ovoce a především zelenina s vysokým obsahem vody, doporučuje se až 400 gramů zeleniny a 200 gramů ovoce denně. Když už jsme u toho, při potížích s hemoroidy byste měli vypít 1,5 až 2,5 litru čisté vody denně. Pozor! Pokud nejste zvyklí jíst hodně vlákniny a zeleniny, na začátku změny jídelníčku se vám pravděpodobně bude nafukovat břicho a můžete trpět plynatostí. Od toho pomohou bylinkové čaje; nejlepší je fenyklový, ale stejnou službu udělají i mátový nebo třeba zázvorový. Důležité je také přijímat dostatek vitamínů C, E, K a P, které omezují krvácení hemoroidů a přirozeně posilují žilní stěny.

Vhodné potraviny při hemoroidech tedy jsou ovesné nebo jiné obilné kaše, například pohanková. Dále celozrnné pečivo. Salátová okurka, listová zelenina, rajčata, lilek, cuketa, řepa. Ničemu neuškodí kysané zelí, které ve střevech působí blahodárně jako probiotikum. Z ovoce volte jablka, hrušky, meloun, lesní plody, rybíz, angrešt, hodí se také citrusy. Určitě si dopřávejte hrnek acidofilního mléka nebo kefíru denně. Kvůli obsahu omega-3 mastných kyselin denně jezte také semínka, nejlépe dýňová, kvůli hořčíku mák a mandle.

Zcela nevhodnými potravinami naopak jsou mastná a tučná jídla, červené maso, smažené pokrmy, které zatíží trávení a zajistí tuhou stolici. Vynechte bílou mouku, zejména pečivo, a potraviny, které pomáhají vzniku zácpy, takže bílou rýži a brambory. Měli byste si zakázat i hodně tučné a tvrdé sýry, přemíru bílého cukru a pikantního koření, jako je pálivá paprika, chilli, pepř. Omezte i sůl a jídla dochucujte raději bylinkami.

Pokud změníte jídelníček a budete dodržovat pitný režim, mělo by se vám brzy ulevit. Další zásadou je také více sportu a pohybu obecně, ale pozor, nejsou vhodné ty druhy, u kterých se sedí, tedy jízda na kole či rotopedu. Důležitá je také hygiena po stolici - jen toaletní papír totiž nestačí. Řitní otvor byste si po každém vyprázdnění střev měli omýt čistou vlažnou vodou. Pokud nemáte tu možnost, noste u sebe dětské vlhčené ubrousky. Čistota okolí řitního otvoru je v léčbě hemoroidů zásadní. Pokud potíže neodezní nebo se vrátí, návštěvě lékaře už se bohužel nevyhnete.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více