Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bojujete s jarní únavou? Pomůže sušená třezalka, ale i kopřiva
Zdroj: Freepik.com, Ededchechine

Všichni se těšíme na jaro, ale to často udeří takovou silou, až nám je z toho ouvej. Rychlé změny teplot, tlaku i vyčerpání po dlouhé zimě pak udělají své, třeba v podobě jarní únavy. S tou se dá bojovat různě. Jednou z možností je pití bylinkových čajů, což je staletími osvědčená tradice.

Nepodceňujte jarní únavu

Pozor na to; jarní únavy se nezbavíte tím, že jednou půjdete spát o hodinu dřív. Na vyčerpaný a oslabený organismus funguje jen komplexní péče, ve které byste si měli dopřát nejenom vhodnou relaxaci, ale také správný jídelníček s dostatečným množstvím vitamínů a minerálů. Jde o to, že pokud jarní únavu podceníte, může se zvrtnout v chronický únavový syndrom. Jedním z významných pomocníků mohou být i bylinky, které tělo zbaví toxických látek a pomohou organismu odbourat stres a tím si například zajistit i lepší spánek.

Kopřiva není jenom plevel

Obvykle ji na zahrádce vytrháváme a v přírodě se jí vyhýbáme obloukem, protože pořádně štípe. Jenže zejména na jaře je skvělá jako čaj, který funguje právě proti únavě. Možná je to i tím, že kopřiva obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a také hořčík, jenž podporuje správnou činnost nervů a pomáhá uvolňovat energii z glukózy. Nejvíc látek v sobě mají právě jarní listy. Až je budete trhat, vybírejte rostliny buď přímo ze zahrádky, kde vám jistě začnou v nějakém pozapomenutém koutě rašit, anebo v přírodě. Rozhodně se vyhněte skládkám a rumištím, kde se sice kopřivě daří, ale sotva víte, z čeho tam vyrůstá. Kopřivový nálev připravíte tak, že hrst listů i s natí přelijete čtvrtlitrem vroucí vody a necháte několik minut louhovat. Poté scedíte a můžete pít. Nejlépe dvakrát denně, ale ne déle než tři týdny.

Žlutá kráska pampeliška

Další bylinkou, která přispívá ke zmírnění vyčerpání a povzbuzení nálady, je smetanka lékařská, kterou mnozí znají pod názvem pampeliška. Z prospěšných látek jsou nejdůležitější vitamíny A, B, C a také minerály, betakaroten a hořčiny. Jelikož se rostlina zpracovává celá, čaj si můžete připravit z listů, květů nebo i kořene. Pravdou ale je, že jednodušší je to z listů a květů, protože kořen je třeba nejdřív sušit. Jako všechny jarní rostliny, i pampeliška má nejvíce významných látek v jarním období, tedy od března do května. Čaj připravíte tak, že hrst nasbíraných květů propláchnete, dáte je do nádoby a zalijete asi čtvrtlitrem vroucí vody. Necháte pár minut louhovat, pak slijete a můžete pít. Případně můžete použít čerstvé listy. Kromě únavy pampeliška zlepšuje i metabolismus, takže vám pomůže i shodit nějaké to zimní kilo. To je příjemný bonus, no ne?

Třezalka pro dobrou náladu

Tahle trvalka se dá najít ve volné přírodě, ale kvete i na zahradě. Pokud ji nemáte a každoročně na jaře vás trápí jarní únava, určitě se vyplatí o ní uvažovat a v letní sezóně, kdy kvete, si ji na další jaro nasušit. Samozřejmě se ale dá koupit i v lékárně nebo obchodě s bio a zdravou výživou. Kromě toho, že má třezalka protizánětlivé účinky, pozitivně ovlivňuje vnímání světla a napomáhá při úzkosti, neklidu a celkové únavě po dlouhé zimě. Čaj z třezalky připravíte obdobně jako nálevy z již uvedených bylin. Asi lžičku sušené rostliny vložíte do hrnku, přelijete vroucí vodou a necháte louhovat. Pijte dvakrát denně, nejlépe ráno a odpoledne. Kúru dodržujte tři týdny.

Témata: byliny, čaj, zdravá výživa, detox, kopřiva, pampeliška, třezalka

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Související obsah

			Ajvar

Ajvar

Hodnocení 0x

Ajvar je čalamáda z pečených červených paprik, česneku, lilku a chilli. Pochází ze srbské kuchyně a byl dlouho známý jako "srbský" salát. Dnes je… Číst více

			Amuse bouche

Amuse bouche

Hodnocení 0x

Amuse znamená "bavit se" a bouche je "pusa". Proto lze celý název Amuse bouche přeložit jako pobavit svá ústa menším pokrmem podobným jednohubce. Své… Číst více

			Antipasta

Antipasta

Hodnocení 0x

Antipasta je výraz pro předkrm, pochází z italského "antipasto". Může obsahovat salámy, klobásy, ale také různě upravené ryby v oleji a protlaku s… Číst více

			Bigos

Bigos

Hodnocení 0x

Bigos je tradiční polský pokrm, vaří se v Bělorusku a Litvě, své příznivce našel i u nás. Bigos má mnoho verzí a způsobů přípravy. V receptech se… Číst více

			Boloňská omáčka

Boloňská omáčka

Hodnocení 0x

Boloňská omáčka je oblíbená omáčka, typická pro italské město Bologna. Základem je maso, dříve hlavně telecí. Přidávala se cibule, mrkev a těstoviny.… Číst více

			Bramborák

Bramborák

Hodnocení 0x

Kdo by neznal smažené placky z jemně nastrouhaných brambor, mouky a vajíček, ochucené česnekem a majoránkou? Ano, znaly ho už slovanské a germánské… Číst více

			Bramborová kaše

Bramborová kaše

Hodnocení 0x

Bramborová kaše nebo také bramborové pyré je pokrm, který se připravuje z moučnatých brambor, uvařených ve vodě. Po uvaření se slijí, rozšťouchají či… Číst více

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům