Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bojujete s jarní únavou? Pomůže sušená třezalka, ale i kopřiva
Zdroj: Freepik.com, Ededchechine

Všichni se těšíme na jaro, ale to často udeří takovou silou, až nám je z toho ouvej. Rychlé změny teplot, tlaku i vyčerpání po dlouhé zimě pak udělají své, třeba v podobě jarní únavy. S tou se dá bojovat různě. Jednou z možností je pití bylinkových čajů, což je staletími osvědčená tradice.

Nepodceňujte jarní únavu

Pozor na to; jarní únavy se nezbavíte tím, že jednou půjdete spát o hodinu dřív. Na vyčerpaný a oslabený organismus funguje jen komplexní péče, ve které byste si měli dopřát nejenom vhodnou relaxaci, ale také správný jídelníček s dostatečným množstvím vitamínů a minerálů. Jde o to, že pokud jarní únavu podceníte, může se zvrtnout v chronický únavový syndrom. Jedním z významných pomocníků mohou být i bylinky, které tělo zbaví toxických látek a pomohou organismu odbourat stres a tím si například zajistit i lepší spánek.

Kopřiva není jenom plevel

Obvykle ji na zahrádce vytrháváme a v přírodě se jí vyhýbáme obloukem, protože pořádně štípe. Jenže zejména na jaře je skvělá jako čaj, který funguje právě proti únavě. Možná je to i tím, že kopřiva obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a také hořčík, jenž podporuje správnou činnost nervů a pomáhá uvolňovat energii z glukózy. Nejvíc látek v sobě mají právě jarní listy. Až je budete trhat, vybírejte rostliny buď přímo ze zahrádky, kde vám jistě začnou v nějakém pozapomenutém koutě rašit, anebo v přírodě. Rozhodně se vyhněte skládkám a rumištím, kde se sice kopřivě daří, ale sotva víte, z čeho tam vyrůstá. Kopřivový nálev připravíte tak, že hrst listů i s natí přelijete čtvrtlitrem vroucí vody a necháte několik minut louhovat. Poté scedíte a můžete pít. Nejlépe dvakrát denně, ale ne déle než tři týdny.

Žlutá kráska pampeliška

Další bylinkou, která přispívá ke zmírnění vyčerpání a povzbuzení nálady, je smetanka lékařská, kterou mnozí znají pod názvem pampeliška. Z prospěšných látek jsou nejdůležitější vitamíny A, B, C a také minerály, betakaroten a hořčiny. Jelikož se rostlina zpracovává celá, čaj si můžete připravit z listů, květů nebo i kořene. Pravdou ale je, že jednodušší je to z listů a květů, protože kořen je třeba nejdřív sušit. Jako všechny jarní rostliny, i pampeliška má nejvíce významných látek v jarním období, tedy od března do května. Čaj připravíte tak, že hrst nasbíraných květů propláchnete, dáte je do nádoby a zalijete asi čtvrtlitrem vroucí vody. Necháte pár minut louhovat, pak slijete a můžete pít. Případně můžete použít čerstvé listy. Kromě únavy pampeliška zlepšuje i metabolismus, takže vám pomůže i shodit nějaké to zimní kilo. To je příjemný bonus, no ne?

Třezalka pro dobrou náladu

Tahle trvalka se dá najít ve volné přírodě, ale kvete i na zahradě. Pokud ji nemáte a každoročně na jaře vás trápí jarní únava, určitě se vyplatí o ní uvažovat a v letní sezóně, kdy kvete, si ji na další jaro nasušit. Samozřejmě se ale dá koupit i v lékárně nebo obchodě s bio a zdravou výživou. Kromě toho, že má třezalka protizánětlivé účinky, pozitivně ovlivňuje vnímání světla a napomáhá při úzkosti, neklidu a celkové únavě po dlouhé zimě. Čaj z třezalky připravíte obdobně jako nálevy z již uvedených bylin. Asi lžičku sušené rostliny vložíte do hrnku, přelijete vroucí vodou a necháte louhovat. Pijte dvakrát denně, nejlépe ráno a odpoledne. Kúru dodržujte tři týdny.