Proč jíst sedmikrásky? Nenápadné jarní kvítí pomáhá odvodnit tělo i léčit hmyzí bodnutí
6. 3. 2021 Životní styl
Je nenápadná, až byste ji v trávě přešli. Taková chudobka. Což je vlastně její další název, který vznikl z pranostiky, v níž se říká, že bohatě kvetoucí sedmikrásky věští chudý rok - odtud chudobky. V minulosti ji lidé využívali jako léčivku, ale spoustu možností využití nabízí i v kuchyni.
Vždy při ruce
Sedmikrásky rostou prakticky všude, zejména na trávnících, a často tak bývají zaměňovány za plevel. Přitom to je tak trochu pozapomenutá léčivka, kterou uplatníte i při přípravě různých jídel. Říká se, že zejména na jaře má největší léčivou sílu. Nezapomeňte proto hlídat, až se na zeleném podrostu objeví první hlavičky s bílými či jemně narůžovělými okvětními lístky a žlutým středem.
Mohlo by vás zajímat
Nenápadná léčivka
Až vám během března vykvetou na zahradě sedmikrásky, anebo na ně narazíte při procházce přírodou, sbírejte především květy rostliny. Obsahují zejména saponiny, třísloviny, hořčiny, flavonoidy, minerální látky, silice a inulin. Na jaře výluhy ze sedmikrásek oceníte zejména při zahlenění, jelikož napomáhají odkašlávání. Kromě toho ale sedmikráska čistí játra a zlepšuje funkci žlučníku, navíc působí močopudně, což je dobré nejen při potížích s močovým měchýřem, ale i při zavodnění organismu. Chudobka se využívá i zevně na potíže s pokožkou, nejčastěji ve formě koupelí. Bývá ale také součástí kosmetických produktů. Až si na vás pochutná první jarní hmyz, zkuste rozmělnit list sedmikrásky a přiložit ho na postižené místo. Uvidíte, jak vám uleví od svědění i bolesti.
Mohlo by vás zajímat
Sedmikráska v kuchyni
Sedmikráska tělu cenné látky a pomáhá bojovat s jarní únavou. Kromě květů můžete sbírat i listy, jež dodají čerstvým jarním salátům zajímavou chuť. Známá je polévka ze sedmikrásek, ale často se pije také čaj. Kvítky sedmikrásek ale můžete ozdobit i obyčejný chléb s máslem. Pokud najdete v trávě ještě nerozvinuté květy, zkuste je naložit jako kapary. Je to snadné. Stačí hlavičky květů omýt, nasypat po vrstvách do sklenice, každou vrstvu zasypat solí, uzavřít a nechat odpočívat alespoň týden v lednici. Pak obsah vysypte, opláchněte a zase nasypte do čisté sklenice. Ohřejte vinný ocet tak, aby byl horký, ale nevařil se. Vlijte jej do sklenice k sedmikráskám a opět nechte asi týden uležet - a můžete užívat! Naložené sedmikrásky lze rovněž zavařit. A závěrem - určitě nám dáte za pravdu, že sedmikráska je velmi efektní na pohled. Toho můžete využít i tak, že rozvité květy opatrně naskládáte do výrobníků na led, zalijete vodou a dáte zamrazit. Ve studených nápojích budou vypadat skvěle.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chilli je rostlina, která nás chce zabít svým obranným mechanismem, a přesto ji milujeme. Proč?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečené batáty
Přidáno před 53 minutami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 2 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině
Zázračná houba ze starověku: Housenice čínská léčí plíce a prý zaručuje i dlouhověkost
Špenátovou roládu si oblíbí i odpůrci této zeleniny: Sušená rajčata a sýr z ní dělají kulinářský zážitek
Komentáře
7. 3. 2021 21:34
7. 3. 2021 21:32
7. 3. 2021 21:23