

Poctivá květáková polévka
Suroviny 6 porcí
- 1 menší květák
- 3 menší mrkve
- pořádná hrst sterilovaného hrášku
- kus pórku
- 50 g másla
- 2 žloutky
- 1 kostku polévkového koření
- sůl
- pepř
- petržel
- 2 lžíce hladké mouky
Postup přípravy receptu
Nejprve si uděláme jíšku z másla a mouky a zalijeme studenou vodou a metličkou rozšleháme.
Přidáme zeleninovou směs, mrkev na kolečka, květák rozebereme na malé růžičky, polovinu pórku na proužky a vaříme 20 minut.
Pak přidáme hrášek, dochutíme pepřem, solí, zbývajícím pórkem, pažitkou a zavaříme rozkvedlanými vejci.
Poznámka od kuchařky
Z časopisu Pošli recept-Lucie Strakošová, mírně upraven.
Vím, že květákových polévek je tu dost, ale tuhle budu dělat velmi často, je skvělá!
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Poctivá květáková polévka
-
Vyborna polevka????
-
Bibinka: Tuto polevku jsem dnes uvarila a moc nam chutnala!! Hrasek taky nekdy pridavam, ale o porku a zloutcich jsem nevedela. Diky moc za vyborny recept!! Nekdo (Joly Hrusovska) pridava i kedlub a petrzel, ale to uz podle mne nepatri do kvetakove polevky!! Ja kvetakovou polevku varila podle me mamky a to, ze se vari kvetak s mrkvi a az nakonec davala jisku. Pak ale byl kvetak moc rozvareny. Diky i za radu udelat nejdriv maslovou jisku, zalit vodou a pak do toho teprve dat varit kvetak s mrkvi a porkem!! Davam Ti 10 bodiku, protoze ocenuji vsechny Tve receptiky!!
-
joly hrusovska: Ale to uz neni kvetakova polevka, kdyz tam pridas kedlub a petrzel!! Bibinky polevku jsem dnes uvarila a byla vyborna! Mrkev patri do kazde kvetakove polevky, ale o porku a rozslehanem vejci (zloutky) jsem nevedela. Hrasek taky nekdy pridavam.
-
Misahladka: Jsem ráda, že chutnalo
-
Jenoducha a moc dobra
-
smurfka: S tím naprosto souhlasím-děkuji
-
výborná polévka..květákovou vařím jen tuhle..( rozmačkané kaše nejsou polévky )..
-
Kuchta: Vy jste teda "kuchta", žádná správná kuchařka neříká jídlu "hnusná břečka"
Vám se polévka nezdá dobrá, zatím co jiným velmi chutná
za druhé čtete recept pozorně? zřejmě ne, protože tam na konci píši, že recept je z časopisu:Pošli recept a je od paní Lucie Strakošové a věřte, že jsem velmi potěšená, protože jinou už nedělám
Už jste tu "hnusnou břečku" zkoušela, že tak hnusně hodnotíte???
-
Kuchta: a co jiného by to mělo mít společného, než květák, když je to květáková polévka. Co se považuje za "tradiční" je asi věc názoru, jestli rozvařený květák se špetkou muškátu, tak tahle u mne bude mít přednost
. A co se týká dochucovadel typu "bujon", existují i bezglutamátová a je jich díkybohu čím dál větší výběr. Já preferuji Alnaturu z DM
.
-
Kuchta:
karfiolová polievka ale nie je iba jedna jediná, tú, ktorú poznáte vy. Je viac druhov karfiolovývh polievok.
-
S květákovou polévkou to má společnej akorát ten květák.
Lidi neblbněte a neničte tradiční recepty rádoby vylepšením a pak to ještě zveřejňovat jako svůj recept.
Tohle je teda opravdu hnusná břečka -
jana: Jano, to je každého věc co používá a nikde není psáno, že ten bujón musíte do té polévky dát, když ho nepoužíváte. Víte co všechno daleko horšího jíme než jen bujón? Do výroby nevidíte......
-
proč to toho dávat ještě bujón a cpát se zbytečně glutamáty a dalšími svinstvy.Já tohle už téměř nepoužívám. Jen bylinky nebo ochucovadla ze zdravé výživy když už to musí být.
-
joly hrusovska: Joly, každý to může vařit tak, jak má rád a proto je každého ta květáková polévka nejlepší
Já už jinou nedělám než tuto, která je podle paní Lucie Strakošové a u nás chutná nejvíc. Když dělám něco podle receptu, snažím se to dodržet, abych poznala tu chuť
-
ja poznam lepsirecept ,preco ten sterilizovany hrasok a na zahustenie muku?vyskusajte na olivovm oleji postruham najemno 2-3 velke mrkvy posolim( a okorenim podla lubovole ) a to je adekvatna nahrada a na tom poprazim rozobraty karfiol na male ruzicky ,mrkvu na kocky petrzlen ,karelab a zalejem vodou ,ked je trosku zmaknute dosolim a to je vsetko ..
dobru chut!