Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévkové fígle: Osvědčené rady, jak zvládnout domácí nudle i perfektní knedlíčky
Zdroj: Pixabay.com, IavBalk, Pixabay License

Polévka je grunt, říkávaly už naše babičky a rozhodně měly pravdu. Tahle nezbytná součást jídelníčku umí zasytit, prohřát a dodat potřebné živiny. Do polévky navíc šikovná hospodyně může spotřebovat poměrně velkou část zbytků z jiného vaření. Mrkněte na tipy a triky, které se vám budou při vaření polévek rozhodně hodit.

Co s přebytečným vývarem?

Někdy se stane, že to s množstvím polévkového vývaru tak úplně nevychytáte a dost ho zbude. Rozhodně ho nevylévejte, protože se dá dobře uchovat. Buď ho rychle zchlaďte a v lednici vám takto vydrží minimálně tři dny, anebo ho zamrazte a můžete jej používat další tři měsíce, například místo kupovaného bujónu. Kromě polévky se vývar hodí na podlévání masa při pečení, je vynikající do rizota, dodá chuť dušeným masovým pokrmům a pokud ho dobře zredukujete, můžete s ním vykouzlit i skvělé omáčky. Nemusíte vyhazovat ani zeleninu z vývaru. Nakrájejte ji na kostičky a přidejte do těstovin, připravte z ní zeleninové placičky nebo s ní doplňte mleté maso třeba při výrobě pirohů.

Domácí nudle

Asi nemá smysl se přít o to, že domácí nudle jsou zkrátka chuťově někde úplně jinde než ty, které přinesete z obchodu. Nehledě na to, že vám neudělají takovou díru do peněženky, tedy pokud do regálu v obchodě saháte po těch kvalitních. Jenže co dělat, když se v kuchyni zas tak moc neotáčíte a výroba domácích nudlí klasickým způsobem je pro vás něco jako vysoká kuchařská škola? Tenhle problém dá vyřešit poměrně snadno. Stačí, když si z hladké mouky, vejce a soli připravíte hustší těsto, které přendáte do cukrářského sáčku a jakmile se polévka začne vařit, hmotu budete pomalým krouživým pohybem vymačkávat do vody tak, aby vznikaly dlouhé tenké "čáry", tedy nudle. Pokud nemáte cukrářský sáček, vystačíte si i s pevným igelitovým pytlíkem, kterému stačí ustřihnout špičku. Po přibližně pěti minutách jsou nudle hotové a můžete polévku podávat.

A tohle znáte?

Milujete polévku s játrovými knedlíčky, které se vám ale při vaření často rozpadají? Nevadí, i tady je celkem snadná pomoc. Před zavařením do polévky je totiž stačí asi hodinu nechat zatuhnout v lednici. Dali jste málo zeleniny do polévky a přijde vám teď řídká? Není nic snadnějšího, než ji zahustit rozmíchaným vejcem. Milujete bramboračku, ale sušené houby vám dělají neplechu v zažívání? Nevhazujte je hned do vařící se polévky, ale nejprve je samostatně povařte v mléce. Budou tak stravitelnější a navíc získají jemnější chuť. Ujela vám ruka se solí? Vhoďte do polévky nakrájenou bramboru, která přebytečnou sůl do sebe natáhne.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více