Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaříme z rajčat: Jak udělat pravé domácí sugo a jak červené plody správně usušit?
Zdroj: Toprecepty, Varenistecz

Šťavnatá a červená rajčata jsou nositeli léta, a prestože jsou skvělá i syrová, třeba jako součást salátů, dají se výborně tepelně zpracovat do nejrůznějších podob. Máte-li svou zahrádkovou nebo balkónovou úrodu, poradíme vám, jak ji zpracovat. Dnes si povíme, jak vyrobit domácí sušená rajčátka a pravé sugo.

Rajčatová sezóna

Proč jíst rajčata? Jsou dietní, plná vitamínů B, C a E a provitamínu A a obsahují také barvivo lykopen, díky němuž se člověk lépe opaluje. Zároveň jsou, zejména v syrovém stavu, velmi svěží a vhodná do salátu. Tato zelenina, u které se nicméně dlouhé roky vedou spory o tom, zda není spíše ovocem, k létu prostě patří po všech stránkách. A protože nakrájet a přihodit do salátu je jistě umíte, připravili jsme si pro vás několik inspirativních nápadů, jak jinak se rajčata dají zpracovat. Keřík s červenými plody má totiž na zahrádce nebo třeba i na balkóně skoro každý!

Domácí sušená jablíčka

Sušená rajčata jsou naprosto dokonalá věc. Vydrží dlouho, a tak si můžete z letní úrody vyrobit bohaté zásoby na zimu. Hodí se nejen do salátů, ale také do těstovin nebo třeba do slaných palačinek a skvěle poslouží jako náplň nakládaných hermelínů. Perfektní je kombinace nakládaných rajčat s lučinou nebo jiným krémovým, méně slaným sýrem - sušená rajčata jsou totiž dost slaná sama o sobě. Jak je vyrobit? Rozhodně se bude hodit sušička, ale je možné použít i horkovzušnou troubu. Rajčata stačí zbavit stopky, omýt a usušit, rozkrájet na poloviny (větší kusy klidně na měsíčky), z obou stran řezu dobře nasolit, a pak dát právě buď do sušičky, anebo do trouby na mřížku. V sušičce sušte při teplotě mězi 55 a 80°C 5 až 8 hodin, v troubě sušte při teplotě 70°C 8 až 12 hodin, ideálně přes noc. Sušená rajčata můžete uchovat buď v přirozeném stavu, nebo je naložit do různým kořením ochuceného oleje. Jak na to? Zkuste třeba tento recept:

Pravé sugo

Sugo pomodoro je italský výraz pro rajskou omáčku. Raději ale řekněme rajčatovou, neboť v české kuchyni si pod názvem rajská představíme červenou hladkou omáčku s plátkem hovězího, případně s plněnou paprikou, a šesti houskovými knedlíky. V Itálii je ale sugo základ, který se dává na pizzu předtím, než se na ni nakladou další suroviny jako šunka, olivy nebo sýr. Případně se ze suga vyrábí omáčky na těstoviny. To poslední se hodí - sugo totiž můžete vyrobit doma, zavařit jej, a pak jej celoročně používat všude tam, kam byste jinak dali kupovaný protlak. Sugo z vlastních rajčat bude co do chuti i vůně rozhodně lepší, tak neváhejte! Zároveň sugo můžete použít i samostatně jako hotovou omáčku, případně do něj při ohřívání přidat restované maso. Záleží to na tom, jak moc rajčatové, nebo naopak jak moc bylinkami dochucené si ho vyrobíte. Připravte si jej podle receptu inspirovaného odborníkem na slovo vzatým - šéfkuchařem Emanuelem Ridim, ale mějte na paměti, že poměry surovin můžete upravovat podle sebe. Náš tip! Kromě bazalky můžete přidat také tymián nebo třeba oregano.

Rajčata jsou vynikající také na zapékání. Pokud je dáte na plech samotná jen s bylinkami, mohou být skvělou přílohou ke grilovanému masu. Výborná je kombinace rajských jablek a brambor nebo rajčat a kuřecího masa. Směsí sýra a rajčat se dá naplnit vydlabaná cuketa - et voilá! Máte výživnou letní večeři pro vegetariány. Možností je ale mnohem víc - počkejte si na příští díl seriálu Vaříme z rajčat!

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více