Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč jíst rajčata? Krásně se po nich opálíte a ještě vám vyčistí tělo od toxinů
Zdroj: Zsdroj: Toprecepty, LukasM

Blíží se sezóna šťavnatých, voňavých českých rajčat. Už teď je v obchodech seženete, ještě lepší ale je pěstovat si vlastní, což je mimochodem tak nenáročné, že to zvládnete třeba i na balkóně v paneláku. Dnes si vysvětlíme, proč je rajská jablíčka dobré zařadit do jídelníčku.

Rajčata - zdravá svačina

Šťavnatá, svěží, dietní, zdravá. To jsou rajčata, oblíbená letní pochoutka. Proč byste je měli určitě jíst? Rajčata jsou bohatá na vitamíny B a E, zejména ale na vitamín C, takže jejich konzumace posiluje imunitu, a zároveň pročišťuje organismus, neboť v rajčatech najdeme provitamín A - důležitý antioxidant. Díky obsahu červeného barviva lykopenu rajčata napomáhají ke snadnějšímu, zdravějšímu a krásnějšímu opálení, což v teplých měsících ocení zejména milovnice válení se na sluníčku. Podle magazínu Vím, co jím pokryje třistagramová porce syrových rajčat téměř celou doporučenou denní dávku (DDD) vitamínu C a necelou třetinu DDD vitamínu E. Z důležitých látek je v rajčatech dále obsažen lutein, který chrání lidské oko před poškozením ostrým světlem a slunečním zářením. Ve slupce rajčat je pak spousta vlákniny, takže doporučujeme plody neloupat, ale konzumovat je celé i se slupkou.

Ovoce, nebo zelenina?

Lidový vtip praví, že být chytrý znamená vědět, že rajče je ovoce, zatímco být moudrý znamená nedávat rajče do ovocného salátu. O tom, zda jsou rajská jablíčka buď to, anebo to, svého času dokonce rokoval Evropský parlament; ten roku 2011 rozhodl, že rajče je ovoce. S tím souhlasí i všichni botanici. Proč? Protože je plodem vytrvalého keře zvaného lilek rajče - a plod vytrvalého keře je ovoce. Český rozhlas Radiožurnál k problemtice připomíná soudní spor Nix vs. Hedden, který v roce 1983 v USA. Jeho předmětem rovněž byly dohady, čím rajská jablka vlastně jsou. Tehdy totiž šlo o problém se clem, které se vztahovalo na zeleninu z dovozu, ovšem na ovoce nikoliv. Za (plodovou) zeleninu rajče považují zejména pěstitelé, protože podle Zahradnického slovníku naučného ovoce definuje mimo jiné i to, že roste na víceleté dřevině a lilek rajče je pouze jednoletá rostlina. Na jejich straně stojí také kuchaři, kteří rajčata pro jejich chuť využívají téměř výhradně ve slané kuchyni.

Jak si užít syrová rajčata

Nejlépe v salátu! Klasikou, kterou známe ze závodních a školních jídelen, je rajčatový salát s cibulí. Rajčata a bílou cibuli stačí nakrájet na drobno, promíchat a zalít směsí oleje, octa, cukru a nasekané petrželky. Náš tip! Exotičtější chuť salátu dodá čerstvý koriandr místo petržele. Rajče je perfektní v kombinaci s balkánským sýrem, nebote se jej nakrájet do oblíbeného šopáku. Máte čerstvý chléb? Namažte krajíc máslem, poklaďte na něj tenká kolečka nakrájená rajčata, vše posypte krájenou jarní cibulkou, osolte a opepřete a dochuťte trochou tatarské omáčky. Úžasně osvěžující letní večeře je hotova!

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více