Proč jíst rajčata? Krásně se po nich opálíte a ještě vám vyčistí tělo od toxinů
26. 6. 2021 Životní styl
Blíží se sezóna šťavnatých, voňavých českých rajčat. Už teď je v obchodech seženete, ještě lepší ale je pěstovat si vlastní, což je mimochodem tak nenáročné, že to zvládnete třeba i na balkóně v paneláku. Dnes si vysvětlíme, proč je rajská jablíčka dobré zařadit do jídelníčku.
Rajčata - zdravá svačina
Šťavnatá, svěží, dietní, zdravá. To jsou rajčata, oblíbená letní pochoutka. Proč byste je měli určitě jíst? Rajčata jsou bohatá na vitamíny B a E, zejména ale na vitamín C, takže jejich konzumace posiluje imunitu, a zároveň pročišťuje organismus, neboť v rajčatech najdeme provitamín A - důležitý antioxidant. Díky obsahu červeného barviva lykopenu rajčata napomáhají ke snadnějšímu, zdravějšímu a krásnějšímu opálení, což v teplých měsících ocení zejména milovnice válení se na sluníčku. Podle magazínu Vím, co jím pokryje třistagramová porce syrových rajčat téměř celou doporučenou denní dávku (DDD) vitamínu C a necelou třetinu DDD vitamínu E. Z důležitých látek je v rajčatech dále obsažen lutein, který chrání lidské oko před poškozením ostrým světlem a slunečním zářením. Ve slupce rajčat je pak spousta vlákniny, takže doporučujeme plody neloupat, ale konzumovat je celé i se slupkou.
Mohlo by vás zajímat
Ovoce, nebo zelenina?
Lidový vtip praví, že být chytrý znamená vědět, že rajče je ovoce, zatímco být moudrý znamená nedávat rajče do ovocného salátu. O tom, zda jsou rajská jablíčka buď to, anebo to, svého času dokonce rokoval Evropský parlament; ten roku 2011 rozhodl, že rajče je ovoce. S tím souhlasí i všichni botanici. Proč? Protože je plodem vytrvalého keře zvaného lilek rajče - a plod vytrvalého keře je ovoce. Český rozhlas Radiožurnál k problemtice připomíná soudní spor Nix vs. Hedden, který v roce 1983 v USA. Jeho předmětem rovněž byly dohady, čím rajská jablka vlastně jsou. Tehdy totiž šlo o problém se clem, které se vztahovalo na zeleninu z dovozu, ovšem na ovoce nikoliv. Za (plodovou) zeleninu rajče považují zejména pěstitelé, protože podle Zahradnického slovníku naučného ovoce definuje mimo jiné i to, že roste na víceleté dřevině a lilek rajče je pouze jednoletá rostlina. Na jejich straně stojí také kuchaři, kteří rajčata pro jejich chuť využívají téměř výhradně ve slané kuchyni.
Mohlo by vás zajímat
Jak si užít syrová rajčata
Nejlépe v salátu! Klasikou, kterou známe ze závodních a školních jídelen, je rajčatový salát s cibulí. Rajčata a bílou cibuli stačí nakrájet na drobno, promíchat a zalít směsí oleje, octa, cukru a nasekané petrželky. Náš tip! Exotičtější chuť salátu dodá čerstvý koriandr místo petržele. Rajče je perfektní v kombinaci s balkánským sýrem, nebote se jej nakrájet do oblíbeného šopáku. Máte čerstvý chléb? Namažte krajíc máslem, poklaďte na něj tenká kolečka nakrájená rajčata, vše posypte krájenou jarní cibulkou, osolte a opepřete a dochuťte trochou tatarské omáčky. Úžasně osvěžující letní večeře je hotova!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami