Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak upéct voňavý a nadýchaný medový dort? Je to snadné!
Zdroj: Šárka Adámková

Medovník zná každý a už jsme o něm také psali. Víte ale, jak upéct parádní medový dort, který je tak chutný a nadýchaný, že se obejde i bez jakéhokoliv krému a stačí na něj jen poleva? To nám dnes opět poradí food blogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.

Med náš vezdejší

Med byl odjakživa využíván jako ceněné sladidlo i skvělá surovina pro výrobu moučníků. Na tom se za léta nic nezměnilo. Nejznámější medovou cukrovinkou jsou perníčky, na které přijde řada zhruba už za měsíc či dva. Do té doby si ovšem můžete užít med při pečení i jinak. Buď v podobě známého medovníku, anebo můžete vyzkoušet rychlejší, snazší a neméně chutný medový dort. „Já jsem ten recept kdysi objevila v nějaké kuchařce a už ho tak peču léta. Tenhle dort má několik výhod: je neskutečně voňavý, měkounký a plný chuti. Takže jej upečete a nic dalšího už není potřeba,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, autorka instagramového profilu Holka u plotny a zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého. Ta kdysi s tímto dortem slavila úspěchy u svých dětí, nyní jím hostí návštěvy. A dnes s námi o tento recept podělí a přidá i svoji malou vychytávku na závěr.

Jak na to

Na medový dort budete potřebovat na formu o průměru 18 cm následující suroviny: 120 g tekutého medu, 3 vejce, 20 g moučkového cukru, 70 g polohrubé mouky, 20 g mandlí a 2 lžičky perníkového koření. Na dokončení potom moučkový cukr, horkou vodu a rum. Postupujte následovně: Oddělte žloutky od bílků, bílky vyšlehejte dotuha a vlijte do nich tekutý med. Žloutky utřete s cukrem a přimíchejte k medovým bílkům. Do směsi vmíchejte mouku, mandle a koření. „Dortovou formu vymažte máslem a vysypejte strouhanými mandlemi nebo hrubou moukou, pak dovnitř vlijte těsto a nahoře je pomocí stěrky uhlaďte a vložte do předehřáté formy,“ říká Šárka s tím, že tento dort nemá moc „rád“ vyšší teploty, proto doporučuje troubu předehřát na 170 °C a péct asi půl hodinky. „Zkoušejte vždy špejlí, zda je korpus propečený. Jakmile špejle zapíchnutá dovnitř vyjde ven suchá, je hotovo,“ uzavírá Holka u plotny.

Dokončení

Hotový dort vyjměte z trouby a nechte vychladnout. „Pokud chcete mít úplně rovný povrch, korpus po upečení a částečném vychladnutí otočte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout na mřížce,“ doporučuje Šárka, která na závěr zdobí dort ještě cukrovo-rumovou polevou a půlkami vlašských ořechů. „Poleva totiž hezky udrží v dortu vlhkost a korpus nebudete mít tendenci zvenku vysychat. Vydrží vám tak klidně dva až tři dny a chuťově bude pořád skvělý,“ říká Šárka, která polevu připravuje smícháním 150 g moučkového cukru, 2 lžic vroucí vody, 1 lžíce rumu a 1 lžičky tekutého medu. Hotovou polevu stačí přelít na vychladlý korpus a ihned dozdobit ořechy nebo mandlemi. „Pokud děláte dort pro děti, místo rumu použijte citronovou šťávu, je to taky skvělé,“ uzavírá Šárka. A my jen dodáváme, že tento dort je velmi rychle hotový, od přípravy přes pečení až po vyhladnutí neuplyne víc než hodinka. Takže se hodí i pro chvíle, kdy je návštěva už na cestě. Zkuste to!

Šárčin tip navíc: "Dort lze udělat zcela bez mouky. Zkrátka použijte jen mledé mandle."

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více