Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Léčivý med pomáhá proti bakteriím i kašli. Je lepší světlý, nebo tmavý?
Zdroj: Unsplash.com, Sophie Nengel

Med je nejpřirozenějším druhem sladidla, které můžeme používat - a po dlouhá staletí také používáme. Kromě cukru obsahuje řadu prospěšných minerálních látek, vitamíny a flavonoidy. Působí proti bakteriím a dokáže ulevit od kašle. Když ale přijde na výběr konkrétního druhu, který je ten nejlepší?

Zázračný med

Jsme zvyklí přidávat si jej do čaje, někdo jej místo cukru dává i do kávy nebo třeba do snídaňové kaše. Med je asi nejpřírodnější cestou, jak něco osladit. A taky nezdravější, zdá se - produkt práce pilných včel totiž obsahuje celou řadu prospěšných látek a jeho blahodárné účinky na lidský organismus jsou vědecky ověřené.

Med obsahuje vitamíny C, A, B1, B2, B6, B12, D, K a E, dále flavonoidy a karotenoidy, z minerálních látek pak draslík, vápník, sodík, železo, křemík i hořčík. Med je přirozeně acidní a včely do něj při opylování ukládají peroxid vodíku, který má silné oxidační i redukční vlastnosti. Proto je med prokazatelně účinný v boji s nejrůznějšími bakteriemi, nejvýznamněji pomáhá proti infekcím způsobeným bakterií Escherichia coli, což je třeba zánět močových cest, který často trápí hlavně ženy.

Med umí rozpohybovat zaseklé vylučování a pomáhá také na podrážděný krk a kašel. I proto je vhodné podávat jej při takových obtížích dětem, ale pozor - jen těm starším jednoho roku. Pro velké množství minerálních látek totiž med není úplně lehce stravitelný a mladší děti by tak mohl v bříšku spíš potrápit.

Tmavý, nebo světlý?

Když přijde na koupi medu, může jednoho zmást, kolik jeho druhů je k mání - lesní, luční, především ale světlý a tmavý. První poučkou, která platí univerzálně, je, že nejvhodnější je kupovat med přímo od včelaře, nikoliv v supermarketu. O tom, zda je lepší světlý, nebo tmavý med, diskutují i sami včelaři. Světlý (luční, květový) med pochází z květů většinou léčivých rostlin,vzniká "přirozenější" cestou, obsahuje více jednoduchých cukrů a je tedy stravitelnější. Tmavý med, kterému se říká také lesní, pochází z medovic stromů. Obsahuje více složitých cukrů a také více minerálních látek, organismus jej tedy zpracovává hůř, a to i ten dospělého a zdravého člověka.

Jste-li tedy zvyklí med používat a konzumovat často, je vždy lepší sáhnout po jeho světlejší variantě. Mimochodem - medem je možné se předávkovat, hraniční dávka je ale asi 80 gramů za den, což odpovídá zhruba 8 polévkovým lžícím.

Jak med konzumovat?

Pokud chceme med použít při nachlazení nebo na zklidnění kašle, přidáme si jej například od zázvorového nebo heřmánkového čaje. Skvělé uklidňující účinky má medové mléko, kdy jednu až dvě lžíce medu rozpustíme v ohřátém mléce, a to pak upíjíme po malých doušcích nejlépe večer před spaním. 

Pokud vás trápí ucpaná střeva, zkuste speciální medovou kůru. Ve 3 dcl vody rozmíchejte lžíci kvalitního medu a lžíci lněného semínka. Celý nápoj pak vypijte a v tom pokračujte po deset dní. Výsledkem by měla být úleva a zdravé zažívání. Určitě se nebojte ani medového piva nebo vína, kdy se sladký výtvor včel přidá do těchto alkoholických nápojů. Víno i pivo byste měli zahřát a nápoj vypít ještě teplý. Ale pozor, aby se při přípravě nic úplně nevařilo. Z alkoholu by vyprchal, inu, alkohol, a med by vařením mohl ztratit část prospěšných látek. 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více