Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit dortová lízátka cake pops jako od cukráře? Tyhle kroky byste neměli podcenit!
Zdroj: Freepik, freepik

Tvarem připínají normální lízátka, pod barevnou cukrovou či čokoládovou polevou cake pops se ale ukrývá těsto. Mohou mít různé příchutě - některé jsou upečené, jiné vytvarované ze zbytků těsta a vždy jsou krásně nazdobené. Tyto malé dortíky na špejli vás zkrátka dostanou.

Nejlepší dezert na dětskou párty

Cake pops nebo také cake balls, pečená lízátka či dortové kuličky jsou v poslední době hitem hlavně dětských oslav, kdy se podávají jako doplněk k dortu místo doteď populárních muffinů nebo cup cakes. Jejich předností je, že tyto malé dezertíky jsou akorát tak jednou do pusy a navíc se snadno jedí bez rizika ulepených prstů, což všechny maminky ocení. Cake pops ovšem nejsou ideálním dezertem jen na dětské oslavy. S radostí si je dají i mnozí dospělí, kterým nechybí smysl pro hravost. Navíc cake pops nemusí mít jen tvar kuliček. Na špejli je možné napíchnout různé postavičky z pohádek, na Velikonoce se dělají třeba vajíčka, na Valentýna zase srdíčka – fantazii se zkrátka meze nekladou. Dortová lízátka jsou poměrně mladým dezertem – zrodily se v roce 2008. Jak uvádí web Sprinklesofhistory.com, vymyslela je blogerka a amatérská pekařka Angie Dudley z americké Georgie známá jako Bakerella. A protože se s nimi poprvé pochlubila 1. února, bylo toto datum stanoveno Mezinárodním dnem cake pops.

Ukoulené nebo upečené?

Cake pops se dají připravovat dvěma způsoby. První spočívá v tom, že se kuličky uplácají z drobečků nějakého těsta, které se spojí krémem. Použít se dají zbytky sušenek, odřezky z dortových korpusů nebo rovnou nepovedené kousky dortů. Mnohdy se ale pečou zvlášť korpusy přímo určené na přípravu cake pops. Mohou být čokoládové, perníkové nebo třeba citronové, chuť korpusu pak lze podtrhnout nějakým vynikajícím krémem. Pro druhý způsob přípravy potřebujete speciální kulaté silikonové formičky, případně rovnou přístroj na pečení cake pops (plotýnku podobnou vaflovači). Do nich se nalije těsto a cake pop se upeče. Nakonec už zbývá jen polití lízátek polevou a nazdobení. Přečtěte si, jak postupovat, aby se vám lízátka povedla a sklidili jste za něj jen a jen chválu.

1. V případě, že budete dělat cake pops z rozdrobeného korpusu, což je podle nás i lepší varianta, jelikož výsledek není tak suchý, budete potřebovat nějaký krém. Použít můžete jakýkoliv dortový máslový krém, krém z mascarpone či tvarohu, nutellu, rozpuštěnou čokoládu se šlehačkou, džem nebo třeba salko. Ručně rozdrobený korpus pak smícháte s krémem, aby vznikla hmota, která bude konzistencí připomínat marcipán a bude se dobře tvarovat. Čím více krému přidáte, tím bude těsto vláčnější. Nesmíte to ale přehnat, kuličky by pak byly příliš měkké a klouzaly by po tyčince.

2. Než začnete těsto tvarovat do kuliček, dejte ho do chladničky. Hmota ztuhne, kuličky se budou lépe válet a budou dobře držet na tyčinkách. V chladničce je můžete nechat několik hodin nebo přes noc. Dortová lízítka lze samozřejmě tvarovat i do jiných tvarů, ale jde už o pracnější varinatu, na niž se vám hodí formy. Proto jsou kuličky nejsnazší cesta. 

3. Z odleželého těsta pak už můžete tvarovat kuličky. Hotové kuličky nechte asi hodinu odležet v lednici. Poté nejdříve namočte špejle nebo lízátkové tyčinky do rozpuštěné čokolády a až pak na ně napíchněte kuličky z těsta. Tento krok zajistí, že kuličky z těsta přilnou hezky ke špejli. Takto předpřipravené cake pops dejte ztuhnout do mrazáku.

4. Připravte si dostatek polevy. Použít můžete jakoukoliv kupovanou polevu (dá se sehnat i v různých barvách) nebo rozpustit v horké vodní lázni pravou čokoládou. Bílou čokoládu můžete pomocí potravinářských (nejlépe olejových) barev také obarvit na různé odstíny. Zkuste udělat i vlastní barevnou cukrovou polevu třeba z dvou šálků moučkového cukru, 5 lžic mléka a jedné lžičky vanilkové esence.

5. Kuličky napíchnuté na špejli ponořte do polevy asi jen z poloviny. Zbytek na ni naneste pomocí lžičky. S pomocí malé lžičky nanesete čokoládu na celou kuličku a dobře ji uhladíte. Dortová lízátka lze namáčet do polevy i celá, ale v tom případě musí být kuličky těsta opravdu dokonale zmrzlé a vy musíte pracovat rychle. Jinak lízátka sjedou po špejli do polevy.

6. Cake pops obalené polevou pak jemně poklepávejte a otáčejte, dokud přebytečná čokoláda neodkape. Jen tak vytvoříte dokonale hladký povrch. Je to ale poměrně pracný postup. Pokud se vám nedaří, usnadněte si to a ještě během schnutí posypte cake pops cukrovými ozdobami nebo drcenými oříšky. Myslete ale na to, že poleva musí být stále trochu vlhká, jinak se vám na ni ozdoby nepřilepí a spadnou. 

7. Obalená dortová lízátka pak postavte buď do speciálního stojanu na cake pops nebo je zapíchněte do kousku polystyrenu a nechte oschnout a ztuhnout. Jelikož jde o dortová lízítka, tak by ale opravdu měla na konci připomínat dort. To znamená, že byste si měli pohrát se zdobením tak, jak to zvládnete. Použít lze na základní čokoládu ještě jednu vrstvu z jiné čokolády, nebo lze lízítka odzdobit marcipánem, cukrovým zdobením, oříšky či jinak. Hotová lízátka uchovávejte v lednici a spotřebujte je do dvou dnů.

Zdroje informací:
Sprinklesofhistory.com
Allthingsgd.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více