Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dortová lízátka cake pops jsou hitem mnoha oslav. Víte, jak je připravit?
Zdroj: Pixabay, Hans

Lízátka cake pops v poslední době frčí a téměř vytlačily dosud populární muffiny nebo cup cakes. Jsou snadná na přípravu, využijete do nich zbytky a snadno je nazdobíte tak, že budou vypadat jako dokonalý cukrářský výtvor. Stačí je jen namočit do polevy a posypat cukrovým zdobením.

Nazdobené dortíky na špejli

Říká se jim cake pops, někdy cake balls, dortová lízátka, pečená lízátka, lízátkové dorty nebo dortové kuličky, populární jsou hlavně v Americe nebo v Anglii, kde se právě připravují na různé oslavy. Podle webu Sprinklesofhistory.com první tehdy růžové cake pops vyrobila v roce 2008 bloggerka a amatérská pekařka Angie Dudley z americké Georgie známá jako Bakerella. A protože se s nimi poprvé pochlubila 1. února, od té doby je toto datum Mezinárodním dnem cake pops. Cake pops jsou malé kuličky připravené z upečeného těsta (může jít o jakýkoliv koláč z piškotového nebo litého těsta, dortový korpus nebo třeba zbytky bábovky) rozmixovaného nebo rozdrobeného najemno. Drobečky se pak spojí krémem do jednolité hmoty a z ní se tvarují kuličky. Použít můžete jakýkoliv korpus (čokoládový, citronový nebo třeba perníkový) i různé druhy krémů. Zkuste třeba spojit kombinaci z klasického dortu a vytvořit tak vlastně takovou jeho kulatou zmenšeninu na špejli. Ideální variantou je na dětskou oslavu připravit jen symbolicky malý dort a ten pak doplnit malými cake pops ze stejného těsta a krému. Děti budou z kuliček mnohem víc nadšené než z nakrájeného dortu.

Místo kuliček jsou i dortíky i různé postavičky

Příprava cake pops je snadná. Pokud nemáte zbylé těsto, stačí upéct jakýkoliv jednoduchý koláč na  plech, třeba perník. Po vychladnutí korpus rozdrobte a smíchejte s ochuceným máslovým nebo tvarohovým krémem, nutellou rozpuštěnou čokoládou smíchanou se šlehačkou či džemem, aby vznikla hmota podobající se konzistencí marcipánu, která se dá snadno tvarovat. Hotové kuličky nechte asi hodinu v lednici. Poté do nich zapíchněte lízátkové tyčinky nebo špejle namočené do rozehřáté čokolády. Po zaschnutí čokoláda zafixuje tyčinku v těstě a bude v něm pak lépe držet. Takto připravené kuličky vložte na půl hodiny do mrazničky. Jakmile směs ztuhne, namočte lízátka do rozpuštěné čokolády a dozdobte podle fantazie. Můžete použít různé perličky, barevné cukrové zdobení, kytičky či srdíčka, ale třeba i nasekané ořechy či strouhaný kokos. Nebo nechte polevu trochu zaschnout a pak na ni můžete polevou jiné barvy namalovat různé ornamenty. Cake pops mají nejčastěji podobu kuliček, mohou se ovšem dělat i jiné tvary, třeba kostičky, srdíčka, kytičky nebo i malé dortíčky. Tvoří se dokonce i cake pops třeba ve tvaru Mimoňů nebo Medvídka Pú. Je to sice trochu pracnější, ale obdiv hostů za trochu té námahy stojí.  

Pečené ve speciální formě

Na cake pops je báječná hlavně jejich jednoduchost a to, že jejich přípravou výborně zabavíte své potomky. Vždyť které dítě by nebavilo koulet si kuličky z těsta? Jejich předností ovšem je i to, že do nich užijete třeba odřezky z korpusu, zbytky koláčů nebo třeba nepovedený dortový korpus, který nemá nejdokonalejší tvar. Pokud ale máte přímo speciální kulaté silikonové formičky na cake pops, můžete si kuličky rovnou upéct z těsta stejně jako třeba muffiny. Formy mají dvě části, do spodní se nandá těsto, přiklopí se horní částí a pak se jen kuličky upečou. Formička zajistí, že vám vznikne dokonalý kulatý tvar. Tyčinky můžete ještě ovázat mašličkou. Podávejte je buď ve speciálním stojanu na cake pops, ve sklenici nebo zabodnuté v misce naplněné cukrem. Efektně bude i vypadat dortík se zabodnutými cake pops.

Témata

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více