Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V dnešní uspěchané době není výjimkou, když se malé děti doslova cpou ve fastfoodech, školáci nakupují svačiny v automatech s cukrovinkami, bagetami a chipsy, zapijí to vydatnou dávkou coca-coly nebo jiného "skvělého" pitíčka. Spousta lidí kvůli práci celý den nejí a večer to potom dohánějí ne zrovna vhodným způsobem. Opačným případem jsou lidé, kteří nemají co dělat, tak celý den chodí a uzobávají, kde se co namane.

I když stravování našich starších generací nebylo nejideálnější (spousta omáček, knedlíků, buchet atd…), alespoň nám maminky a babičky vařily poctivá domácí jídla. Dnešní domácí vaření je uspěchaná hromada polotovarů, pytlíčků a hlavně chemie. Samozřejmě existují rodiny, kde se těmto potravinám vyhýbají a snaží se žít zdravě. Já jsem se svými dětmi a přítelem k těmto rodinám nedávno připojila.

Má cesta k tomuto kroku nebyla snadná a ani krátká. Jelikož jsem po narození 2. dcerky měla osobní problémy a veliký stres, sklouzla jsem do nejhorší varianty a problémy řešila jídlem. Po rozchodu s přítelem jsem se dala psychicky dohromady a rozhodla se, že se dám do pořádku i po stránce fyzické. Vyzkoušela jsem spoustu tzv. zaručených redukčních diet, ale brzy jsem pochopila, že tudy cesta nevede. Začala jsem se tedy zaměřovat na zdravější hubnutí, kdy se dbá na složení a uspořádání jídel, přiměřeném tréninku, ale hlavně o pomalé hubnutí bez jojo efektu. Jednu dobu jsem se stravovala podle knihy o krabičkové dietě, kterou jsem si zakoupila kvůli detailnímu jídelníčku na 70 dní. Cítila jsem se mnohem lépe, ale pořád to ještě nebylo ono. Potom jsem narazila na stránky jedné úžasné paní, která je na internetu známá jako Alemari. Po přečtení několika článků a zhlédnutí receptů, jsem si uvědomila, že to je ta cesta, po které se chci vydat. Vrhla jsem se po hlavě do čtení všelijakých článků o zdravé výživě, makrobiotice, chemii v potravinách atd atd. Jelikož je na internetu nepřeberně mnoho informací a člověk (včetně mě) netuší, kde vlastně začít, rozhodla jsem se, že své poznatky a změny v životosprávě budu psát sem. Nikomu nic nenutím, každý si dlabejte, co uznáte pro sebe a svou rodinu za nejlepší. Každý si musí najít svou vlastní zlatou střední cestu, která mu bude vyhovovat. Je důležité vnímat své tělo a ono nám samo řekne, co mu dělá dobře a co ne.
 
Mezi první zásadní změny, které jsem u nás doma zavedla, bylo nakupování potravin. Začala jsem věnovat velkou pozornost složení potravin a raději si připlatím pár korun, než do sebe a svých dětí cpát chemii. Samozřejmě stále kupuji pár potravin, které obsahují nějaká ta "éčka", ale ne každé éčko je škodlivé.
 
 
1) Spotřeba bílého cukru byla úplně vyloučena. Nahradila jsem ho zpočátku hnědým třtinovým cukrem a medem. Později jsem hnědý cukr vyměnila za fruktosu a med za různé slady, ačkoliv do některých receptů med stále používám. Občas také sem tak kápnu javorový sirup. Velkým hitem se poslední dobou také stala sladká rostlinka stévie, kterou si můžete doma sami pěstovat nebo se dá zakoupit v obchodě se zdravou výživou v různých podobách.
 
2) Začala jsem více kupovat čerstvé ovoce a zeleninu. Jelikož žiji v malém městě, nemám tu tak veliký výběr zeleniny, jako bych chtěla, proto když jedu jednou za čas do velkého obchodu, tak si nakoupím zeleninku a dám si ji do mrazáku. Občas koupím rajský protlak nebo rajčata zakonzervovaná v soli bez přidaného cukru a hořčici.
 
3) Zcela jsem začala ignorovat veškeré nakládané sklenice s čímkoliv, masové konzervy, tavené sýry, uzeniny, bonbonky, sušenky…
 
4) Jogurty jsme také hodně omezili, zůstali v košíku pouze bílé (zpočátku slazené, ale holky si časem přivykly na neslazené) nebo jim dělám domácí ,,termix“ z tvarohu.
 
5) Co se týče masa, tak jsem zůstala jen u kuřecího (občas krůtí) a ryb. Moje děti jsou masožravci a podle mého názoru bychom neměli vynechat maso z jídelníčku úplně, proto jim čas od času kupuji kvalitní šunku právě z bílého masa, občas plátkový sýr (s nízkým obsahem tuku).
 
 
6) Další změnou prošel výběr pečiva. Učím se pracovat s žitným kváskem a celozrnnými moukami. Zkouším různé sladké a slané recepty na domácí pečivo, takže v obchodech pulty s pečivem míjíme. Občas skočím dcerkám pro nějaký ten celozrnný rohlík nebo chleba do místní pekárny, kde mám jistotu, že se opravdu jedná o zpracovanou celozrnnou mouku, nikoliv obarvené pečivo karamelem.
 
 
7) Mezi další změny patří vyřazení kravského mléka, které jsem nahradila obilnými, nejvíce nám chutná ovesné. Častěji jsem začala používat v kuchyni tofu, šmakouna a sóju. Dále chci zkusit ovčí a kozí sýr a v obchodě se zdravou výživou neustále pokukuji, co bych ještě mohla nahradit zdravějšími a tělu prospěšnějšími potravinami. V blízké době hodlám svou kuchyňku dovybavit ochucovadly přírodního původu bez obsahu chemických látek (sojová omáčka, panenské oleje, koření). 
 
Často řeším dotazy ohledně másla, margarínů, kypřícího prášku, smetany apod. Máslo je samozřejmě máslo a občas ho v kuchyni používám i já, ovšem je potřeba věnovat pozornost kvalitě a kvantitě. Běžné margaríny jsou pro mě tabu. Pečivo mažeme sýry typu Gervais, Lučina apod. Občas máznu třeba pod šunku Soya tuk od Provamelu a při pečení místo másla používám Alsan. Klasický kypřící prášek jsem nahradila bio kypřícím práškem a smetanu kupuji opět rostlinnou ve specializovaných obchodech.
 
Mishka

Komentáře

IvanaLK

18. 5. 2013 13:36

Chválím za informace, takový malý návod na zlepšení zdraví :-) S manželem jsme taky takto před rokem a něco začínali, dnes už jsme jaksi jinde, ale k tomu neslouží tyto stránky :-)Napíšu asi jediné: Když člověku záleží na zdraví, začne se zajímat o možnosti a zjistí, že na co byl roky zvyklý, co slýchal, vůbec nemusí být ku prospěchu..Někdy je prostě dobré zahodit tradice a jít jinou cestou, poslouchat vlastní tělo, zkoušet.. :-) Hodně štěstí na Vaší cestě životem :-):-K

pipre pipre

17. 5. 2013 10:38

Moc se mi článek líbí a také oceňuji, že nikomu nic nevnucuješ a přesto věřím, že je pro mnohé článek inspirativní. Zrovna tak se mi líbí tvé stránky.
Také se snažím o zdravější způsob stravování. Dost jsem si o zdravé výživě přečetla a názory i tzv. odborníků na zdravou výživu se rozcházejí v hodnocení toho, která surovina je zdravější a které je třeba se raději vyhýbat. Každý člověk je jiný a co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Jelikož jsem potřebovala i zredukovat svoji váhu, pomohla mi ze začátku moje výživová poradkyně - dietoložka, k níž dnes docházím hlavně přeměřit si svoje tělesné hodnoty a hlavně, aby s úbytkem hmotnosti neodcházela i svalovina. Samozřejmě jsem musela přidat i pohyb. Dnes si váhu spíš už jen udržuji. Nemusím mít zrovna ideální :-) Důležité je, abych se cítila dobře jak fyzicky, tak i psychicky.
Když to shrnu, tak můžu říct, že jím 5 - 6x denně, nezapomínám ani na svačinky a nemám pocit hladu a potřebu "zobat". Jím mnohem víc zeleniny, ovoce s mírou, zato pravidelně, luštěniny, více ryb, masa jen bílá, vepřové a hovězí vyjímečně, tak jednou za měsíc, dva a jen libové. Hlídám si také, abych to nepřehnala se sacharidy. Vyloučila jsem bílé pečivo, tučná jídla a razantně omezila sladká jídla. Když už mám chuť na něco sladkého, dám si zmrzlinu nebo ruskou zmrzlinu :-8 To jsem zase dřív nemusela:-O Z uzenin občas jen krůtí nebo kuřecí šunku. Piji víc, nápoje nesycené a neslazené, převážně čistou vodu a čaje. Sladím pouze kafe a to stévií, jednou za čas i normálním cukrem:-) Pokud ale něco upeču pro rodinku, používám zatím řepný cukr a zkouším i třtinový. Alkohol nemusím a když si dám vínko občas, tak už ve formě vinného střiku raději.
Hlavně mi ale jídlo musí i chutnat a nesmím se do něj nutit jen proto, že je to zdravé.
Při tvoření jídelníčku jsem objevila dost jídel, která jsem znala už z dětství, jen jsem na ně buď pozapomněla, nebo je moje rodina odmítala. Dnes mi nedělá problém si je uvařit třeba jen pro sebe a to také proto, že mám víc času na rozdíl od zaměstnaných žen.

DlabemeZdrave DlabemeZdrave

15. 5. 2013 07:04

kaja.f: Předem všem děkuji za komentáře, mám z nich velkou radost, že se článek líbí. Co se týče sladidel, tak máte naprostou pravdu. Tělo si postupně zvykne na méně a méně cukru, já už sladím tak málo, že když přijde někdo na návštěvu, tak mu to přijde naprosto bez cukru. O té fruktose jsem četla nedávno také, ale já už delší dobu upřednostňuji slady. Co se týče mléka, tak kupuji bílý jogurt od Hollandie, občas nějaké Gervais a samozřejmě tvaroh. Ale klasické mléko bohužel nemohu kvůli ekzému a u dětí už se mi párkrát po mléku také objevil, takže raději místo kravského mléka používáme obilná, protože ta nám neškodí. No a co se týče sóji, tak tu moc často nedělám, možná tak 1-2x do měsíce. Ne že by nechutnala, ale v takovémto množství stačí a máme raději jiné potraviny než sóju, ikdyž tofu to mám ráda moc. Už jsem to říkala několikrát, že člověk musí hlavně poslouchat své tělo, které mu samo řekne, co mu vyhovuje a co ne a teprve potom má zdravá výživa smysl ;-):yes:

Coleta

11. 5. 2013 22:08

kaja.f:Krásně napsané, souhlasím. Myslím, že pro tělo, zvláště pro dětské je důležité, aby byl přísun surovin pestrý. Hlavní problém je dnes v tom, že plno lidí kupuje ty nejlevnější potraviny, protože prostě na jiné nemají a dále, že se hodně vaří z polotovarů a to i malým dětem. Nechápu maminy, co dětem kupují polévky ze sáčku. Snad uvařit polévku pro děti se zeleninou, vločkama , masem a jinými variacemi není nic těžkého, než dítěti koupit polévku ze sáčku, zavařený příkrm, co vydrží půl roku do data spotřeby...Chce to jen trochu přemýšlet, co vařím a jak vařím.

kaja.f

11. 5. 2013 20:55

je fajn, kdyz se cim dal vic lidi zajima o to, co ji..cim vic nas bude, tim lepsi pro nas bude nabidka v obchodech :yes:
kazdopadne, osobne bych zustala u cukru, sirupu, sladu nebo medu a nepouzivala fruktozu, nedavno jsem cetla zajimavy clanek o tom, jak zvysena konzumace fruktozy muze prispivat k ateroskleroze...a se sladidly (byt prirodnimi) bych byla take opatrna..u diabetiku je to jasne, ti nemaji jinou volbu, ale nevim, proc by zdravy clovek mel sladkou chuti na jazyku poslat telu signal, ze prijde cukr a do zaludku poslat sladidlo?? spis bych se zamerila na spotrebu cukru, jak pise Alemari na svych strankach-cukr je navykovy a kdyz budeme postupne mene a mene sladit, zvykneme si a bezne cukrovinky nam prijdou preslazene..
stejne tak bych se nevyhybala striktne kravskemu mleku, zejmena fermentovanemu (kefir, jogurt, acidofilni mleko...), pokud nemate vylozene problem s travenim laktozy nebo alergii na mlecne bilkoviny. A se sojou bych ve vyzive malych deti byla opatrna a neprehanela bych to, soja obsahuje fytoestrogeny..
ja si myslim, ze je dulezite kupovat zakladni potraviny a varit si z nich, mit co nejpestrejsi stravu a poslouchat, co si telo zada...

Coleta

11. 5. 2013 18:14

Mishko, máte pěkný článek. Hlavně oceňuji, že nikomu nic nenutíte, jen podáváte návod. My se doma poslední dobou stravujeme podle krabičkové diety a je to úžasné. Sice teď nějak hřeším, ale zase se k ní vrátím. Nevím, jakou krabičkovou dietu jste měla vy. Já mám také jídelníčky na 70 dní a musím říct, že jsem začínala 2. dílem a ten byl super, ten první nic moc a ani mi to tak nechutná. Jen jsem se chtěla zeptat, proč jsou lepší rostlinné tuky? Já si tedy nedovedu představit chuť sojového tuku. Jak to chutná? Dám se to k něčemu přirovnat?

Jinak vám doporučuji kozí sýry a ovčí sýry. Někomu kozí sýry nechutnají pro typické aroma, ale já musím říct, že ho necítím, nebo mi teda nevadí. Výborné je kozí žervé z farmy z Penčína u nás mají ve zdravé výživě nebo v Globusu a výborné je i mléko. Jogurty jsou rovněž super.

Jinak jsme zařadili do jídelníčku čerstvé ryby. Myslím si, že v Čechách se obecně dost zapomíná na konzumaci ryb a pokud nějaké konzumujeme, tak v úpravě na řízek , což není ideální. My máme u nás výborný Kauflad, který prodává čerstvé ryby a musím říct úžasné. I když je to docela drahé, tak jednou za týden nás to nezabije.

Přeji, ať se vám daří

jarka skrobakova

11. 5. 2013 16:04

Krásně popsáno :yes::yes::-K

akdarmu akdarmu

11. 5. 2013 00:24

:yes:souhlasím s vámi,také se snažím zdravě stravova.Přešla jsem částečněna makrobiotiku,cítím se mnohem lépe,zhubla jsem skoro 20 kilo a zmizely i zdravotní potíže.

tejaja tejaja

10. 5. 2013 17:47

Veľmi zaujímavý článok a hlavne poučný. :yes: Ako ťažko sa u nás vykoreňujú vžité predstavy a návyky o stravovaní. Keď niekomu poviem, že bravčové mäso nekupujem, mimo Vianoc a Veľkej noci údené, a že častejšie mäso ako 1x týždenne nevarím, a jeme dosť rýb, pozerá na mňa ako na blázna. Vraj čo teda jem. Akoby mäso bolo jediné, čo sa dá jesť.
Každý takýto článok, ak nasmeruje aspoň trošku správnym smerom aspoň 1 človeka, spraví veľkú prácu.
Teším sa na ďalšie článočky, mám sa tiež čo učiť :-D;-):yes:

spagetka spagetka

9. 5. 2013 13:35

Miško, tleskám:yes::yes:, paráda. Já "díky" diabetu a to těžkému u manžela odbourala cukr pro celou rodinu, u ovoce využívám jeho vlastní sladkost, proto nejraději peču s ovocem, přidávám fruktozu a stévii si doma úspěšně pěstuju. Jinak kozí a ovčí sýry vřele doporučuju, jsou vynikající a zkusila jsem i jogurty ovčí a kozí a jiné nekupuju. Jo, jsou dražší, taky nejíme denně, ale jsou skvělé. Zaměř se i na výrobu domácího kefíru z houbiček, co ty na to? ;-);-):yes::yes:

Lucasinka Lucasinka

9. 5. 2013 13:15

Moc pekny clanek. Take se zajimam o zdravejsi styl zivota, o zdravou vyzivu a hlavne se vyhybam vsemu "spatnemu" predevsim kvuli sve dceri. Bily cukr nepouzivam vubec, jen trtinovy, melasu nebo ovocny cukr. Nedavno jsem narazila na uzasny palmovy cukr a ten si nemuzu vynachvalit. V posledni dobe jsem si moc oblibila pohankovou mouku a snazim se ji co nejvice zakomponovat do naseho jidelnicku. Jime jen ryby, jinak se masu vyhybame a nemyslim si, ze by to dceri nejak ublizovalo, spise naopak.
Kazdopadne moc dekuji za tento clanek a kouknu na par Vasich receptu, abych obmenila jidelnicek jeste vic :D

Eva

9. 5. 2013 08:33

Mishko, krásný článek !! A hlavně jakobych to psala já. Před 2 lety jsem i já se svou rodinou takto změnila stravování. Ruku v ruce s pohybem se mi i podařilo shodit nějaká ta kila, ale hlavně se cítím dobře, opravdu očištěně. Jen jsme ještě zůstali u čerstvého kravího mléka a jíme i červené maso, s mírou. Držím Vám palce. Již delší dobu pozoruji Vaše recepty zde a líbí se mi, že nikomu necpete "to nejlepší, dle Vás", ale prostě to tak děláte z Vašeho přesvědčení. Mějte se krásně a hodně zdraví !!!! Eva.

Přidat komentář