

Vepřová játra koloniála Jíry
Suroviny 4-6 porcí
- 3/4 kg vepřových jater
- 20 dkg uzené prorostlé slaniny
- 1 větší cibule
- smetana na vaření
- masový vývar
- hladká mouka
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Vepřová játra opláchneme, zbavíme blan a nakrájíme na tenké nudličky. Nesolíme, neboť játra by byla tvrdá.
Nakrájíme na velmi jemné kostičky slaninu a cibuli. Na pánvi orestujeme slaninu úplně do světle hnědé barvy – zcela necháme vysmažit a přidáme následně cibuli, kterou necháme jen zesklovatět.
Do tohoto základu vložíme nakrájená játra a prudce opečeme, čímž se játra zatáhnou a opékáme dále do hnědé barvy.
Po opečení jater, velmi zlehka podlijeme cca 1 dl masového vývaru, osolíme a dusíme játra do měkka.
Jakmile jsou játra na skus měkká, tak přidáme 2,5 dl smetany na vaření, ve které jsme předtím rozmíchali 1 lžičku hl. mouky pro lehké zahuštění.
Dobře promícháme a necháme lehce probublávat s občasným promícháním, cca 10 minut. Vynikající přílohou jsou pečené brambory s kmínem a cibulí.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřová játra koloniála Jíry
-
pěkný recept, krásné foto a zajímavý název
-
Dělám játra stejně.V případě potřeby zahušťuji asi 1/2 lžičkou solamylu.Máme je rádi s bramborem.V televizi Vodochodský říkal,že je dobré játra namočit na chvíli do mléka.Nikde tuto radu nemohu najít.Dělá to někdo?????
-
+12
-
a ty brambůrky taky vypadají parádně.
-
jatýrka máme moc rádi.zkusím o víkendu.
-
Moc príma recept
játra my můžeme
+
a fotky opravdu parádní
-
Daniella O.: z toho si danko nic nedělej, jsem na tom stejně
-
Játra drůbeží, vepřová, králičí, jakákoliv, já fakt můžu
-
S takovou se do plavek nedostanu, bodik pedem
. Colombo, krasne fotky....
.
-
Málo surovin, jednoduchý způsob přípravy a určitě velká dobrota
.
-
Musím vyzkoušet, já měla vepřová játra tvrdá
, tak dávám bod a ukládám
-
Otíku, ty ses teda do toho dneska dal
Recept se mi líbí, je jednoduchý a zaručeně dobrý, je to na fotce vidět
Dávám 5.bod
-
játra mají super glanc
-