Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chci se zaměřit především na stravování u dětí do 5 let, u kterých si většina rodičů myslí, že pokud dítě přestane jíst převážně mléčnou stravu, může jíst v podstatě cokoli. Že je to vlastně takový malý dospělý člověk, kterému stačí dávat menší porce čehokoli.

Co vše dokáže rozeznat novorozenec

Kromě sladké chuti dokáže miminko rozlišit dvě základní chutě: kyselost a hořkost. Vždycky však miminko upřednostňuje sladkou chuť. Pokud miminko ochutná něco kyselého nebo hořkého, dá ihned najevo, že se mu to nelíbí a může se rozplakat. Takovéto chování je zároveň chrání před požitím zkažené nebo toxické látky. Novorozenci neumí rozpoznat slanou chuť. To dokáží až ve čtyřech měsících, kdy se v chuťových pohárcích objevují proteiny, které jsou citlivé na sodík.

Kojení

Sladká chuť vede

Dítě upřednostňuje od dětství zásadně sladkou chuť. Ta způsobuje, že receptory v ústech jsou spojeny s částí v mozku, která uvolňuje látky, které navozuje pocity štěstí. Sladkou chuť má již mateřské mléko. To obsahuje cukry, které jsou pro novorozence energetickou bombou. Čím je kojené dítě starší, tak tím více proteinů a minerálů se v mateřském mléce objevuje. Mateřské mléko svoji chuť mění podle denní doby a ve velké míře je chuť ovlivněna stravou, kterou matka konzumuje.

Dítě a batole

Stravovací návyky

Již v raném věku děti okukují naše postoje, začínají napodobovat naše gesta, způsob řeči, zvyky, názory, ale právě také stravovací zvyklosti. V dětském věku se tvoří obliba ve výběru různých druhů potravin a pokrmů. To má vliv na další způsob stravování, zejména pak v dospělosti. Vždyť stravovací návyky z domova si ponesou do života jako své věno. Jak je to u vás doma?

Rodina při obědě

Mléko

I v této době zůstává důležitou potravinou mléko. Dítě by mělo vypít denně asi 500 ml mléka. Do dvou let věku nepodáváme mléko se sníženým obsahem tuku.  Do jídelníčku zařazujeme i další mléčné výrobky - měkký tvaroh, jogurt a sýry, které jsou bohatým zdrojem důležitého vápníku, dále libové maso, obiloviny, luštěniny a chléb (zpočátku bez kůrky) a pečivo. Zelenina a ovoce by měly být podávány každý den.

Mléko

V jídelníčku by nemělo být

Dítěti nepodáváme tučné, sladké a smažené pokrmy, uzeniny, kořeněná a příliš slaná jídla, sladké limonády a podobně. Rychlá občerstvení (fast food), jako jsou hranolky, pečené klobásy, párky v rohlíku, hamburgery s majonézou atd. by dítě v tomto, ale ani v pozdějším věku, jíst nemělo.

Dětský jídelníček 

Strava má být rozdělena na celý den. Častější, ale menší porce jídla v průběhu dne nasytí kvalitněji. Mezi jednotlivými jídly nechávejte interval 3 - 3,5 hodiny, aby předchozí jídlo bylo již stráveno a zvýšila se chuť na další pokrm. U nás se často maximum příjmu potravy přesouvá do odpoledních a večerních hodin. Dítě tak většinu energie z jídla přijímá v době, kdy ji už vlastně nepotřebuje.

Rozdělení denní stravy: 

  • snídaně: 25 %
  • dopolední svačina: 10 – 15 %
  • oběd: 30 – 35 %
  • odpolední svačina: 10 %
  • večeře: 15 – 20 %

Měli byste vědět, že… 

  • jídelníček by měl obsahovat takové pokrmy, které se k sobě hodí chuťově, barevně i konzistencí a měly by být atraktivní „ na pohled“.
  • násilné nucení určité potraviny pravděpodobně vyvolává u dítěte obrácenou reakci a trvalé odmítání, které může přetrvat až do dospělého věku. 
  • nový pokrm nabízejte jen v malém množství na začátku obvyklého jídla, když je dítě ještě hladové. 
  • zavádění nových druhů potravin může být spojené i s rizikem alergické reakce, proto je dobré zavádět nové druhy ovoce, zeleniny a jiné potraviny postupně s odstupem 2 - 3 dnů, abychom rozpoznali případnou nesnášenlivost některé z nich. 
  • netrestejte dítě, když určité jídlo nechce, ale ani neslibujte odměnu, když jídlo sní bez protestů.
  • s postupujícím věkem může dítě většinu jídel jíst spolu s dospělými. Při přípravě jídla zpravidla postupujeme tak, že část hotového, ještě neokořeněného pokrmu oddělíme pro dítě a zbylý pokrm kořením a solí upravíme pro ostatní členy rodiny. 
  • doporučujeme, aby dítě při přípravě jídla pomáhalo, protože si k němu vytvoří vztah a mnohem ochotněji je pak konzumuje. 
  • nenuťte dítě, aby snědlo víc, než samo chce. Jestliže normálně roste, je zřejmé, že jí dost. 
  • když se dítě s jídlem loudá, nespěchejte na ně. Je normální, že děti jedí pomaleji než dospělí. 
  • u batolat je velké riziko dušení při jídle. Mezi potraviny, které dítě může vdechnout, patří především ty, které jsou tvrdé a nesnadno rozpustné. Proto je důležité, aby dítě jedlo v klidu a při jídle neběhalo. Pozor na kousky syrové zeleniny a ovoce, kandované ovoce a popcorn. Oříšky, mandle a jiné podobné potraviny by batole nemělo jíst vůbec. 
  • pro správný vývoj dítěte není nutná jen kvalitní a pestrá strava, ale také dostatek lásky, dobré vztahy v rodině a klidná atmosféra při stolování.

Komentáře

pipre pipre

29. 5. 2013 17:41

Hani, moc hezký článek:yes::yes:

Přidat komentář

Marie