Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vybrat domácí zmrzlinovač a kolik za něj zaplatíte? Důležitý je příkon i kompresor, ale kvalita se vyplatí!
Zdroj: Usnplash, Mash

Co uděláte, když dostanete chuť na zmrzlinu? Vypravíte se do cukrárny, nebo si domů přinesete polorozměklou sladkou hmotu z obchodu? Máme pro vás lepší řešení, díky kterému si připravíte zmrzlinu z kvalitních ingrediencí a přesně podle své chuti. Pořiďte si zmrzlinovač. Po přečtení tohoto článku sami uvidíte, že jeho výběr není nic složitého a ani samotný nákup vás finančně nezničí.

Jak vyrobit zmrzlinu ve zmrzlinovači?

Mezi nejdůležitější body při výrobě zmrzliny patří kvalitní ingredience, přiměřený chlad a pravidelné míchání, které zabezpečuje přísun vzduchu, jenž dodá hmotě hladkou, našlehanou texturu,“ vysvětluje Radek Arnošt ze společnosti Sage. V podstatě tedy stačí naplnit mísu zmrzlinovače vybranou směsí a přístroj zapnout. Výrobník zmrzliny ji pomocí metliček postupně vyšlehá, dochází k ochlazování šlehací nádoby a tím i zmrzlinové směsi, která ztuhne. Po skončení toho procesu si můžete ihned pochutnat na skvělé domácí zmrzlině.

Vyplatí se vsadit na kompresor

Běžné zmrzlinovače mají speciální dvojstěnné nádoby s chladicí tekutinou nebo gelem, které je nutné před použitím vložit na několik hodin do mrazáku. Ty vám však neusnadní důležitý krok při výrobě zmrzliny, a tím je pravidelné míchání. Jedině tak vyrobíte zmrzlinu hladké a nadýchané konzistence. Platí totiž, že čím častěji se míchá, tím jsou krystalky vznikající při výrobě zmrzliny menší. „Neporovnatelně lepšího výsledku dosáhnete se zmrzlinovačem vybaveným kompresorem. Ten bude totiž pravidelně spínat, a výrobník tak bude zmrzlinu průběžně míchat a udržovat její teplotu i konzistenci,“ radí Radek Arnošt.

Jak velkou vybrat šlehací nádobu?

Nejen u zmrzlinovače, ale třeba i u rýžovaru, hraje podstatnou roli také objem nádoby, v níž se daná potravina přiravuje. Právě velikost šlehací mísy rozhoduje o tom, kolik zmrzliny najednou připravíte. Čtyřčlenná rodina určitě využije mísu, která má objem alespoň 1 litr. Výrobci zmrzlinovačů samozřejmě nabízejí i menší kapacitu, která se pohybuje kolem půl litru.

U zmrzlinovače nepodceňujte příkon

Příkon není důležitou veličinou u všech spotřebičů. Například domácí jogurtovač ho má výrazně nižší. Nicméně při nákupu zmrzlinovače se vyplatí brát na příkon zřetel. Právě na něm totiž záleží, jak rychle si svou oblíbenou zmrzlinu připravíte. Zmrzlinovač bez kompresoru by měl mít příkon alespoň 20 Wattů, model s kompresorem pak minimálně 200 Wattů.

Zmrzlinovač umí sorbet i mražený jogurt

To, že zmrzlina může mít mnoho podob, asi nemusíme jejím milovníkům nijak vysvětlovat. Pokud k nim patříte a chcete si doma připravovat různé speciality, je potřeba myslet na to, že každá z nich vyžaduje jiný postup a čas. Můžete uvažovat o koupi zmrzlinovače, který disponuje více funkcemi, podobně jako je tomu například u některých olejových fritéz.

Práci vám usnadní například modely umožňující nastavení automatického režimu. Vy si jen vyberete z několika přednastavených programů, mezi nimiž najdete třeba sorbet, mražený jogurt či krémové gelato. Přístroj sám rozezná strukturu surovin a bez nutnosti dalších pokynů vyrobí nadýchanou zmrzlinu bez krystalků ledu či jinou mraženou pochoutku té správné konzistence. Jakmile bude mražený dezert hotový, upozorní vás na to přístroj zvukovým signálem. Dobu přípravy si však můžete upravit i podle sebe, a to v manuálním režimu. Díky funkci Keep Cool udrží přístroj hotový dezert v chladu několik hodin až do jeho podávání.

Zmrzlinovač není žádný přepych

Možná přemýšlíte o tom, jestli se nákup domácího zmrzlinovače vůbec vyplatí. Pokud vám stačí si dát občas jeden kopeček zmrzliny, tak bude zmrzlinovač opravdu zbytečnost, na kterou se vám bude doma prášit. Když si však svůj den bez dobré zmrzliny neumíte představit, je nákup zmrzlinovače výhodnou investicí. Peníze, které za něj zaplatíte, se vám totiž poměrně brzy vrátí, protože vás doma vyrobená zmrzlina vyjde rozhodně levněji než ta kupovaná.

Ale hlavně „vyděláte“ na kvalitě, protože si ji připravíte podle svého a z těch nejlepších ingrediencí. Zmrzlinovač s malou nádobou a bez kompresoru pořídíte už od 500 korun, pro větší rodiny bude však lepší si připlatit a koupit si spotřebič s kompresorem, který vás vyjde zhruba na 4000 korun. Modely s přednastavenými programy jsou samozřejmě výrazně dražší. Mohou vás vyjít až na 20 000 korun. Lahodnou zmrzlinu však připravíte také v kuchyňském robotu, ke kterému většinou stačí přikoupit jen vhodný nástavec v řádech stokorun.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více