Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milovníci křupavých hranolek a opravdoví znalci do zlatova osmažených řízků nedají na klasickou olejovou fritézu dopustit. A nezastaví je ani námitky zavilých vyznavačů zdravé a nízkokalorické stravy. Naštěstí už neplatí, že jídlo z olejových fritéz musí být kalorickou bombou. O tom, kterých typů fritovacích hrnců se to týká a z jakých modelů můžete celkově vybírat, se dočtete v tomto článku.

Není lepší horkovzdušná fritéza?

Není sporu o tom, že hitem posledních let je horkovzdušná fritéza. Vyznavači zdravé kuchyně nad ní jásají, avšak zkušení gurmáni po ochutnání hranolek z horkovzdušné fritézy spíše zapláčou. Takže zatím to vypadá, že navzdory moderním trendům se olejové fritovací hrnce stále vyrábějí a vyrábět budou. Příznivci smažených jídel se totiž o tuto lahůdku jen tak nenechají připravit.

Pochutnáte si a nebudete mít mastné dlaždičky

Možná se ptáte, jestli mají olejové fritézy vůbec nějaké výhody kromě toho, že fritovat a smažit umějí prostě na jedničku? V porovnání s horkovzdušnou fritézou zvítězí v cenových relacích. Olejové fritézy seženete levněji než horkovzdušné. Pokud vás však napadá, že když si budete chtít výjimečně v jídle zahřešit, tak že si vystačíte s obyčejnou pánví, nemáte tak docela pravdu. Olejová fritéza vás sice vyjde dráž než pánev, ale výsledný pokrm je z ní nesrovnatelně chutnější. Je to tím, že jeho příprava ve fritovacím hrnci je efektivnější a rovnoměrnější. A rychlejší, protože se jídlo smaží zároveň ze všech stran, takže ho nemusíte hlídat a obracet. Navíc si ušetříte práci s úklidem mastných dlaždiček a sporáku, protože olej z fritézy se nerozstřikuje a neprská kolem.

Odnímatelné topné těleso šetří elektrickou energii

Nezbytnou součástí klasické fritézy je topné těleso, které ohřívá olej potřebnou teplotu. Z toho pohledu se můžete setkat se dvěma typy fritéz. Topné těleso může být ponořené v oleji a tím pádem vyjímatelné. Tyto fritézy se lépe myjí, protože většinou můžete vyndat i fritovací nádobu a umýt ji v myčce na nádobí. Příjemným bonusem také je, že tento typ fritéz má menší spotřebu elektrické energie než fritovací hrnce se skrytým topným tělesem. Souvisí to s jednoduchým faktem, že se ohřívá pouze olej, zatímco u modelů se skrytým topným tělesem se ohřívají i vnitřní stěny fritovacího hrnce.

Skryté topné těleso šetří olej

U některých typů fritéz byste však hledali topné těleso marně. Jedná se o fritovací hrnce se skrytým topným tělesem a modely multifunkční. Topné těleso je schované uvnitř spotřebiče, pod fritovací nádobou. Výhodou toho je, že můžete počítat s využitím celého objemu vnitřní nádoby. Protože místo v rozpáleném oleji nezabírá kromě koše i topné těleso, nýbrž ho naplno obsadí fritovací koš, znamená to, že trochu oleje i ušetříte. Nevýhodou těchto fritéz však je, že jsou omezeně rozebratelné. Nejde vyndat vnitřní nádoba a většinou je kromě koše musíte celé umýt ručně.

Čtyřčlenné rodině stačí třílitrová fritéza

Určitě si kladete otázku, jak velkou fritézu si pořídit? Když totiž bude mít zbytečně velký objem, tak budete ohřívat velké množství oleje, které pak při malém množství jídla dostatečně nevyužijete. Na druhou stranu pokud si koupíte moc malý fritovací hrnec, tak bude část rodiny už najedená a zbytek bude stále hladově čekat na další várku hranolek. Při výběru tedy můžete vycházet z jednoduché pomůcky: ve fritéze o objemu jeden a půl litru připravíte asi 600 gramů potravin, což je přibližně porce pro dva lidi. Obecně se dá tedy říci, že čtyřčlenné rodině by měl stačit „friťák“ o objemu tři litry. Nicméně multifunkční fritovací hrnce disponují většinou objemem kolem pěti litrů.

Tip redakce: Čím větší je objem fritézy, tím větší je spotřeba oleje. Praktickým řešením jsou fritovací hrnce s otočným nakloněným košem, který při spotřebě 1,2 litru oleje osmaží až 1 kilogram potravin.

Olejové fritézy a šikovné vychytávky

  • Některé typy se lépe udržují, protože mají odnímatelné části, které lze mýt v myčce na nádobí
  • Díky časovači máte pod kontrolou délku fritování. Určíte si začátek a konec
  • Regulátor teploty umožňuje nastavit optimální teplotu pro přípravu konkrétního jídla
  • Díky průhledovému okénku ve víku máte přehled o průběhu smažení a nemusíte kvůli tomu odklápět víko
  • Kontrolka výměny oleje vás upozorní, kdy je potřeba vyměnit olej
  • Digitální displej nebo dotykový displej zvyšuje komfort obsluhy spotřebiče
  • Tepelná izolace fritovacího hrnce zajišťuje, aby plášť spotřebiče byl stále chladný a nehrozilo vám popálení
  • Pachový filtr se postará o to, aby se vaším bytem nešířila nelibá „vůně“ ze smažení

Skvělý kompromis: multifunkční fritéza

Pokud vám nevadí, že je něco tak nějak napůl, můžete před nákupem fritovacího hrnce zauvažovat o multifunkční olejové fritéze. Připravíte v ní jídlo, které bude chutnat skoro tak, jako by bylo z klasické fritézy, ale spotřebujete k tomu podstatně méně oleje, tudíž bude kaloricky chudší. Na druhou stranu vám tento přístroj poskytne velmi příjemné benefity.

Funkce, jimiž disponuje multifukční fritéza

Kromě toho, že multifunkční fritéza dokáže smažit jen na „kapce“ oleje, je důležité, že používá při chodu prostorový ohřev, takže je schopná zčásti nahradit multifunkční hrnec. A nejen to.

  • Připravíte v ní kromě klasických smažených jídel také třeba voňavé rizoto, dušené maso či kuskus
  • Upečete v ní křupavou pizzu i skvělé koláče
  • Multifunkční fritéza pomocí speciální lopatky pokrmy sama zamíchá. Když lopatku nepotřebujete, můžete ji vyndat, takže vám zbytečně nepřekáží a nezabírá místo
  • Pomocí mřížky na grilování v ní můžete grilovat maso, klobásy i zeleninu
  • Disponuje několika přednastavenými programy, takže jen stačí zadat druh připravovaného jídla a přístroj si sám poradí
  • Udržuje teplotu již hotových jídel, takže je nemusíte dodatečně ohřívat
  • K některým typům si můžete stáhnout do chytrého telefonu praktickou aplikaci s recepty

Nejlevnější fritézu pořídíte už za pětistovku

Pokud si chcete pochutnat na dobrých hranolkách a o nic víc vám nejde, vystačíte při nákupu klidně i s pětistovkou. Když ale toužíte po kvalitnějším spotřebiči disponujícím alespoň základními vychytávkami, tak si připravte minimálně dva tisíce. A ti z vás, kteří chtějí šetřit svůj žlučník, ale přitom si rádi pochutnají na něčem „nezdravém“, by měli volit multifunkční fritézy. Ty však vyjdou minimálně na 3000 korun. Za to vám však poskytnou spoustu příjemných bonusů v podobě speciálních funkcí.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více