Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Britská královna Viktorie měla velký apetit a milovala opulentní hostiny. Často se servírovaly složitě připravované pečeně, předkrmy se vynechávaly, nechyběly však sladké tečky.

Viktoriánská éra

Jedna z nejznámějších královen evropské historie byla ženou, po níž bylo pojmenováno celé více než šedesátileté období. Královna Viktorie (1819–1901) výrazně ovlivnila nejen běžný život a morálku Anglie 20. století, ale také skladbu jídelníčku královského dvora a šlechty. Královna Viktorie byla nejdéle vládnoucím anglickým panovníkem až do roku 2016, kdy královna Alžběta II. překonala její 64letý rekord.

Drobná panovnice měla také přísné představy o tom, jak se má chovat správná dáma. Zásadně se nelíčila a celých čtyřicet let, tedy od roku 1861 až do své smrti v roce 1901, držela smutek za zesnulého manžela. Tyto tvrdé a pevné pořádky byly velmi patrné i v tom, jak si nechávala servírovat jídlo a které pokrmy měla Její Královská Výsost v oblibě.

Hladová princezna

Jako malou dívku ji matka nechávala osamocenou v Kensingtonském paláci s pevně stanoveným režimem a přísným a skromým jídelníčem. Vše měl po kontrolou budoucí královnou nenáviděný John Conroy, správce královské domácnosti (a zřejmě i milenec Viktoriiny matky).

Malé Viktorii se často podávala jednoduchá a chuťově nevýrazná jídla, často měla k večeři jen chléb a mléko. Proto si předsevzala, že až vyroste, bude si jíst, na co bude mít chuť, a v jakémkoli množství. A to po nástupu na trůn (v roce 1837) dodržovala! Pouhých 150 centimetrů vysoká panovnice měla opravdu velký apetit.

Bohaté menu

Snídaně v královské domácnosti byly poměrně velké a Viktorie spolu s početnou rodinou (měla devět dětí) si nechala servírovat slaninu s vejci, uzeného sledě, pečené kuře, vepřové kotlety, klobásy nebo steak s houbami.

Oběd se podával čtyři hodiny po těchto opulentních snídaních. Rozhodně nešlo o nějaké menší jídlo, byl o osmi až deseti chodech. Předkrmy kromě polévek nebyly v té době běžné. Mezi neoblíbenější jídla patřil tzv. turducken. Představte si krocana plněného kachnou (v tomto případě kuřetem) nadívanou bažantem, který je naplněn dušenými houbami! Přílohou byly většinou brambory, které měla Viktorie ráda. Na vytrávení mezi jídly si prý Viktorie a hosté nechali nosit kostky ledu.

Moc rychle jedla

Stejně tak bohaté byly i večeře, byly pozdní a celý dvůr se musel řídit pravidly panovnice a časovým rozvrhem jídel. O královně Viktorii se říkalo, že je rychlý jedlík. A ostatní se museli opravdu „snažit“, jakmile královna dojela, talíře všech ostatních byly odneseny. Někteří členové dvora pak vzpomínali, že sotva kdy dojedli svůj talíř.

Královna si sice potrpěla na sytá jídla, ale měla také v oblibě čerstvé ovoce. Večeře často končila jablkem a dezertem. Milovala také tehdy vzácné pomeranče.  Pomeranč jí byl podáván s malým otvorem ve slupce na jednom konci a se lžičkou. Lžičkou pak vybírala po malých porcích šťávy a dužinu nechávala uvnitř pomeranče.

K tradičnímu odpolednímu čaji služebnictvo nosilo na stůl různé druhy čokoládových sušenek, pralinky nebo rýžové koláčky. Nejvíc si ale Viktorie pochutnávala na brusinkovém koláči se šlehačkou.

Zdroje informací:

cbc.ca: Royal appetites: A regal round-up of monarchs' favourite foods

12tomatoes.com: The Food of Queen Victoria’s Court

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více