Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

nakrouhané zelí
Zdroj: Pixabay, RitaE

Zachutnal vám obyčejný hospodský zelný salát? Není nic snazšího, než si ho připravit právě teď, kdy je sezona zelí v plném proudu. Co v něm nesmí chybět, abyste si ho co nejlépe vychutnali?


Co jste o zelí možná nevěděli

Existují důkazy, že zelí se pěstuje přes 4000 let. Do Evropy se dostalo z Asie díky Keltům, zhruba kolem roku 600 před naším letopočtem. Jeden hrnek zelí obsahuje pouze asi 15 kalorií. Největší zelí, jaké kdy bylo vypěstováno, vážilo 544 kg. Vyrostlo v makedonském městě Prilep. Zelí je výbornou zeleninou, která vašemu tělu prospěje kvašená, ale také v dalších podobách. Hospodský zelný salát většinou dostanete jako oblohu v hospodě nebo bufetu. Jedná se vlastně o českou variantu oblíbeného salátu coleslaw. Ten je oproti naší verzi dochucen zálivkou s majolkou, jogurtem, citronem a hořčicí.

Jak kupovat zelí

Pokud budete zelí kupovat, dejte pozor na to, jak hlavička vypadá. Okrajové listy by měly být spojeny s košťálem, protože tak neosychá. Jestli chcete zjistit jeho čerstvost, podívejte se na košťál, neměl by být příliš seříznutý. Připravte si tento hospodský zelný salát.

Co potřebujete na zelný salát jako z hospody

Na zelný salát si připravte 500 g hlávkového zelí (většinou bývá bílé), 1 lžíci octu, 2 lžíce cukru moučka, 50 ml slunečnicového oleje, sůl a pepř podle chuti.

Zelí

Zelí figuruje v ohromné spoustě tradičních staročeských receptů, neboť této plodině se u nás vždy velmi dařilo. Můžeme být jen rádi, neboť zelí je plné vitamínů. Obzvlášť zdravé je potom zelí kysané,…

Jak na přípravu hospodského zelného salátu

Tento sladkokyselý salát není náročný na přípravu. Zelí očistěte tak, že hlavičku dobře opláchnete vodou. Odstraňte okrajové zavadlé listy, často bývají poškozené nebo popraskané. Připravte si prkénko, velmi ostrý nůž a nakrájejte zelí na tenké proužky. A teď pozor! V konvici uvařte litr vody a horkou vodou zelí zalijte a nechte stát zhruba 5 minut. Přesně tento kroj zajistí, že zelí tak akorát změkne, ale zůstane stále křupavé.

Pak zelí propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Přidejte cukr, ocet, sůl a pepř podle chuti a zakápněte vše olejem. Pokud salát chcete ozvláštnit, můžete ho dochutit nasekaným koprem nebo najemno nastrouhanou mrkví. Zajímavou variantou je také přidání syrové cibule. Jestliže se pro ni rozhodnete, nejlépe ji nastrouhejte na jemném struhadle, bude tak do salátu ve vhodnější podobě, nebude tolik výrazná. Salát promíchejte a dejte ho odležet do lednice.

Náš tip: Připravte si zelný salát podle tohoto videoreceptu:

Zdroj informací:
https://www.mediamatic.net

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více