Zelí

klukodvody Kuchař: klukodvody

Doba přípravy: 2 hod. + 2 dny + 1 hod. 26 sklenic Zavařeniny 12 názorů

Suroviny

12 kg zelí bílé hlávkové
12 ks cibule raději větší
1 balíček kmín celý
30 dkg sůl
2 kávové lžičky pyrosulfit (viz Postup)
3,5 litru vody
1,5 litru octa
60 tablet sacharin
2 balíčky Deko na zeleninu
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zelí nakrájíme nebo nakrouháme na jemno. Stejně tak zpracujeme cibuli. Deko svaříme, přidáme sacharin a ocedíme. Přilijeme ocet a promícháme.

  2. Zelí smícháme s cibulí, solí, kmínem a pyrosulfitem, přilijeme nálev a důkladně promícháme.

  3. Necháme v chladu stát do druhého dne a opět pěkně promícháme, opět necháme stát do dalšího dne. Celkem by to takto mělo být 48 hodin.

  4. Zelí dobře napěchujeme do sklenic a zavíčkujeme a je hotovo.

Poznámka

Pyrosulfit je vinařský omezovač kvašení. Je nutné dodržet ty dvě ne příliš vrchovaté lžičky, aby nebyl cítit na chuti.

Takto upravené zelí lze používat jako vynikající zelný salát nebo použít na přípravu zelí jako sterilák. Říkají, že vydrží rok, ale tomu nevěřte,za týden jsme snědli už tři sklenice.

Nevím, jestli ten recept znáte, pokud ano a někoho naštve, tak ho klidně smažte.

Jinak dobrou chuť. RECEPT MÁM OD SOUSEDKY, BYL I SE VZORKEM.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 22 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zelí

  • jungova bozena jungova bozena(neregistrovaná)

    :-Dtoto zeli mam z receptu uz asi 18.let delam ho kazdy rok je velmi dobre a chutne .-ddoporucuji

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody(autor receptu)

    Zdenek:Nevím,asi dalo,ale ten recept jsem takto dostal a tady na Moravě je to asi odzkoušený prostředek,který používají vinaři.Zkuste klidně něco jiného a když to bude fungovat,dejte vědět.

    Odpovědět

  • Zdenek Zdenek(neregistrovaný)

    Nechci rejpat, ale nedal by se Pyrosolfit, Deko a Sacharin nahradit necim jedlym? Dekuji za napady.

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Dnes jsem zrovna k večeři sama schroupala 1/2 pytlíku kysaného zelí - miluju ho, bohužel u nás v rodině jsem sama. Takže by bylo jen pro mně. Tím nevylučuji, že ho neudělám, protože se nebojím, že bych ho nesnědla :-D:-D:-D. :yes::yes: ;-)

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody(autor receptu)

    Cathleen má to podobné účinky,ale ten pyrosulfit není tak silný,a hlavně je pro vinné kvašení a jeho útlum,tak je trochu na jiné bázi.Ale fungovat to asi bude stejně.:-K:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-)Recept znám, mám několikrát vyzkoušený a můžu potvrdit, že zelí je vynikající a opravdu se i bez zavaření nekazí.
    Jen jsme přidávali pyrosiřičitan draselný http://www.moje-drogerie.cz/doplnky/ostatni/pyrosi... (snad je to tentýž, co používá Jožka, chemie není moje hobby:-//)

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Josefe, prima zelí, ale to bych musela koupit už nakrájené, nebo koupit kráječ zelí, jinak si neumím představit ručně krájet takové množství. Mně nad hlavu stačí krájet jednu hlávku:-) Mám sice robot, ale nakrájené zelí se mi z něho moc nelíbí. Proto raději kyselé zelí kupuji.Bodík:yes:4

    Odpovědět

  • Věrka. Věrka.(neregistrovaný)

    To je bezva receptík.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Pepíno, to musí být moc dobrý zelíčko, nejen, že ho udělám, ale také ti posílám bodíka:yes:

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody(autor receptu)

    Naprosto běžně.:-K:-D:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    To vypadá skvěle!!! Myslíš, že pyrosulfit seženu v drogerce? :-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ajtakrajta!!!! Jožko, kdes byl tak dlouho? Super tip na zelíčko;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: zelí zelí recept zelí recepty pyrosulfit recept na zelí zavaření kysaného zelí pyrosiřičitan draselný zelí recept zeli jak krajet zeli recepty ze zelí zelí s pyrosulfitem pyrosiřičitan draselný jak zavařit zelí recepty zelí krajec na zeli pyrosiřičitan pyrosyřičitan kráječ zelí recepty na zelí bílé zelí recepty

Zapomněl/a jsem heslo