Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

čištění trouby
Zdroj: Freepik, zinkevych

Pokud milujete pečení a je u vás trouba v zápřahu, také víte, jaké má pečení následky, kromě spokojených bříšek. Mastnota, špinavý rošt, dvířka, vše potřebuje důkladný úklid s co nejmenší námahou. Zjistěte, jak na to podle našich babiček.

Proč zvolit babské rady na úklid trouby

Špinavá trouba je postrachem všech, kteří pečují o úklid v domácnosti. Při normálním provozu se snadno silně znečistí. Když se pak rozhodujete, jak ji vyčistit, můžete sáhnout po chemii nebo zvolit „babské“ triky, které jsou často nejen levnější, ale také šetrnější k okolí. Vyhněte se úklidu ventilátoru a topných těles.

Jak na úklid čerstvých připálenin a mastnoty

Pokud máte čistou troubu a po pečení zůstanou stopy mastnoty a čerstvé připáleniny, má to poměrně jednoduché řešení. Nalijte trochu horké vody do nádoby, která může do trouby. Do ní nalijte šťávu z citronu včetně dužiny (podobně účinkuje i citronový koncentrát). Troubu zapněte na 150 °C, dejte do ní nádobu s citronovou vodou a zavřete ji. Po čtvrt hodině na uvedenou teplotu troubu vypněte a nechte ji zavřenou. Zatím bude moci účinkovat pára, která se postará o mastnotu i připečené zbytky jídla. Vlažnou troubu vytřete hadříkem.

Jak odstranit silnou nečistotu z trouby

I tady fungují tradiční rady babiček. Bude vám stačit jedlá soda, voda a bílý ocet. Bílý ocet (kvasný ocet lihový 10%) je silnější než 8% kuchyňský ocet kvasný. Také není barvený alkoholem a ochucený estragonem. V malé misce smíchejte půl hrnku jedlé sody s pár lžícemi teplé vody. Pastu naneste na celý vnitřek trouby (kromě skla), vemte si na to nejlépe gumové rukavice. Kvůli znečištění získá pasta nahnědlou barvu. 

Nechte působit 12 hodin (nebo přes noc). Pak vezměte vlhký hadřík a otřete vnitřek. Na pomoc s drhnutím si můžete vzít i starý zubní kartáček. S důkladnou čistotou pomůže trocha bílého octu, který rozprašte na špinavá místa. Pokud se ocet dostane do kontaktu se sodou, pění. Na závěr opět důkladně vše vytřete vlhkým hadříkem. S roštem, který jste vyndali z trouby, můžete postupovat podobně. Nakonec i rošt důkladně otřete vlhkým hadříkem a po usušení ho vložte zpět.

Druhá varianta využívá čištění čpavkem, což je také možnost, ale je při ní potřeba hodně větrat. Připravte si litr vody, 250 ml amoniaku a dvě nádoby do trouby. Opět bude potřeba čištění přes noc nebo 12 hodin. Do jedné nádoby nalijte litr horké vody a do druhé 250 ml amoniaku. Mísu s vodou dejte do spodní části trouby, mísu se čpavkem do středu trouby. Při působení po celou dobu větrejte. Po skončení procesu troubu důkladně vyčistěte vodou a stále větrejte.

Jak vyčistit sklo z trouby

V misce smíchejte 1 dcl octa, sáček prášku do pečiva nebo lžíci jedlé sody a špetku soli. Směs začne reagovat a šumět. Počkejte, až se zklidní. Pak směs natřete na sklo a nechte působit necelou hodinu. Poté hadříkem vše otřete, omyjte čistou vodou a nechte uschnout.

Samočisticí trouba se vyčistí sama

Čištění trouby není žádná zábava, a pokud ji nechcete řešit, je možností trouba se samočisticí funkcí. Ta funguje tak, že její nepřilnavý povrch sice něco málo přichytit může, ale to se spálí díky vysoké teplotě. 

Zdroje informací:
https://www.bhg.com.au

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více