Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rádi vaříte a pochutnáváte si na něčem dobrém. Ale kdo má stále uklízet tu pohromu v kuchyni? Nenechte si zkazit váš kulinářský zážitek horou zasychajícího nádobí a linkou upatlanou od oleje a omáček! Udržovat čistou a funkční kuchyň není ani drahé, ani náročné. Stačí jen následovat rady odborníků.

Rádi vaříte a pochutnáváte si na něčem dobrém. Ale kdo má stále uklízet tu pohromu v kuchyni? Nenechte si zkazit váš kulinářský zážitek horou zasychajícího nádobí a linkou upatlanou od oleje a omáček! Udržovat čistou a funkční kuchyň není ani drahé, ani náročné. Stačí jen následovat rady odborníků.

Nádobí - zapáchající houbička a hadřík

Stává se vám, že po několika dnech začne váš hadřík zapáchat? Na vině jsou přemnožené bakterie. Pokud nechcete hadr příliš často měnit, používejte přípravky na nádobí, které obsahují speciální látku "chlorhexidin diglukonát", která dokáže tento zápach eliminovat. Jedním z nich je například Lena Orange

Plastové nebo dřevěné prkénko na vaření?

Tato otázka stále rozděluje hospodyňky na dva tábory. Faktem ovšem je, že plastové prkénko je jednodušší na údržbu, je možné ho omývat v myčce a nedrží se na něm tolik bakterií. Oproti tomu dřevěné prkénko je "přírodnější", estetičtější a vydrží mnohokrát déle. Ovšem je třeba dodržet dvě hlavní zásady:

1.Mějte alespoň dvě různá prkénka - jedno na maso a druhé na zeleninu.

Bakterie ze syrového masa se tak nedostanou na zeleninový salát, který jste připravovala na stejném prkénku jako maso.

2.Hodně „rozkrájené“ prkénko vyměňte za nové

Velké rýhy v prkénku jsou pravým rájem pro množící se bakterie. Doporučujeme proto vyhnout se nostalgii a prkénko, které používáte již několik let, raději vyměnit za nové.

Nejen prkénka, ale i jiné nádobí je vhodné omývat prostředky, které nejsou alergenní a se zbytečně přidanými barvivy - například Lena natur a Lena sensitiv.

Prohlédněte spáry a zalištované okraje

Pokud vám u kuchyňské linky chybí tzv. "zalištování", tedy zakončení kuchyňské linky pomocí krycích lišt, zkontrolujte, zda se vám ve škvírách neusazují nečistoty. Možná budete překvapení, jaké množství nečistot se v milimetrových škvírách skrývá.

Pro jejich odstranění a zároveň na dezinfekci dřezu a těžko dostupných míst je vhodné použít některý ze speciálních dezinfekčních čističů - třeba Real plísně. Poté je vhodné tyto spáry zatmelit silikonovým tmelem, který opět stojí pár korun a vyřeší problém jednou provždy.

Čištění sporáku a trouby

Na sklokeramické desky a indukce vždy používejte pouze přípravky na to určené. Pokud se vám na desku připekla nějaká hrubá nečistota, odstraňte ji speciální škrabkou.

K dočištění nebo odstranění ostatních nečistot můžete vyzkoušet přípravek Real creme, který obsahuje velice šetrné plastové abrazivo a nepoškrábe povrch.

Odstraňujte zapečené zbytky specializovanými přípravky

Na míse je zapečený zbytek jídla. Drhnete jej drátěnkou, ale nic nepomáhá. Nakonec to vzdáváte a  i když je mísa umytá, tmavá skvrna zůstává. Chyba! Pokud jednou podlehnete, zbytky se budou na nádobí stále více a více připékat, až budete mít mísu velice neesteticky zažloutlou. I když ani tehdy není nic ztraceno (opět díky českému přípravku Real kamna&trouby&grily), je vhodnější tomu preventivně předcházet. Nenechte se proto odradit a snažte se udržovat nádobí čisté bez zapečených zbytků. Další vhodný prostředek na silně znečištěné nádobí je Real classic.

Eliminujte mastnotu

V kuchyni se vaří a peče, což má za důsledek množství mastnoty, par a zápachu, které znečišťují nejen kuchyňské povrchy, ale i záclony či žaluzie. Veškerou mastnotu výrazně omezíte, pokud použijete Real odmašťovač & kuchyně. Pěnový rozprašovač prodlužuje dobu působení a cena není vyšší než pár desetikorun.  A zbytek stačí setřít přípravkem Real skla & tvrdé povrchy , který díky svému speciálnímu složení udrží povrch mnohem déle lesklý a bez mastných otisků.

Vytvořte na podlaze ochranný film

Ať už máte plovoucí podlahu nebo třeba dlažbu, nestačí je ošetřit pouze vodou s běžným saponátem. Pokud nechcete z podlahy drhnout každou skvrnu dlouhé minuty, je vhodné preventivně použít prostředek  - např. Real maxi.  Vyberete si podle typu podlahy. Za necelých 50,-Kč získáte skvělého pomocníka, který na podlaze vytvoří neviditelný ochranný film a tím chrání povrch před dalším znečištěním.

Kde nakupovat čisticí prostředky?

Nákup čisticích prostředků je rozhodně nejlevnější a nejpohodlnější online přes e-shop. Pokud preferujete kvalitu a české výrobky, je tu pro vás naše česká firma s dlouhou tradicí - Zenit Čáslav.

Jsme zavedeným výrobcem prostředků jako Real, Lena nebo hodně známá Solvina (pánové určitě budou vědět). Přímo u nás můžete nakupovat z firemního e-shopu.  A pokud něco nevíte, chcete se zeptat - napište nám! Každou připomínkou a podnětem se budeme individuálně zabývat. Jsme tu pro vás už více jak 20 let.

Přejeme příjemný a co nejméně náročný úklid kuchyně,

Zenit spol., s.r.o.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více