Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí léčba medem podle našich babiček: Na kašel pomáhá med s cibulí, na imunitu kořeněný medový sirup se zázvorem
Zdroj: Freepik

Věděly to už naše babičky. Med není jen obyčejné sladidlo, ale také skvělý posilovač imunity. V kombinaci s dalšími surovinami nám může pomoci přečkat chladné období roku.


Med jako lék

Blahodárný vliv medu na lidské zdraví je známý po staletí. K léčení ran ho využívali ošetřovatelé už v antice, Hippokrates s ním léčil kožní neduhy. V českých zemích se první úly objevily už v raném středověku na dvoře knížete Svatopluka, i když med sloužil především jako sladidlo a dochucovadlo Léčivé účinky medu se projevují v různých oblastech. Med je lehce stravitelný, pomáhá zlepšit trávení a používá se například při léčbě žaludečních vředů. Popsány jsou jeho blahodárné účinky při hojení ran, kdy napomáhá regeneraci poškozené tkáně, podporuje růst nové kůže a zároveň působí antibakteriálně. 

Včelaři radí, užívat v zimních měsících med preventivně, ale zároveň jsou našimi předky osvědčené postupy, co dělat, když už cítíme, že na nás útočí nachlazení nebo chřipka. Možností je několik. Připravit si můžeme medový sirup na kašel, medový sirup k podpoře obranyschopnosti organizmu, anebo kalibr největší - proplis s medem. 

  1.  Med s cibulí na kašel
    Určitě to mnozí znáte. Při škrábání v krku nebo kašli nám dříve maminka či babička po lžičkách servírovaly cibulovo-medový sirup. Silice z cibule dohromady s účinnými látkami v medu mohou skvěle pomoci potíže s dýcháním zmírnit. Sirup připravíte jednoduše. Cibuli nakrájejte nadrobno, smíchejte s medem a nechte alespoň hodinu odstát. Pak přeceďte a užívejte po lžičkách. 
  2. Zázvor s medem na posílení imunity
    Dalším skvělým prostředkem na odhánění bacilů během zimy je spojení medu se zázvorem. Čerstvý zázvor obsahuje bioaktivní sloučeniny, které mají protizánětlivé vlastnosti, což znamená, že mohou pomoci při zdravotních obtížích, jako je například bolest v krku a zároveň sníží riziko jejich výskytu. Čerstvý zázvor obsahuje množství minerálů, včetně draslíku, sodíku, železa a hořčíku, dále vitamin C nebo kyselinu listovou. Ve spojení s medem funguje přímo perfektně.  
    Jak z něj a medu připravit dokonalou dvojici, s tím nám poradil Lukáš Pleva z rodinné firmy Pleva, která se zabývá výrobou včelích produktů. „Na dno sklenice naskládáme několik koleček oloupaného citronu a plátky oloupaného zázvoru, posypeme je skořicí a hřebíčkem a zalijeme medem tak, aby byla celá vrstva ponořená. Tento postup opakujeme až do naplnění sklenice. Hladinu by měla tvořit neporušená medová vrstva. Sklenici uskladníme v lednici. Po 2–3 dnech celá hmota zřídne a vytvoří se konzistentní sirup,“ říká pro Toprecepty.cz Lukáš Pleva, který doporučuje sirup užívat jak preventivně, tak při prvních známkách obtíží.

  3. Propolis v medu
    Med obsahuje široké spektrum prospěšných látek a patří k účinným přírodním ochranným prostředkům pro náš organizmus. Propolis včely používají k ochraně úlového prostoru před bakteriemi, viry, plísněmi a kvasinkami. Dohromady tedy fungují podobně jako antibiotika. „Nespornou výhodou medu proti synteticky vyráběným antibiotikům, je neschopnost mikroorganismů získat si vůči němu rezistenci. To je dáno různorodostí jeho původu. Určený je danou lokalitou, druhem rostliny, hmyzem produkující medovici, druhem včely, která snůšku sbírá a v neposlední řadě i mírou znečištění prostředí, v kterém se úly včelstev nacházejí,“ popsal M. Srisayam ve své práci o antibiotických a antioxidačních účincích medu. A jak tedy nejlépe tyto dvě složky spojit? Stačí propolis přímo zamíchaný v medu, nebo jednoduše použijeme propolisovou tinkturu, kterou nakapeme do medu a tím zvýšíme jeho antibakteriální účinnost.

Zdroje informací:
BERANOVÁ, M. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Academia, 2005
CHUPÍKOVÁ, H. a včelaři. Včelí lékárničky. 2. vyd. Technické překladatelství a vydavatelství, 1997. 88 s.
BITTNER, L. a kol., Použití medu při léčbě infikovaných ran, Urologie pro Praxi, 2006, (dostupné zde)
SRISAYAM, M., Antimicrobial and antioxidant properties of honeys produced by Apis mellifera in Thailand. J ApiProduct Api Medical Sci, 2010, 2.2: 77-83.
www.pleva.cz

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více