Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit pastovaný med: Jednoduchým postupem získáte lahodnou pochoutku
Zdroj: Freepik

Květový včelí med v tekutém stavu začne po určité době krystalizovat. Pomocí nástrojů se proces krystalizace urychlí nebo zastaví a vzniknou velice jemná zrnka, která udrží med hustý, ale přitom dobře roztíratelný.

Pastováním změníme strukturu květového včelího medu. Ten obsahuje drobné krystalky, které při konzumaci necítíme. Jejich růstu uměle zabráníme tím, že med upravíme, aby dále nekrystalizoval a tím "necukernatěl". Jak na to?

Jak se vyrábí pastovaný med

Pastovaný, pastový nebo šlehaný med neobsahuje žádné umělé přísady:

  1. Med pastujeme, až když vidíme, že se jeho barva začíná zakalovat - tak podchytíme začátek cukernatění.
  2. Med se pozvolna míchá dlouhou lžicí nebo vařečkou, čímž se zabrání krystalizaci. Získává hustou světlou konzistenci.
  3. Med se míchá i 3x denně po několik minut 3–6 dní. Tímto způsobem se může pastovat i rozehřátý med, který již zkrystalizoval.

Využití pastovaného medu

Jelikož pastovaný med necukernatí, není problém ho nabírat ze sklenice a roztírat například na pečivo, z kterého nestéká. Připomíná medové máslo, které milují děti.
Med je všeobecně známý jako doplněk stravy i jako domácí léčivý prostředek.

Kromě pravého medu si můžeme vyrobit med z různých rostlin. Ve videu můžete zhlédnout výrobu pampeliškového medu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více