Využití medu v kuchyni: Neodolatelný je v moučnících, čaji i marinádě na maso
Včelí med patří mezi nejoblíbenější sladidla v našich domácnostech. Člověk ho využívá od nepaměti a ačkoliv je nejvíce používán k přípravě sladkých dobrot nebo obecně ke slazení, své pevné místo má také ve slané kuchyni.
Med se nepoužívá pouze k ochucení čaje či potírání velikonočního pečiva v podobě jidášů. Má mnohem více využití a díky skvělé chuti a benefitům pro naše tělo by neměl být opomínán, ale právě naopak - dopřávejte si med nejlépe pravidelně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít včelí med v kuchyni
Podívejte se s námi na výběr možností, jak využít med při přípravě nejrůznějších pokrmů, abyste si mohli jeho chuti užívat naplno a kdykoliv se vám zachce:
- Že med patří do čaje, víme všichni. Jen pozor na teplotu čaje - před přidáním medu ho nechte alespoň trošku zchladnout, abyste nepřišli o jeho benefity.
- Med využijete také při přípravě ovocných salátů, ve kterých se spolu se šťávou z citrónu opravdu vyjímá. Stejně tak ho lze přidat do studených nápojů.
- Jestliže toužíte po vylepšení klasické zálivky na salát z oleje, octa, soli a pepře, zkuste do ní přidat trošku medu a získáte chuťově naprosto odlišný zážitek.
- Nejen jidáše se po upečení potírají medem. Připravit si takto můžete jakékoliv dobroty z kynutého těsta, jen počítejte s tím, že jsou pak lehce lepivé.
- A co medovina? Tento alkoholický nápoj vzniká zkvašením vody, medu a kvasinek. Poté se dochucuje skořicí, hřebíčkem, badyánem nebo třeba vanilkou.
- Pro své léčivé účinky se med používá také například při nachlazení, kdy se smíchá s nadrobno nakrájenou cibulí a výsledný (scezený) sirup se konzumuje.
- Med nepatří pouze na povrch moučníků či dezertů, ale také do těsta. Ať už se rozhodnete pro medové řezy, perníčky nebo roládu, rozhodně nesáhnete vedle.
- Snídaňové lívance nebo palačinky polité medem a posypané ořechy jsou neuvěřitelně chutné, stejně jako kaše jím polité - necháte se inspirovat?
- Také tak milujete maso předem naložené v marinádě? Pokud do ní přidáte med, bude výsledek znatelně lepší nejen chuťově, ale i vzhledově.
Vždy dbejte na nákup kvalitního medu a je-li to jen trošku možné, vsaďte na med přímo od včelaře. Pokud jste dostali chuť na maso připravované s tímto sladkým zázrakem, za vyzkoušení rozhodně stojí pikantní medová žebra podle videa níže:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře