Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Využití medu v kuchyni: Neodolatelný je v moučnících, čaji i marinádě na maso
Zdroj: Freepik

Včelí med patří mezi nejoblíbenější sladidla v našich domácnostech. Člověk ho využívá od nepaměti a ačkoliv je nejvíce používán k přípravě sladkých dobrot nebo obecně ke slazení, své pevné místo má také ve slané kuchyni.

Med se nepoužívá pouze k ochucení čaje či potírání velikonočního pečiva v podobě jidášů. Má mnohem více využití a díky skvělé chuti a benefitům pro naše tělo by neměl být opomínán, ale právě naopak - dopřávejte si med nejlépe pravidelně.

Jak využít včelí med v kuchyni

Podívejte se s námi na výběr možností, jak využít med při přípravě nejrůznějších pokrmů, abyste si mohli jeho chuti užívat naplno a kdykoliv se vám zachce:

  1. Že med patří do čaje, víme všichni. Jen pozor na teplotu čaje - před přidáním medu ho nechte alespoň trošku zchladnout, abyste nepřišli o jeho benefity.
  2. Med využijete také při přípravě ovocných salátů, ve kterých se spolu se šťávou z citrónu opravdu vyjímá. Stejně tak ho lze přidat do studených nápojů.
  3. Jestliže toužíte po vylepšení klasické zálivky na salát z oleje, octa, soli a pepře, zkuste do ní přidat trošku medu a získáte chuťově naprosto odlišný zážitek.
  4. Nejen jidáše se po upečení potírají medem. Připravit si takto můžete jakékoliv dobroty z kynutého těsta, jen počítejte s tím, že jsou pak lehce lepivé.
  5. A co medovina? Tento alkoholický nápoj vzniká zkvašením vody, medu a kvasinek. Poté se dochucuje skořicí, hřebíčkem, badyánem nebo třeba vanilkou.
  6. Pro své léčivé účinky se med používá také například při nachlazení, kdy se smíchá s nadrobno nakrájenou cibulí a výsledný (scezený) sirup se konzumuje.
  7. Med nepatří pouze na povrch moučníků či dezertů, ale také do těsta. Ať už se rozhodnete pro medové řezy, perníčky nebo roládu, rozhodně nesáhnete vedle.
  8. Snídaňové lívance nebo palačinky polité medem a posypané ořechy jsou neuvěřitelně chutné, stejně jako kaše jím polité - necháte se inspirovat?
  9. Také tak milujete maso předem naložené v marinádě? Pokud do ní přidáte med, bude výsledek znatelně lepší nejen chuťově, ale i vzhledově.

Vždy dbejte na nákup kvalitního medu a je-li to jen trošku možné, vsaďte na med přímo od včelaře. Pokud jste dostali chuť na maso připravované s tímto sladkým zázrakem, za vyzkoušení rozhodně stojí pikantní medová žebra podle videa níže:

Komentáře

Další tipy a triky