Preclíky od lišky: Výborné pečivo z kynutého těsta zpestří půst a podle našeho receptu je zvládnete jako nic
Máme tu čas půstu, který sice dnes již lidé tolik nedodržují, to nám ale nebrání si některé zvyky připomenout i dnes. Třeba o první masopustní neděli se v některých koutech naší vlasti pekly preclíky. Navíc se s tímto slaným pečivem pojil zajímavý příběh a zvyk, který dělal radost hlavně dětem.
Jak se říkalo první postní neděli?
Postní období je sice časem odříkání, má ale i světlé okamžiky. Těmi jsou právě postní neděle, které byly za starých časů, kdy se půst přísně dodržoval, jedinými dny, kdy si naši předkové mohli aspoň trochu dopřát.
S každou postní nedělí, jichž je do Velikonoc, kdy půst končí, celkem šest, se pak spojují nejen zajímavé zvyky, ale i jídla. A právě nyní nás čeká první postní neděle, které se v minulosti říkalo Černá, ale také neděle Pučálka, Prázdná, Pytlová nebo Liščí.
Článek z magazínu
Černá nebo Pučálka?
To, proč byla neděle Černá, mělo svůj důvod. Nazývala se tak podle černého oděvu nebo aspoň černých šátků, které v ten den ženy nosily na znamení zklidnění a smutku z nadcházejícího půstu. Někde se dokonce oblékali lidé i jen do obyčejného pytlového roucha, podle něj se pak neděli říkalo Pytlová. Černá barva se ale prosadila i do jídla. V některých krajích se totiž pekly koláče s tzv. černým mazáním, což pravděpodobně označovalo povidla.
Častějším pokrmem byla o první postní neděli pučálka. Ta se připravovala z neloupaného zeleného hrachu, který se nejprve nechal naklíčit a pak se osmažil na másle dokřupava. Pučálka se podávala buď naslano s pepřem, nebo nasladko s cukrem a medem a někdy i skořicí. Byla tak oblíbená, že po ní první postní neděle nejen získala název, ale prodávala se i v kornoutech na ulicích.
Preclíky, které poztrácela liška
Nejzajímavější je však zvyk, který se pojí s názvem Liščí neděle. S tím se můžete setkat na Berounsku, Hořovicku, Křivoklátsku, Rakovnicku i v horním Pojizeří. Z této tradice měly radost hlavně děti. Právě jim totiž byly určeny preclíky, které se v ten den pekly.
Hospodyně vždy tajně v noci zadělala těsto, z něhož pak upekla preclíky posypané mákem a solí. Ty navlékla na vrbové proutky podle toho, kolik měla dětí, a rozvěsila je po zahradě.
Ráno pak děti vzbudila s tím, že po zahradě běžela liška a poztrácela tam preclíky. Děti se poté vydaly do zahrady je hledat. Když je našly, měly se pomodlit a pak už mohly preclíky sníst. Mělo to i své opodstatnění, preclíky byly kdysi vůbec oblíbeným postním pokrmem, neboť svým tvarem připomínaly ruce sepjaté k modlitbě. Navíc se prý říkalo, že když děti preclíky sní a pomodlí se u toho, vyhnou se v následujícím roce bolení zubů.
Recept na kynuté preclíky na Liščí neděli
Pokud se vám tato tradice líbí a rádi vyzkoušíte nějaký pěkný staročeský zvyk, snadno si preclíky od lišky můžete upéct podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 1 kg polohrubé mouky, 1 lžička soli, 1 vejce, 100 g sádla, 20 g kvasnic, 1 dl mléka, 2 lžíce cukru, vejce na potření, mák, kmín a sůl na posypání.
Postup: Ohřejte mléko, přidejte rozdrobené kvasnice a cukr a nechte vzejít kvásek. Na vál prosejte mouku, přidejte trochu soli a vejce. Zadělejte vzešlým kváskem, přidejte sádlo a vypracujte vláčné těsto. Nechte je chvíli odpočinout. Z těsta vyválejte válečky a tvarujte preclíky. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem, posolte, posypejte mákem a kmínem a pečte dorůžova.
Náš tip: Máte-li rádi slané pečivo, ale nemáte dost času na přípravu kynutého, můžete zkusit třeba chuťovky z listového těsta podle následujícího video receptu.
Zdroje informací:
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Kindlová, M., Boledovičová, M.: Tradinář
Galeriekraslic
Hradec.rozhlas.cz
Témata: preclíky, půst, kynuté těsto
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Granizados aneb Osvěžující ledová tříšť: Snadno ji vyrobíte z čerstvých jahod, důležité je směs během mražení několikrát promíchat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Hovězí kližka na mrkvi a pórku z pomalého hrnce
Přidáno před 6 hodinami

Kuřecí sýrová roláda
Přidáno před 18 hodinami

Kuřecí závitek se sušenými rajčaty a špenátem
Přidáno 7. 6. 2023 21:38

Vodňanské hovězí žížalky
Přidáno 7. 6. 2023 07:21

Kurkumáček za hubičku
Přidáno 6. 6. 2023 20:26

Pečené řízky z bůčku
Přidáno 6. 6. 2023 13:35
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.