Pravé italské tiramisu

happy.lenulka Kuchařka: happy.lenulka

Doba přípravy: 20 minut 6 porcí Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Nepečené a mražené 45 názorů

Suroviny

5 polévkových lžic cukru krupice
5 vajec (bílky, žloutky zvlášť)
2 kelímky Mascarpone (á 0,25 kg)
2x malý panák Amaretto
espresso doppio
1 pytlík cukrářských piškotů nebo italských "piškotů" Savoiardi
kvalitní kakao (např. holandského typu)
Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mascarpone vyděláme z ledničky, aby nabylo pokojovou teplotu. Žloutky oddělíme od bílků. Do žloutků přidáme cukru a ušleháme do pěny.

  2. Poté si z bílků připravíme sníh. Mascarpone přimícháme do žloutkové pěny a poté opatrně přimícháme sníh z bílků.

  3. Připravíme si espresso doppio z kvalitní kávy (doppio = dvojité presso --> cca 60 ml kávy). Do kávy přilejeme panáky Amaretta. Piškoty namáčíme do kávy a skládáme do misky. Vrstva piškotů, vrstva krému, vrstva piškotů,... Poslední je vrstva krému, kterou poprášíme hojně kakaem.

  4. Připravujeme předem. Nejlépe večer a podáváme druhý den.

Poznámka

Recept mám od italského kamaráda. A k tomu kakau, u nich sypou kakao na moučník hned, ono trochu zvlhne a má jinou chuť než, když kakao nasypeme až před podáváním. Ale prý se to liší vesnice od vesnice. Někdo dává kakao hned, někdo potom.

Já dělám 6 pudingových mističek - 6 porcí. Přijde mi to praktičtější, každý dostane svou mističku a pak má smůlu :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 900 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pravé italské tiramisu

  • casino casino

    Žolík:
    Recepty si neukládám - život je pak zábavnější:-D
    Pokud si vzpomínám, tak do krému přišla kůra a šťáva z limety (přiměřeně, přiměřeně) a hotový dezert se "poprášil" pískem, který se před tím třel v hmoždíři s čerstvou mátou; listí se vyhodilo, cukr se na zákusku rozpustil a dezert byl lehounce dozelenkava (u nás je máta, hnedle vedle česneku z medvěda, vlastně plevel:-)
    No, snad si na tu dobrotu vzpomenu až máta obrazí..:yes:

    Odpovědět

  • Žolík Žolík(neregistrovaný)

    casino: mohu poprosit o recept na ten Váš limetkový krém a tu mátu jste tam dala čerstvé lístky nebo jakou, předem moc děkuji ;-):-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Paní casinová chystá na zítra Tiramisu...
    Začala inovovat klasickou klasiku a udělala limetkový krém... Bylo to výýýborné:yes:
    ...pak přidala ještě mátu:yes::yes: a skončilo to vlastně jako Tiramisu mochíííto:-) Fantazie!:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • světlana světlana(neregistrovaná)

    Tak jsem dnes dělala no dala jsem mascarpone ělehačku a zakysku v neděli mám avátek zejtra přijedou děti a vnoučata tak jsem zvědavá jak bude chutnat hahaha

    Odpovědět

  • hanik1 hanik1

    Výborné!!! :-) :yes:
    Měla jsem klasická vejce, mascarpone z Lidlu (cca 38kč/kus), dlouhé piškoty také z Lidlu a kvalitní italskou kávu - poctivou a čerstvě namletou, žádné Nescafe a Tiramisu je úplně luxusní :-p ;-)
    Jen jsem musela dodělávat kávu s Amaretem, protože 60ml mi nestačilo, jelikož krému bylo opravdu hodně...
    I muž byl nadšený :-)

    Odpovědět

  • Daniela Daniela (neregistrovaný)

    Dajda:Tvrdíte, že jste toto ,,pravé italské" ochutnávala v různých cukrárnách v Itálii? Nebo v cukrárnách a ,,italských restauracích" v ČR? To by mě docela zajímalo, páč nevěřím, že v Itálii by vám jako Tiramisu přinesli něco z pudinku.. :-S:-//

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    cathleen: Určitě nějaký základní "syžet" bude.
    Já jsem párkrát krém na tiramisu z pomazánkového másla a šlehačky dělala. Piškoty jsem ovšem dávala italské. Přidáte-li do něj kapku alkoholu (nemusí být amareto, může to být třeba ořechovice, ale Vy, jak říkáte raději bez), a hlavně necháte alespoň dva dny proležet (to je strašně důležité, bez proležení mi nechutná ani krém s mascarpone), tak zas tak podstatný rozdíl od mascarponového tiramisu není. Výhoda je v tom, že tam nejsou syrová vejce. ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Dajda: ne, určitě ho nedělají na jedno brdo.
    Ale určitě je dána základní receptura -tak, jako třeba u naší svíčkové- a od ní se pak odvozují další. Tak, jako u nás s tou zmíněnou svíčkovou.
    Tiramisu bez alkoholu je mi sympatické třeba už jen proto, že je to pak zákusek pro všechny, i pro děti. Ale pomazánkové máslo bych do tiramisu nedala.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda(neregistrovaná)

    Jitkas: Bublinka: Je velký omyl si myslet, že všichni Italové dělají tiramisu na jedno brdo a že je jen jedno pravé italské. Tiramisu mám moc ráda a přála jsme si ochutnat to "pravé" italské a udělala jsem to několikrát. Pokaždé bylo úplně jiné. Někde v něm nebyly piškoty vůbec, jinde tam místo těch známých polodlouhých byl normální piškot jinde Vám nabídli místo lahodného krému z mascarpone obyčejný pudink - a my se tady dohadujeme o tom, zda si můžeme dovolit použít pomazánkové máslo! Jiný kraj jiný mrav, jiná cukrárna jiné tiramisu.:-D

    Odpovědět

  • Bublinka Bublinka(neregistrovaná)

    V žádném případě žádná buchta nenahradí italské dlouhé piškoty, které do tiramisu patří, stejně jako tam nepatří žádné pomazánkové máslo ani ricota a nic podobného. Dala jsem si v Itálii tiramisu a bylo takové jaké ho udělám doma, přesně podle receptu Emanuela Ridiho.Ať si to každý dělá podle svého, ale není to tiramisu.:-D

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Pipre,pochopila jste to dobre.Do orig.Tiramisu alkohol nepatri.Pouze- mascarpone,cukr vejce,kava,kakao a piskoty.

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Když jsem si letos v Itálii objednala v restauraci tiramisu, tak jsem v něm žádný alkohol necítila a podle nich tam prý ani nepatří. Ani mí známí v Italii do něj alkohol nedávají. Je ale možné, že v některých oblastech Itálie amaretto nebo i jiný alkohol přidávají, takže si nedovolím tvrdit, že to bez alkoholu je to pravé. I já přidávám alkohol, ochutnala jsem ho jak s rumem, tak i s amarettem.

    Odpovědět

  • Magda Magda(neregistrovaná)

    www.toprecepty.czPřesně toto tiramisu dělám..ale naučila jsem ho podle Emanuela Ridiho ;-) všichni tento recept máme moc rádi:yes:

    Odpovědět

  • kerry kerry

    Dělala jsem poprvé tiramisu podle tohoto receptu a super, povedlo se a všem chutnalo:-))

    Odpovědět

  • MarketO7 MarketO7

    Super recept, jednoduchý, výborný :-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: tiramisu podle emanuela ridiho pravé tiramisu z mascarpone italské tiramisu z mascarpone tiramisu emanuel ridi tiramisu podle ridiho tiramisu recept emanuel ridi s italem v kuchyni recepty tiramisu italské tiramisu recept mascarpone tiramisa italské moučníky tiramisu s italem v kuchyni česká tiramisa tiramisu recept s italem v kuchyni tiramisu emanuel ridi tiramisu tiramisu recept tiramisu podle emanuela tiramisu z mascarpone podle emanuela ridi tiramisu od ridiho tiramisu podle itala