Škvarkové preclíky

Petra Benesova Kuchařka: Petra Benesova

Doba přípravy: 60 22 porcí Slané pečivo 40 názorů

Suroviny

na těsto
1 kg polohrubé mouky
1 balení droždí (42 g)
200 ml vlažného mléka (udělat kvásek)
150 g Hery
250 g škvarků se sádlem (vše společně rozpustit)
1 lžička soli
další mléko dle potřeby
navrch
rozšlehané vajíčko
směs nemletého máku a
hrubozrnné soli
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zaděláme těsto, podle potřeby ještě přidáme mléko (cca 100 ml).

  2. Těsto nedávat kynout a ihned tvořit preclíky, namáčet v rozšlehaném vajíčku a jednu stranu pak ještě ve směsi máku a hrubozrnné soli. Nejlépe se to dělá, když si navléknu preclík na vidličku.

  3. Pečeme dozlatova ve vyhřáté troubě.

Poznámka

Odmalička je miluju (a nejen já - celá rodina i všichni známí), jsou prostě skvělý.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 40 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Škvarkové preclíky

  • MajaV MajaV

    Dnes jsem zase pekla, jsou skvělé:yes: Dělala jsem z půl kila mouky střední velikost a vyšlo jich kolem padesáti:-p:-)

    Odpovědět

  • Eliška Eliška(neregistrovaná)

    Vynikajici a jednoduche. Prave dopekam posledni plech - dalo to na 2,5 plechu a misto hery jsem pouzila maslo. Jsou luxusni :yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta

  • magdalenka magdalenka

    Podávam raport - sú skvelé!:yes:
    A pretože som si neverila, že by to tvarovanie praclíkov dopadlo dobre, cesto som vyvaľkala, pokrájala na tyčinky a tak piekla. Sypala som makom a sezamom. Beriem na zajtrajšiu oslavu, ale ochutnávam poctivo. Pridávam foto, s dovolením.
    Peťka, vďaka za recept!:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Danca: Vďaka za hlásenie a výskum v tejto oblasti. S tou hrubou soľou mám podobné skúsenosti - ak pečiem nejaké pečivo a posypem povrch s ňou, v ten deň je to OK, ale na druhý deň je to navlhlé.

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    Konečně podávám "hlášení", jak jsem dopadla s tím uchováním těchto úžasných preclíků..:-D Zkusila jsem je uchovat třemi způsoby: 2ks jsem dala do plechové dózy, dva do papírové krabice a dva do mrazáku. Po třech dnech jsem testovala. Ty z plechové dózy a z mrazáku (po rozmrazení při pokojové teplotě) byly navrchu malinko navlhlé,zřejmě vlivem soli. Kousky uchovávané v papírové krabici tolik navlhlé nebyly, ale ani ty nebyly tak křupavé, jako po upečení. Zkusila jsem teda všechny vzorky dát na chvíli ( cca 3-4 min.)) do trouby rozpálené na 200°C, pak nechala vychladnout...a ejhle, preclíčky byly jako čerstvě upečené!! :-p
    Dnes je budu péct znovu, tentokrát z celé dávky, ale zítra přijedou mladí, tak asi na uschování nic nezbyde :-D

    Odpovědět

  • Děkuji všem za vyzkoušení, hodnocení a fotečky. Moc mě to potěšilo:-K:-8

    Odpovědět

  • Daniela B Daniela B

    Petro, preclíky jsou opravdu výborné:-*, s těstem se dobře pracuje, přidávám bodík a fotku

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    Dnes preclíky upečeny, jsou naprosto mňamózní:-p:yes: Jiné už dělat nebudu:-)

    Odpovědět

  • Lenora Lenora(neregistrovaná)

    Tento recept s určitými změnami se v naší rodině dědí z generaci na generaci. Do těsta dáváme pomleté škvarky tak, aby nebyly velké kusy a přímo nempletý máka sůl. Vyválíme, vykrajume trojúhelníkové tvary, nebo kolečka a potíráme rozšlehaným vejcem. Recept lze upravit i na sladko:-8

    Odpovědět

  • Danca:tak to je oříšek ;-)

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    Petra Benesova: super!:-) Díky moc!:-K ...a ještě kdyby tak maminka poradila, kam tu krabici schovat..:-S:-D:-D

    Odpovědět

  • danka1965:Danca:tak jsem se ptala mamky, jestli má nějakou zkušenost s delším uchováváním a prý se nemáme čeho bát, jednou je zapomněla v krabici a objevila až po měsíci a byly jak čerstvě upečené:-)

    Odpovědět

  • Filipa Filipa

    Myslím,že vydrží i déle,mamka jich dělá vždycky víc a když kluci přijedou,i po delší době od nějaké oslavy,tak jsou pořád luxusní.Jen na vysvětlenou,Petra je ségra;-)

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    Masula: stejná zkušenost s výrobou i s konzumací:-!:-) Tyhle preclíky jsou rychle hotové..a ještě rychleji snědené:-O:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: škvarkové preclíky.cz domácí preclíky škvarkové preclíky recept jak uchovat škvarky preclík precliky se skvarkama preclíky se sádlem co uvařit a upéct ze škvarků výborné domácí preclíky slané preclíky se sádlem škvarkové preclíčky preclíky od petry benešové skvarky preclíky ze škvarkového těsta recept na preclíky recepty ze škvarků precliky ze sadla škvarky se sadlem domácí preclíky se škvarkami škvarkové tyčinky,preclíky