Staročeská pučálka

Danca Kuchařka: Danca

Luštěniny 21 názorů

Suroviny

naklíčený hrách ( např. podle návodu v poznámce )
sádlo
cibule nebo česnek
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme klínky cibule, naklíčený hrách a společně opékáme. Příliš hrachem nemícháme, spíš ho jen na pánvi prohazujeme, aby se neolámaly klíčky. Hotový pokrm osolíme, opepříme a jíme horký.

  2. Pokud místo cibule použijeme česnek, přidáme ho (utřený) až téměř ke konci, aby dlouhým pražením nezhořkl.

Poznámka

Recept je z březnového Gurmetu, ale pučálku si pamatuji, dělávala nám ji babička ( většinou česnekovou variantu ). Prý se může dělat i nasladko, ale na to jsem si nikdy netroufla..:-)

Pro toho, kdo název slyší poprvé, ještě přidávám odkaz, co se o pučálce píše na wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pu%C4%8D%C3%A1lka

Osvědčený způsob klíčení : http://www.toprecepty.cz/recept/9546-naklicena-coc...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 145 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Staročeská pučálka

  • cecilka cecilka

    Skvelý recept na vegetariánske jedlo. Vďaka.

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    Všem moc děkuji za kladnou odezvu :-K Vůbec jsem netušila, jakou tady s pučálkou rozpoutám diskuzi...:-O:-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Maruška: Historie pučálky začíná už v 15. století, kdy je zmiňována v dobových spisech jako postní jídlo o Velikonocích i o Vánocích.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Je to jídlo, které se prostě jedlo dříve dle zvyklostí. U nás byla pučálka na velikonoce, hrách na štědrý den a čočka na Nový rok. Já si ji zas udělám jak na sladko, tak na slano :-p:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Maruška: U nás doma se zvyky hodně dodržovaly. Hrách jsme na Štědrý den normálně jedli. Jedlo se devatero jídel - chodů - a hrách tam patřil, "zaručoval" dostatek peněz ;-):-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Maruška:Maruško, sice ta výtka nepatří mně, vyhledala jsem a hrách na Štědrý den se jedl také, zde je důkaz:
    Štědrovečerní večeře

    Jakmile vyšla první hvězda, hospodyně začala nosit na stůl. Hospodář zapálil svíčky na stromečku a všichni se pomodlili. Poté usedli ke stolu. Hospodář rozkrojil jablko na tolik dílů, kolik bylo členů rodiny. Každý svůj kousek snědl, to proto, aby všichni z rodiny trefili domů a aby se po roce opět sešli. Potom hospodář nakrájel na malé kousky chléb, pomazal je medem a každému dítěti dal. Říkal u toho: “Kraju chleba, mažu medem, abyste všeci byli po celý rok tak dobří, jak ten med je.“ Dále se jedla jídla ze společné mísy. Nejdříve hrách, ten spojoval rodinu v dobrém i zlém, poté polévka pro sílu, čočka pro hojnost a peníze a nakonec se pro radost a pohodu jedl kuba, ryba nebo jiný masitý pokrm. Po dobu jídla se nikdo nesměl od štědrovečerního stolu zvednout. Znamenalo by to, že rodina se příští Vánoce nesejde celá.

    Odpovědět

  • Maruška Maruška(neregistrovaná)

    hosta:Paní nepleťte lidem hlavy,nevím jaký býval u Vás jídelníček o štědrém dni ale pučálka je jídlo které se jí o velikonočním půstu,udivuje mne,že jste jej jedli o štědrém dni.
    :-O

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: výborné, tohle dělám i s naklíčenou cizrnou

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Hrách pučí a člověk se učí ;-):-),pučálka je mi známa, ale jen teoreticky, zřejmě bych to měla změnit ;-) +5 :-p:-K:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    O tomhle jsem vždycky jenom četla, že hrách byl součástí štědrovečerního jídelníčku s počtem devatera jídel, babička dělávala s medem a pepřem. Nikdy mě nedonutila to jíst, teď bych ochutnala ráda:-)):yes:

    Odpovědět

  • medmic medmic

    Bez česneku mi to nikdy nechutnalo :-)

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    magdalenka: :-D:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ja to poznám len na slano, s cesnakom. Preto ma veľmi prekvapilo, že sa to dá aj na sladko konzumovať. Človek sa stále učí...nielen o nových jednotkách (CL).:-)):yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    zizala::-) teď klíčím cizrnu, ta je o poznání čilejši :-)). V tom časopisu je recept na polévku z ní, tak ji chci vyzkoušet;-):-p

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Danca: :-)) Spíš byl jen víc zaschlý. Ono mu trvá, než pořádně nabobtná a začne pouštět klíčky. Tohle jídlo se může dělat i s jinými luštěninami, ten hrách byl nejběžnější.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: jak se dělá pučálka staročeská jídla hrách na sladko co nebo kdo je pucalka jídlo pučálka staročeské jídlo jakou polévku na štědrý den pučálka na sladko pučálka jídlo staročeská čočka staročeské stedrovecerni menu jak udělat pučálku pučálka z cizrny receptypucalka pucalkarecepty staroceske menu postní jídlo na štědrý den čočka na štědrý den příprava pučálky čočka pučálka

Zapomněl/a jsem heslo