Staročeská pučálka
Suroviny
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept je z březnového Gurmetu, ale pučálku si pamatuji, dělávala nám ji babička ( většinou česnekovou variantu ). Prý se může dělat i nasladko, ale na to jsem si nikdy netroufla..:-)
Pro toho, kdo název slyší poprvé, ještě přidávám odkaz, co se o pučálce píše na wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pu%C4%8D%C3%A1lka
Osvědčený způsob klíčení : http://www.toprecepty.cz/recept/9546-naklicena-coc...
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
23. 2. 2015 19:40
23. 2. 2015 16:42



23. 2. 2015 15:03
23. 2. 2015 13:22




23. 2. 2015 13:05


23. 2. 2015 12:11
Štědrovečerní večeře
Jakmile vyšla první hvězda, hospodyně začala nosit na stůl. Hospodář zapálil svíčky na stromečku a všichni se pomodlili. Poté usedli ke stolu. Hospodář rozkrojil jablko na tolik dílů, kolik bylo členů rodiny. Každý svůj kousek snědl, to proto, aby všichni z rodiny trefili domů a aby se po roce opět sešli. Potom hospodář nakrájel na malé kousky chléb, pomazal je medem a každému dítěti dal. Říkal u toho: “Kraju chleba, mažu medem, abyste všeci byli po celý rok tak dobří, jak ten med je.“ Dále se jedla jídla ze společné mísy. Nejdříve hrách, ten spojoval rodinu v dobrém i zlém, poté polévka pro sílu, čočka pro hojnost a peníze a nakonec se pro radost a pohodu jedl kuba, ryba nebo jiný masitý pokrm. Po dobu jídla se nikdo nesměl od štědrovečerního stolu zvednout. Znamenalo by to, že rodina se příští Vánoce nesejde celá.
23. 2. 2015 11:08

23. 2. 2015 09:04

23. 2. 2015 05:48






22. 2. 2015 20:55


22. 2. 2015 20:15

22. 2. 2015 20:14


22. 2. 2015 20:12


22. 2. 2015 18:32




22. 2. 2015 18:28

Moje poznámka
Nejnovější recepty Více

Kousky kýty, pečené v bůčku a domácí slanině, hlávkové zelí a karamelizovaná cibulka
Přidáno před 3 hodinami

Vepřová pečeně plněná slaninou a hráškem
Přidáno před 5 hodinami

Mrkvovo - kukuřičná polévka s pažitkou
Přidáno před 5 hodinami

Rychlé sushi
Přidáno před 5 hodinami

Šunkové prasátko
Přidáno před 6 hodinami

Krůtí maso na leču a zelenině z pomalého hrnce
Přidáno před 6 hodinami
Právě bylo uvařeno:

Domácí langoše
uvařil/a jacsgirl
před 3 hodinami

Smetanová omáčka z cukety a kořenové zeleniny (bez mouky)
uvařil/a Nastasja
před 3 hodinami

Nadýchaný litý kynutý koláč s borůvkami
uvařil/a Dannulka
před 3 hodinami

Smetanovo borůvkový dortík
uvařil/a Psonk
před 5 hodinami

Vepřová játra na uzené slanině
uvařil/a Dacota
před 6 hodinami

Rychlý jahodový dort (Jahodoví bubáci)
uvařil/a Vladka321
před 7 hodinami

Květákovo-bramborová krémová polévka
uvařil/a Markeeta
před 9 hodinami

Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem a želatinou
uvařil/a Anetyn
před 10 hodinami

Další bublanina
uvařil/a Anetyn
před 10 hodinami

Vepřové kostky na švestkách
uvařil/a Jan Nemec
před 10 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: jak se dělá pučálka staročeská jídla hrách na sladko jídlo pučálka co nebo kdo je pucalka staročeské jídlo jakou polévku na štědrý den pučálka na sladko pučálka jídlo staročeská postní jídla recepty staročeská čočka staročeské stedrovecerni menu staroceske menu pučálka z cizrny jak udělat pučálku pucalka na velikonoce velikonoční pučálka receptypucalka pucalkarecepty postní jídlo na štědrý den
Suroviny: hrách naklíčený, sádlo, cibule, sůl, pepř
Staročeská pučálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D2ln
21 názorů