Staročeská pučálka
Potřebný přísun vitamínů i uprostřed zimy vám dodá naklíčený hrách ve skromném a postním pokrmu zvaném pučálka. Hotový hrášek je lehce křupavý a nasládlý. Stačí si dát práci a nechat hrách v zavařovací sklenici naklíčit pár dní předem.
Suroviny pro 1 porce
1porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 143 kJ / 34 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,98 g |
Tuky | 0,17 g |
Vláknina | 4,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 6,30 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 22. 2. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeská pučálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D2ln
Moje poznámka
Staročeská pučálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D2ln
Nejnovější recepty
Čočková polévka s batáty a mangoldem
Přidáno před 13 hodinami
Chřestová polévka
Přidáno před 13 hodinami
Rebarborovo-jogurtová zmrzlina
Přidáno před 13 hodinami
Rychlovka z králíka (nízkosacharidová strava)
Přidáno před 14 hodinami
Hovězí trhané maso
Přidáno před 16 hodinami
Směs hub na cibulce a medvědím česneku s těstovinami
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Směs hub na cibulce a medvědím česneku s těstovinami
mariooneta před 4 hodinami
Rebarborový koláč
janpoho před 4 hodinami
Kopřivový sirup
BlancaL před 5 hodinami
Kopřivový sirup s trochou pampelišek
BlancaL před 5 hodinami
Mini cheesecake
blazenak před 7 hodinami
Domácí česneková pomazánka
radekfiala před 8 hodinami
Pizza bez droždí
hanapelanova18 před 9 hodinami
Tortillový koláč s vejci a ředkvičkami
Antonausprag před 9 hodinami
Muffiny s lesním ovocem
evik_svistik před 10 hodinami
Tématické fráze:
jak se dělá pučálka,
staročeská jídla,
hrách na sladko,
jídlo pučálka,
co nebo kdo je pucalka,
staročeské jídlo,
jakou polévku na štědrý den,
pučálka na sladko,
pučálka jídlo,
staročeská postní jídla recepty,
staročeská čočka,
staročeské stedrovecerni menu,
staroceske menu,
pučálka z cizrny,
jak udělat pučálku,
pucalka na velikonoce,
velikonoční pučálka,
receptypucalka,
pucalkarecepty,
postní jídlo na štědrý den
Suroviny:
hrách naklíčený,
sádlo,
cibule,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (23)
Štědrovečerní večeře
Jakmile vyšla první hvězda, hospodyně začala nosit na stůl. Hospodář zapálil svíčky na stromečku a všichni se pomodlili. Poté usedli ke stolu. Hospodář rozkrojil jablko na tolik dílů, kolik bylo členů rodiny. Každý svůj kousek snědl, to proto, aby všichni z rodiny trefili domů a aby se po roce opět sešli. Potom hospodář nakrájel na malé kousky chléb, pomazal je medem a každému dítěti dal. Říkal u toho: “Kraju chleba, mažu medem, abyste všeci byli po celý rok tak dobří, jak ten med je.“ Dále se jedla jídla ze společné mísy. Nejdříve hrách, ten spojoval rodinu v dobrém i zlém, poté polévka pro sílu, čočka pro hojnost a peníze a nakonec se pro radost a pohodu jedl kuba, ryba nebo jiný masitý pokrm. Po dobu jídla se nikdo nesměl od štědrovečerního stolu zvednout. Znamenalo by to, že rodina se příští Vánoce nesejde celá.